Frederiksdal Kirsebærvin skifter stil

Kirsebærvin fra Frederiksdal Gods er en af de store lokomotiver for Dansk Frugtvin i disse år. Det projekt som Harald Krabbe har kørende her på den vestlige spids af Lolland er yderst interessant. Sammen med Morten Brink Iwersen og Jan Friis-Mikkelsen har der siden 2006 været fremstillet kirsebærvin på godset. Jeg har været heldig at følge med og smage jævnligt. Det har gennem årene været tydeligt at der eksperimenteres. Ved besøg på slottet har jeg set at der leges med forskellige fadtyper, gæringskar. Med og uden egetræ. Alt hvad man næsten kan tænke sig. Hovedrolleindehaveren er det lokale kirsebær, som er et stevnsbær. Det er et surt kirsebær, som netop i dette område har muligheden for at modne optimalt. Uanset hvordan de pisker dette kirsebær, så giver det interessante resultater.

Kirsebærvin Frederiksdal

Den samlede serie. Æblefinoen bliver smagt ved en anden lejlighed.

Dette års aftapninger byder på forskellige nyheder. Du kan altid afkode lot nummeret for at se hvornår den enkelte kirsebærvin er aftappet. Udgaverne fra 2013 er en anelse anderledes end tidligere årgange, synes jeg. Der er generelt en anden elegance, mere finesse og lidt mindre mørk dyb frugt. Det er stadig meget intense kirsebærvine, med høj syre og høj kompleksitet. Det er vine fremstillet med stor passion og interesse for at udforske mulighederne med dette kirsebær. Jeg ønsker dem fortsat held og lykke, så kan vi blot nyde at smage med undervejs.

Godt råd inden du skal drikke din Frederiksdal Kirsebærvin: Hæld din kirsebærvin på en karaffel én time i forvejen. Den har virkelig godt af noget luft, lige når den er åbnet. Hæld den blot tilbage på flasken og så kan den holde i årevis – hvis du kan holde dig fra den.

Smagningen: Alle vinene her er smagt semi-blindt, jeg vidste hvad der var, men ikke rækkefølgen. De blev serveret afkølet og smagt over flere dage. Når jeg giver point til disse vine, så kan det godt ende i den tunge ende af skalaen og hvorfor så det? Ganske enkelt fordi disse vine som udgangspunkt er rigtig flot sammensat. Der er en god balance mellem de forskellige elementer og flot koncentration i vinen. Stevnsbæret som Frederiksdal bruger i forskellige sorter har en god evne til at tilføre mange smagskomponenter, samt høj syre og intensitet. Alt sammen elementer som jeg værdsætter og derfor belønner med høje point.

Skal man give point? Jeg er ligeglad, men jeg synes det sætter vinene bedre i perspektiv, når det gøres. Husk blot at disse point er mine point, afgivet på en trist og grå november dag et sted i Danmark. Husk at stol mest på din egen holdning til tingene.

Frederiksdal 2012 2013

2013 Vintage Kirsebær Vin – Frisk stil med ren frugt. Høj syre og intens orangeskal sammen med hindbær og lakrids på næsen. Marcipan sødme i munden og en ren rød frugt. Flot intensitet hvor mineralitet, kirsebær og frisk frugtsyre spiller godt sammen. Denne vil være oplagt til ris a la mande, grundet sin helt rene røde frugt. 90

Rancio Kirsebærvin

14-06 Rancio, Kirsebær Vin – Lidt brun i kanten, tyder på en lagret type. Duft af ældet fad, marcipan og lys chokolade, sammen med sort frugt karakter. Sjov vin i munden, der gerne vil en masse forskellige retninger. Her er både frisk rød frugt, men samtidig tydelige noter fra fadlagring. Lidt gammel tobak, lakrids og marcipansødme. Udvikler sig godt i munden og bliver til en balancert mørk vin, hvor frugten bliver mere dyb. Jeg kan virkelig godt lide livet og intensiteten i denne, der understreges af de sekundære noter fra lagringen. 94

Sur Lie Kirsebærvin

13-03 Sur Lie, Kirsebær Vin – Helt sort i glasset. Urter og frisk lakridsrod, sammen med helt friske røde kirsebær. Saftet og mild i munden, nærmest elegant. En helt ny stil, som jeg ikke har oplevet før herfra. Frisk smag med lidt tyndbenet struktur og knap så tung i stilen. Virker måske lidt hul på den midterste del af smagsbilledet. Står mere fokuseret og knap så kompliceret som tidligere. God friskhed, der holder fast i den helt rene røde stil i eftersmagen. 91

(En gammel aftapning af topvinen Solera, der kun aftappes omkring 300 fl. om året)

10-19 Solera, Kirsebær Vin – Brun og tilpas grumset til at fremstå som en gammel Vintage Port, hvilket det jo ikke er. Duft af gammel lagret vin. Læder og ristet kaffe, samt syltede blommer. Så cremet og balanceret i smagen. Fadlagring har her virkelig spillet voldsomt ind, på en god måde. En del af syre og tannin er afrundet og frugten har et sødt syltet element. Det spiller flot sammen og afsluttes af en ukuelig renhed og dybde i den mega lange eftersmag. 96

Kirsebærvin Nielsptrupmark

2012 Nielstrupmark, Kirsebær Vin – Tæt i farven, sort med en tynd brun kant. Kompleks næse med tobak og læder, der skriger fadlagring. Salvie sammen med sort frugt på næsen. Smagen sejler frisk frem med rød frugt og balsamico. En lethed som en baletdanser eller en violin på scenen. Smagsindtrykket matcher ikke næsens flotte dybe kompleksitet, der spilles her mere på friskhed og elegance, ikke kompleks mørk frugt og læder. Står og samler sig i glasset og ender med en balanceret afslutning med flintet mineralitet og høj frisk syre. 91

Solera Kirsebærvin

Et unikt produkt, der er udviklet ved lagring på flere størrelser egetræsfad.

12-05 Solera, Kirsebær Vin – Mørkebrun og lidt uklar i glasset. Frisk lakrids og sorte kirsebær lige fra træet, sammen med blåbær og solbær. Lidt medicinsk i næsen og så, der giver en stor kompleksitet. Man har egentlig bare lyst til at dufte videre og videre… Mineralitet i munden står helt skarpt og så kommer frugten stormende. Kompleksitet med røde bær der holdespå plads af frugtsyre og tannin. En stram vin der ikke giver det hele på én gang. Lagringen giver diskrete noter af ristet fad og sød lakrids, uden at overdøve frugten på nogen måde. Eftersmagen er en lektion i ren frugtkoncentration der bare lukker op for endnu en låge på kalenderen. 95

2012 Vintage Kirsebær Vin – Lagret sort kirsebær saft lige op i næsen. Flot renhed og fokus i duften. Saftig og ren frisk stil i munden. Mineralsk renhed og lidt friske krydderurter giver en god kant. De sekundære noter går i retning af saltlakrids og mynte. Virkelig en frisk og elegant stil som vil stå knivskarpt til frugtdesserter. Fin frisk frugtsyre der binder det hele sammen. 92

Tusind tak til Frederiksdal Gods for at tilsende mig disse prøver uopfordret.