Peter Lehmann Riesling vertikal vinsmagning, med jokere

Peter Lehmann er en af Australiens mest interessante producenter. Han har leveret vine fra Barossa Valley gennem en årrække, på højt niveau. Er jeg lidt farvet i denne sag? Ja, jeg har tidligere arbejdet i Skjold Burne hvor vi med glæde forhandlede hans vine. I dag forhandles vinene hos Kjær & Sommerfeldt.

Jeg havde fornøjelsen af at besøge Peter Lehmann og hele hans team i foråret 2007. Det var en fantastisk tur og hvis du gider at se mig med meget kort hår fodre en kænguru, så er der link til billeder her. Må sige at jeg efter at have smagt de fleste af hans vine, har en klar favorit i hans Riesling vine. (ikke overraskende vil den hyppige læser mene) Jeg har gennem en årrække fået samlet en del årgange af hans forskellige Riesling vine og ville gerne smage disse – blindt. Heldigvis har jeg en dejlig flok kollegaerne der ville hjælpe mig med dette.

Top vinen fra Peter Lehmann

Top vinen fra Peter Lehmann

Peter Lehmann lavede tre forskellige Riesling vine, som er med på smagningen.
– Barossa Valley – egentlig ikke ment til at gemme, men jeg havde 2 gamle årgange der var med for sjov.
– Eden Valley – høstet i den køligere underdal Eden Valley. Normalt med mere intensitet og nerve end den almindelige. Smagt unge vurderede jeg at disse burde kunne gemmes.
– Wigan / Reserve – top udvalg af bedste fade, der lagres ekstra længe inden frigivelse. Denne bør kunne gemmes i en del år. Med i flere årgange.

Vinene blev pakket i sølvpapir og serveret blindt. Ud over Riesling vine fra Peter Lehmann deltog et par jokere, der endte med at løbe med al opmærksomhed.

Generelt kan man sige om denne smagning:
Stilen i disse vine er helt speciel, man skal ikke gå til bordet og forvente tysk charme, eller fransk cremet riesling. Disse Riesling vine er meget mineralske, petroleum og hvid kalk vælter på at glasset. I mange tilfælde er mineraliteten den drivende faktor, lang tid før man kan finde frugtkarakteren. Frugtsyren er hvinende høj, i både unge og ældre vine. Fokus er fin, men balance skal måles på nogle helt andre parametre end vi ville bruge til en smagning af tysk riesling.
Aquired taste er et fedt udtryk på engelsk og yderst relevant i denne sammenhæng. Man kan roligt sige at ikke alle omkring bordet nød disse 15 vine lige meget.
Rating:
Alle blev bedt om at rate vinene på en skala fra 1-10 her er de samlede point fra 7 smagere.

År Producent Vin Område I alt
2002 Pegasus Bay Waipara 52
2008 Fritz Haag Mosel 51
2008 Frankland Estate Poison Hill Frankland 45,5
2006 Peter Lehmann Wigan Reserve Eden Valley 44,5
2002 Peter Lehmann Reserve Eden Valley 43,5
2007 Weingut Eser Oestricher Lenchen Rheingau 41
2008 Peter Lehmann Wigan Reserve Eden Valley 40
2005 Peter Lehmann Wigan Reserve Eden Valley 38,5
2004 Peter Lehmann Barossa Valley 36
2006 Peter Lehmann Eden Valley 34,5
2003 Peter Lehmann Wigan Reserve Eden Valley 34
2005 Peter Lehmann Eden Valley 28
2001 Peter Lehmann Reserve Eden Valley 26,5
2005 Peter Lehmann Barossa Valley 24
2003 Jacobs Creek Steingarten Barossa Valley 19

Man kan drage mange konklussioner ovenpå sådan en smagning, her er et par stykker:

En velfortjent vinder, fra New Zealand.

En velfortjent vinder, fra New Zealand.

– Pegasus Bay blev serveret sidst og var eneste vin med reel restsødme. Tror alle gav den mindst et ekstra point for at være sød. Det var dog også den mest balancerede vin på aftenen og en fortjent vinder.
– Fritz Haag havde lidt sødme og som altid i flot balance.
– Peter Lehmann viste med sine Wigan vine at de kan lagres, men de bliver ikke bedre af de grund.

Vi var et par stykker der drak rester over de kommende dage og alle de bedre vine udviklede sig positivt. Selv har jeg nydt Wigan 05 & 08, som begge har været gode over de kommende dage. Stadig meget mineralske og der skal arbejdes lidt, men nedenunder er der en glimrende frugt og dejlig bredde.

Konklusion: Frederik Kreutzer stopper hermed med at lagre Riesling fra Australien.

Vinene er dels indkøbt af undertegnede, samt tilsendt fra Peter Lehmanns agent i Skandinavien. Så stor tak til Par for at lukke et par huller i min samling.