Besøg hos Domaine Leflaive – YES BABY!!!

Domaine Leflaive – sagnomspundet domaine i Puligny-Montrachet. At besøge dem var en drøm der gik I opfyldelse. En tidlig morgen, hvor solen skinnede mildt gennem morgendisen og alle i bilen var i godt humør. Det var vores 4. dag i Bourgogne i denne omgang og en smule nattefrost havde ændret landskabet markant i løbet af natten.

De første dage nød vi et gyldent landskab med smukke vinstokke og et farvespekter uden lige.

Denne sidste morgen stod vi op til brune marker, alle blade havde smidt det sidste farve under nattens frost. Stadig smukt at køre fra Beaune sydpå gennem Volnay og Meursault, inden indgangen til Puligny og Chassagne. Domaine Leflaive er af gode grunde ikke skiltet til den almene forbruger, men jeg kan sige at huse ligger lige rundt om hjørnet.

Vi blev modtaget af Sylvain, der er chef de culture – altså står for at dyrke vinmarkerne. Selv om Anne Leflaive ikke er der mere, så lever hendes ånd videre i alt hvad der gøres. Man er opmærksom på sin rolle som en af pionererne indenfor biodynamisk landbrug i området. Der arbejdes stadig 100 % efter disse principper, naturligvis. Selv i den vanskelige 2016 holdt man fast og måtte se i øjnene at man mistede ca. 33% i de værste tilfælde, som var de almindelige Bourgogne blanc marker, samt desværre Grand Cru markerne. Nu til smagning fra tankene af 2015 årgangen, som er høstet fra den 28. august og frem til 20. september.

Generelt var det et meget flot niveau, hvor syren, mineraliteten og frugtkompleksiteten balancere rigtig flot.

2015 Domaine Leflaive, Blanc, Bourgogne – lidt lav på syren, men dejlig balanceret og lige til at drikke.

2015 Domaine Leflaive, Puligny Montrachet – helt vildt lækker med crisp sprødhed og allerede nu en herlig balance i eftersmagen.

2015 Domaine Leflaive, Sous le Dos d’Ane, 1’er Cru Meursault – en helt anden struktur end alt det andet. Blød og cremet med større mundfylde end de andre, men stadig med flot Leflaive sprødhed.

2015 Domaine Leflaive, Clavoillon, 1’er Cru, Puligny Montrachet – intens og slank i sit udtryk denne dag. Meget mineralsk, som våd kalk. God længde og intensitet.

2015 Domaine Leflaive, Folatieres, 1’er Cru, Puligny Montrachet – herlig dyb med lidt mere grøn æble. Mere rig og fyldig med stor bredde på afslutningen. Knap så mineralsk.

2015 Domaine Leflaive, Les Combettes, 1’er Cru, Puligny Montrachet – elegance på et lidt andet plan, helt fin og citrusdreven med stor intensitet. Styret og holdt på plads af en fantastisk syre. Smæk på og helt ren afslutning.

2015 Domaine Leflaive, Pucelles, 1’er Cru, Puligny Montrachet – uha, så løfter vi os op lige under Grand Cru niveauet. Man fornemmer straks mere intensitet og kompleksitet. Hver enkelt element står mere klart og man nyder friskheden af både tropiske og grønne frugter. Wow.

2015 Domaine Leflaive, Grand Cru, Bienvenue Batard Montrachet – så er vi løftet helt op i toppen af mundhulen og man kan straks fornemme hvor skellet på mærkværdig vis går mellem 1’er cru og grand cru. Denne er helt diskret, men perfekt i balancen. Alt spiller ligeså smukt og fint. Mineraler og frisk hvid peber der danser henover den intense frugtkarakter. Så fin og elegant!

2015 Domaine Leflaive, Grand Cru, Batard Montrachet – kalket mineralitet og hård tyngde. Den sidder lidt fast og vil helst ikke komme løs. Det er som om denne byder på en masse jordet terroir og lidt mindre frugt umiddelbart. Den arbejder sig rundt i glasset, men kommer til at stå mere hård end Bienvenue. Den her skal have lidt mere tid, inden den åbner op.

2015 Domaine Leflaive, Grand Cru, Chevalier Montrachet – ja tak så er der fuld skrue på alle elementer. Stor og åben frugt der springer op af glasset. Man holder lige en pause, stikker næsen dybt i glasset igen og så smiler man! Her etår frugten åben, syren holder stramt fast i dig og fadet ligger bare under som det smukkeste plankegulv. Stor vin – står der i min bog.

Frederik Kreutzer

Jeg deltog i dette besøg som del af en tur med min arbejdsplads Otto Suenson, hvor vi importerer vinene fra Domaine Leflaive.