Fombrauge ’11 & Talbot ’06 i Lidl

Mandag og som vinekspert har jeg måttet ofre mig og rive proppen af et par tilsendte flasker rødvin. Bordeaux er ikke voldsomt hipt i øjeblikket og har de senere år ikke stået øverst på mit ønske-smage-liste. Jeg har dog nydt det med jævne mellemrum og må sige at jeg i langt de fleste tilfælde bliver glimrende tilfreds, men sjældent overrasket når der er Bordeaux i glasset. Gad vide om jeg allerede nu er så gammel så jeg kun kan værdsætte Bourgogne?

Lidl kører i denne uge tilbud på Franske Vine, med få flotte klassiske vine som toppen af kransekagen. Nedenunder er der et bredt udvalg af billigere vine som de håber at du som forbruger får lyst til at smage. Jeg har igen været heldig at få tilsendt et par prøveflasker og for at få dem anmeldt mens de stadig kan købes i forretningerne har jeg åbnet dem.
For at simulere den måde du måske drikker denne vin på, har jeg forsøgt at smage rødvinene på forskellige tidspunkter og beskrive forskellen. Først har vinen stået i stuen og bliver derfor serveret ved ca. 23 grader, hvilket bør være for varmt. Derefter ryger den i køleskabet og bliver gensmagt efter at have stået åben i en god time, nu ved en temperatur omkring 15 grader, hvilket jeg mener er mere korrekt.

Fombrauge Magrez

2011 Chateau Fombrauge, Grand Cru Saint Emilion
Lige åbnet og op i glasset: Ikke meget duft, kun lidt tjære fra fadet og en anelse sort frugt. Smagen er lige på og hårdt. Tannin og stram frugtsyre holder på frugten. Så kommer frugten flydende hen over paletten. Sorte brombær,umodne sorte kirsebær og så mindre heldige noter som grønt blad og grøn peberfrugt. Fadet står desværre meget stærkt i smagsbilledet med røg, tobak og tjære.
Én time senere: Mere fokuseret frugt, stadig sorte noter og lidt mere åben. Smagen er stadig tør og ikke særlig charmerende. Bernard Magrez kører sin vanlige stil med høj ekstraktion og stor andel fadlagring. Det giver en tørhed i vinen, som ikke gør den særlig lækker. I en årgang som 2011, der er meget frugtig og ikke særlig fyldig, bliver træet for dominerende en faktor. Jeg vil foretrække frugt i min vin.
Læs også noter på Chateau Pape Clement der også er ejet af Bernard Magrez.

Talbot Saint Julien

2006 Chateau Talbot, Grand Cru Classé, Saint Julien
Lige åbnet og op i glasset: Mere charmerende duft, hvor solbær og sorte blommer følges af lidt våd læder fra fadet. I munden viser denne vin med det samme større klasse og lad os bare sige det som det er; mere klassiske dyder. Her ligger frugten balanceret på tungen, det er solbær, tobak og chokolade. Tanniner der er så bløde og balancerede at man kunne tro den var domineret af Merlot, men jeg ved det er Cabernet Sauvignon. Det er terroir i Saint Julien kommunen der giver denne voldsomt flotte balance. Smuk vin fra start.
Én time senere: Stadig klassisk Bordeaux og ganske charmerende. Alle de noter jeg husker for år tilbage hvor vi med glæde drak disse glimrende Bordeauxvine. Skal sige jeg har smagt Ch. Talbot i en del årgange, både unge og gamle. Smagen er for mig dejlig balanceret og med den dybe rumlende cremede Saint Julien charme jeg godt kan lide. Flot vin på klassisk højt niveau.

Fruens dom: Puha det er tør vin, begge to. Fruen har smagt med i mange år, og har tidligere værdsat Bordeaux til den store guldmedalje. Jeg havde håbet lidt at vække gamle minder og se hende drikke et par store glas Talbot, det skete ikke. Hun havde smagsnoter af træ, tørstof og gammel tobak i begge vine.

Samlet set: Køb endelig disse vine, hvis du vil have demonstreret 2 stilarter i Bordeaux. Moderne fra Bernard Magrez, som ejer Chateau Fombrauge i dag. Klassisk fra Chateau Talbot.

Læs også min blogger-maid Kasper Bergholts holdning til Chateau Talbot og få god inspiration til mad sammensætning.