Malaga – en glemt dessertvin fra Spanien

Vi fik i dag på arbejdet en vin fra området Malaga, hvilket man ser meget sjældent. Vinen er fremstillet på to af verdens bedste vindruer til dessertvin; Pedro Ximenes og Moscatel.
Vin fra Malaga
Druerne høstes med et højt sukkerindhold og især Pedro Ximenes lægges til tørre i solen for at dehydrere og koncentrere sukkeret endnu mere. Vinene lagres efterfølgende i Solera systemet, også kendt fra Sherry, for at få en kombination af frisk sødme og alderens kendetegn. Der er stadig 30 aktiver producenter i området, men som med så meget andet stor historisk dessertvin er der kun en minimal efterspørgsel udenfor lokalområdet.

Malaga fortified wine
Denne flaske var medbragt af en kollega på sidste arbejdsdag og har været opbevaret hos ham i mange år. Det er min vurdering, udfra flaskeform og banderole, at denne er fra omkring 1960erne. Hvis du mener andet, så hører jeg gerne fra dig.

Wine Malaga
Malaga, Fine Old, Fino Viejo, Imported and bottled by Vilh. Christiansen København
– ekstrem mørk og klart mere brun end selv en normal Pedro Ximenes er fra Sherry eller Montilla-Moriles. Duften er nærmest ekstrem med noter af gammel medicin, tørret tobak og gammelt træ. Skal man nævne frugt i denne sammenhæng så taler vi gamle rosiner og overmodne blommer. Smagen er intens sød, men overdøves relativt hurtigt af en bitter tone som fra et gammelt fad eller sød tobak som latakia. Vinen fremstår så gammel at en del af sødmen er trukket i baggrunden. Der er stadig frugtnoter, mest af tørret frugt. En relativ høj frugtsyre får hele smagsbilledet til at hænge sammen. En utrolig flot vin, som muligvis er en perfekt eksponent for dette glemte område i det sydlige Spanien.

IMG_4048