Champagne er IKKE styrken i Lidl

Fredag aften og Halloween på programmet. Her i huset var der et herligt rend af børn i vilde udklædninger, på jagt efter mere sukker. Jeg havde bagt nogle relativt enkle knogler med blod på til dem, hvilket vakte behørig glæde.

Marengs kødben med blod

Marengs kødben med blod

Da der heldigvis også kom voksne forbi på denne aften, så fik jeg mulighed for at åbne den første flaske fra den nye omgang vin hos Lidl. Dagligvarekæden Lidl fortsætter deres mission for at blive “Den Lokale Vinhandler”, hvilket jeg ikke tror kan lade sig gøre, i de store linjer. Som en del af denne omgang sender de mig 3 flasker vin til frivillig bedømmelse. Første gang blev jeg både skuffet og overrasket, det kan du læse mere om her.

Champagne rose Lidl

NV Comte de Senneval, Premium Rosé, Brut, MA, Champagne – lad os først dissekere etiketten og se hvad er egentlig står:
NV = Non Vintage. Det står der ikke, men som med det meste Champagne er denne blandet af flere forskellige årgange, for at få en ensartet kvalitet. Dette er ikke negativt, det kræver blot en rigtig dygtig kældermester, der ofte blander mere end 100 forskellige grundvine for at få det rigtige resultat.

Comte de Senneval & MA: MA står med ganske småt, men har stor betydning hvis man vil vide hvem der står bag denne flaske. MA betyderMarque auxiliaire eller Marque d’acheteur, hvilket på godt danske betyder at Champagnen er fremstillet af et større firma og brandet, i dette tilfælde Comte de Senneval, er ejet af dem der sælger den, i dette tilfælde Lidl. 

Premium Rosé. Premium er et af mange ord det er tilladt at putte på franske vinetiketter, uden nogen lovgivning bag. Reserve, Prestige etc. er ord der ligger i samme hat. Du skal ikke gå udfra at der findes en version af denne Champagne der er “ikke prestige”. Rosé fortæller at en del af mosten har ligget sammen med skallerne fra blå druer i kortere tid for at få farve, eller som det er tilladt i Champagne; at der er tilsat en mindre mængde rødvin til mosten for at give farve.

Brut. Fortæller at Champagnen har under 15 gram restsukker per liter, hvilket giver et ret bredt spektrum for sødmegraden i denne Champagne.

Champagne. Fortæller at druerne til denne vin er høstet i det geografiks afgrænsede område i det nordlige Frankrig der hedder Champagne.

Smagsnote: og endelig min holdning til denne Champagne: køb den ikke, den smager simpelthen ikke godt nok. Til kr. 179,- er dette simpelthen ikke godt nok. Den fremstår syrlig med en bitter eftersmag, røde noter som ikke trænger igennem og en syre der står skævt ved siden af. Der mangler balance og elegance, som man bør finde i Champagne.

Postulat: der findes så meget andet mousserende vin der er bedre end Champagne!
Nej det synes jeg ærlig talt ikke, men i Champagne distriktet, som så mange andre steder, så findes der gode og mindre gode producenter. Denne hører ikke til i den gode ende, så du skal som forbruger ikke købe denne og forvente at den er ligeså god som en Champagne til over kr. 300,-

Her er en guide til Champagne, og flere udtryk fra etiketterne.

Denne flaske Champagne havde jeg fået tilsendt uopfordret fra Lidl, sammen med 2 flasker rødvin der anmeldes snarest.