Likør fra gudelækre kirsebær

Flyder sort og tæt ud af flasken. En ny lille tæt og buttet flaske, der ligger godt i hånden. En helt ren og frisk duft stiger op i næsen og lover straks at der er gode kirsebær som vanligt fra Frederiksdal Gods. Måske mere ren end normalt når Frederiksdal er i glasset.

Kirsebær likør Frederiksdal
Men, hvad er det egentlig vi har i glasset? Likør? Kirsebærlikør? Har det ikke været Frederiksdals styrke at de havde rykket Kirsebærvin fra at være likør til at være vin, som er fremstillet af kirsebær der har udviklet kompleksitet gennem gæring? Det er min helt klare opfattelse. Nu er der så en seriøs likør på markedet. Lad os først se lidt på definitionerne.

Kirsebærvin, som vi har set det siden 2006 fra Frederiksdal. Stevnskirsebær der er gæret og derved har udviklet en kompleksitet. Kompleksitet der gør sig gældende ved at vinen til sidst smager af andet end blot den grundlæggende frugt. Det er her kirsebærvin har udmærket sig, ved at være mere kompleks end de fleste andre frugtvine. Frederiksdal var nok først på dette område, men i de senre år har vi set flere producenter blande sig i denne kategori.

Likør. En destilleret spiritus der er tilsat smagsgiver og sødme. Når vi snakker Kirsebærlikør, så vil det traditionelt være neutral alkohol, tilsat kirsebærsaft og en større mængde sukker. Det er sådan Danmarks traditionelle historie har været med kirsebærlikør. På denne måde bliver tingene rene i smagen med kirsebær som den absolut dominerende smag, i en sød likør.

Kirsebærlikør fra Frederiksdal. Her ændrer drengene fra Frederiksdal lidt ved de traditionelle produktionsmetoder og laver deres egen version. Først en vildgæring af Stevnskirsebær med skallerne. Det giver en anelse kompleksitet og nuancer af andet end kirsebær, som fx blommer og brombær. Herefter er tilsat spiritus i form af kirsebærdestillat af egen avl. Det påstår man også giver mere karakter til produktet. Efterfølgende lagres den færdige likør på små egetræsfade i 6 måneder, hvilket helt sikkert tilfører noget. En likør der er helt sin egen og holder 17 % alkohol.

Frederiksdal kirsebær likør

Lot 15-05 Frederiksdal Kirsebær Likør – sort i glasset, faktisk så rød at man tror den er sort, vipper man glasset lidt kan man se at den også har en brun nuance. En forrygende duft, siger jeg og alle jeg har serveret den for. Her er naturligvis helt ren umaskeret kirsebær -smæk lige i fjæset! Det er rent og lækkert. Når man så står med næsen i glasset og leder lidt ekstra, så kommer alle de sjove underliggende noter frem. Her er chokolade, læder, skovbund (den helt våde efterårsdrøm).
Smagen er fyldig, hvilket ikke er overraskende, men samtidig med en fantastisk læskende syre. Man får bare lyst til at sætte glasset til munden igen. Det vælter frem med ren kirsebærsaft, en anelse blomme/brombær, som igen understreges af de brune noter som chokolade og læder. Der er ikke mange andre bær og frugter der spiller ind her. Det vil man finde mere i de andre varianter fra Frederiksdal. Her er det rene kirsebærudtryk, på den aller mest charmerende måde.

93 point, hvis man da overhovedet kan sætte denne i relief til noget andet. Den er så meget sin egen og bør være et referencepunkt for alle andre der vil fremstille kirsebærlikør.