Vin fra påskedagene

Det har været en dejlig påske med nogle gode middage, i fremragende selskab. Der er røget en håndfuld gode flasker over bordet, dels da jeg besøgte min bror på Tåsinge, dels ved påskemiddag med gode venner. Der blev ikke taget andet end mentale noter, som jeg deler her. Det bedste var som oftest, selskabet og de gode minder.

Sidste dag på kontoret, inden påske havde Bourgogne-dronningen og jeg medbragt en enkelt ferievin.

Ponsot Morey Saint Denis

2009 Weingut Eser, Riesling Spätlese, Oestricher Doosberg, Rheingau – frisk, saftig og med en herlig frisk balancerende sødme. Med de få år i flasken er denne allerede ved at opnå en glimrende balance,hvor smagsintensiteten balancerer sødmen og syren.

2005 Domaine Ponsot, Cuvée des Alouettes, 1’er Cr, Morey Saint Denis – så smuk og lækker i glasset. Fin og så blød i tanninerne, men alligevel med en tydelig dybde der skreg på en stor årgang. Serveret blindt, og gættet til Chambolle 05 af mig. Den havde den finesse jeg forbinder med Chambolle, men slet ikke de tætte stramme tanniner man kan opleve i 2005. Rigtig flot vin, der viste Ponsot fra sin meget elegante side. Tak for skænken.

Philip Kreutzer Lucas Kreutzer Peter Brusendorff Frederik Kreutzer

2 x 2 brødre. Min bror Peter og mig, samt mine 2 drenge Philip og Lucas

Derefter tur til Tåsinge, hvor vejret var flot, men koldt.

Branco Douro

2011 Passadouro, Branco, Douro – stod med herlig renhed i frugten og balancerende frugtsyre. Frugten var allerede begyndt at fade lidt, hvilket overraskede mig. En fin vin at nyde, mens der blev lavet mad. Shoppet på tilbud hos Atomwine.dk, der har et glimrende sortiment af Portugisisk vin.

Anton Bauer Zweigelt

2011 Anton Bauer, Zweigelt, Alte Reben, Wagram – jeg er ved at være overbevist; Østrigsk vin har så mange fede facetter også i den røde genre. På det seneste er jeg blevet så glad når jeg har fået en Zweigelt eller andre røde varianter fra Østrig. Denne fremstod med frisk frugt, liv og glæde. Tanninerne ligger fint i baggrunden og frugtsyren giver den kant og friskhed der blot giver nydelse. Samtidig med alle disse lette toner, så er der en dybde og kompleksitet i den sorte frugt der gør vinen interessant. Man vil blot arbejde videre med det næste glas. Største fejl med denne flaske var at det ikke var en magnum. (fra eget sortiment hos Suenson)

Jeg havde medbragt 4 forskellige kirsebærvine fra Frederiksdal Gods, som vi smagte på over 2 dage. Rigtig interessant, som altid, at smage dem sammen. Nu hvor de har udviklet sig lidt på flaskerne har de helt klart fået mere ro på elementerne. Du kan læse mine noter fra frigivelsestidspunktet her.

2013 Frederiksdal Gods, Kirsebær Vin, Lolland – seneste frigivne årgang herfra, som nu har samlet sig flot i flasken og fremstår kølig mineralsk og frisk.

2012 Frederiksdal Gods, Nielstrup Mark, Lolland – helt klart vores samlede favorit over de to dage. Frisk frugt, godt bid, tæthed og så en herlig kant fra frugtsyren der gav kant og friskhed. De 18 måneders fadlagring havde virkelig integreret sig flot og gav en harmoni i eftersmagen der klædte den godt.

Kirsebær Vin Frederiksdal

13-03 Frederiksdal Gods, Sur Lie – mere stram og intens i frugten. Syren stod højt og frugten lidt mere i baggrunden. Ganske glimrende, men ikke med samme nydelse.

14-06 Frederiksdal Gods, Rancio – så er der sekundære noter med læder, rosiner og figensaft i stor stil. Absolut en vin der vil have det bedst med det rigtige mad, her alene savnede vi lidt friskhed. Som Kirsebær Vin er den en fremragende eksponent og de noter der tilføres fra Ranciolagringen gav kompleksitet til den røde frugt.

Cold Hand Winery Malus Danica

2012 Cold Hand Winery, Malus Danica, Randers – æblevin fremstillet af en af Danmarks dygtigste og mest innovative producenter af frugtvin; Cold Hand Winery i Randers. Koncentreret og frosset og gæret over 12 måneder er der virkelig leget med processen her, men resultatet taler for sig selv. Helt ren i sit udtryk med stor fokus på æblenoterne. Fin frugtsyre der balancerer og god længde. Det her er saftevand for voksne! Tak for skænken!

saft fra birketræ

Af ikke alkoholiske drikke blev der eksperimenteret med at tappe birkesaft fra et træ i haven, med stor succes. Smager mildt med en anelse sødme. Derudover var vi forbi en helt vild gårdbutik, med et bredt udvalg.

Æblemost Tåsinge Hellevgård

Hellevgård bød ind med fabelagtig æblemost i flere varianter. Derudover gulerødder i flere farver, mel fra egne marker, marmelade og meget andet. Er du på disse kanter, så kan det stærkt anbefales at lægge vejen forbi.

En aften med gode venner bød på en middag med 1980er tema; kalveculotte og flødekartofler. Det må ikke undervurderes, for når det er godt, så er det vildt godt! Forretten var stenbiderrogn og hjemmelavede blinis. Der er mange andre interessante måder at servere disse små æg på, men denne med creme fraiche, rødløg og karse sidder bare lige i skabet, hvis du spørger mig.

Mousserende vin Dansk vin

2013 Skaarupøre Vingaard, SIF, Mousserende vin, Sec, Fyn – en halv flaske som jeg fik i gave fra storebror. God balance mellem duft og smag, herlig tropisk moden frugt der har en anelse sødme. Fin og ren i sit udtryk der dog er meget kort. Må indrømme at alene balancen i denne vin giver mig positive tanker om gården og tænker at de må besøges næste gang jeg er i nærmiljøet.

Blinis Stenbiderrogn Cremant

NV Fernand Engel, Tradition, Cremant d’Alsace – mild med god smagsintensitet, ikke for overvældende og derfor perfekt til de små æg. Hver gang jeg drikker en god Cremant tænker jeg over hvorfor man ikke gør det noget oftere? Tænker at svaret må være: Champagne!!!

Kabinett Riesling Mosel

2008 Dr. Loosen, Riesling Kabinett, Graacher Himmelreich, Mosel – så stod der petroleum op af glasset som blev understreget af fin frugtintensitet. Som altid kandiderer denne til et af årgangens bedste køb. ’08 viser dog sit ansigt med lidt ulden frugtkarakter og relativ lav syre. Jeg håber at der stadig ligger i par flasker i klædeskabet og venter, for denne var slet ikke færdigudfoldet. Nydt til det gode selskab, uden mad.

Merlot Paarl Veenwouden

1998 Veenwouden, Merlot, Paarl, Magnum – en gave fra en god ven, som jeg tænkte ville stå godt til kalvekødet, hvilket den passede perfekt til. Herligt at sidde med en vin i glasset, der har samme alder som vores største børn. Tydelig Merlot cremet stil med fin dybde i frugten og fine udviklede noter af tobak og chokolade. Harmoni og charme i glasset, hvor de modne tanniner gav fint modspil til det lækre kød. For mig er Merlot begyndt at vokse lidt igen, når man som her får de gode eksemplarer. Tak for en flot fødselsdagsgave Kim, den blev værdsat.

Her skulle der naturligvis, i ’80er temaets navn, have været et billede af regnbueis og Portvin, men da skribenten faldt i søvn slutter reportagen brat.

Håber at du har haft en god påske og nydt det smukke vejr.