Vin til juleaften 2016

Den fedest juleaften, og juleaftensdag, i 2016 er overstået. For første gang i en del år havde jeg intet jeg skulle lave i køkkenet, intet der rigtig skulle ordnes, intet rødkål der skulle snittes helt fint, ingen ænder og ingen steg til ovnen. Det eneste jeg skulle var at hive fruen og mine to drenge med rundt til 3 x juleaften i løbet af dagen. En dag der fra starten så lidt presset ud, men som endte som den succes jeg havde håbet på. Hov, der var jo én ting jeg skulle sørge for i løbet af dagen; VINEN. Tak til alle undervejs for at være med til at give mig så pragtfuldt et liv. Her er lidt om hvad vi drak undervejs på dagen.

Frederik Kreutzer, Lucas Kreutzer, Ann-Toni Kreutzer, Philip Kreutzer

Familien Kreutzer, klar til fest!

Vi startede med min mors brunch. Bordet var fyldt med alt hvad jeg kunne ønske mig, lige fra hjemmerøget laks til masser af bacon og hjemmelavet leverpostej. Tak mor for at starte dagen så godt for os.

Champagne Millesime, Baron Albert

2010 Baron Albert, Brut Millesime, Champagne – en vin med frisk syre og godt spræl i alle elementer. Passer faktisk super godt til såden en blandet landhandel. Herlig friskhed og en god dybde i frugten. Et godt valg at køre her stille og roligt.

Juletraditioner kan være mange ting, den seneste på min liste har fætter indført; juleøl på Rungsted Kro kl. 12.00. Ok, den smagte af øl men stemningen var god.

Lige hjemme og vende hos mor igen og så videre til den store juleaften hos min ekstra lillebror Benja. Tak for at du inviterede og stort tillykke med et super vellykket arrangement. Maden var som man kunne ønske sig; berberi-ænder, flæskesteg med så mange sprøde svær at de ikke blev spist, hvide, brune og sorte kartofler. To slags rødkål, både salat og den varme. Et pragtfuldt julebord. Men tilbage til vinen.Vin til juleaften har jeg anbefalet i både traditionel og alternativ version inden jul. Som altid giver det gode diskussioner på de sociale medier, men vigtigst er: Drik hvad du har lyst til.

Vin til juleaften

Baron Albert, Blanc de Blancs Futs, Brut, Champagne – smæk, det var lige den Champagne som jeg regnede med ville klare julemaden og jeg smilede. Kompleksitet fra fadgæring, intensitet fra gode sunde Chardonnay druer og så det ekstra element fra lang tid i kælderen inden degorgering. Det glædede mig rigtig meget at denne havde den intensitet der skulle til, så den levede klart op til mine forventninger.

2005 Domaine Panisse, Confidence Vigneronne, Chateauneuf-du-Pape – herlig saftig og tæt ‘neuf. Her er kombinationen af frugtig stil og godt 10 års udvikling i en god ‘neuf så der er jordbund og kogte jordbær i skøn forening. Frugten står stadig rent, men proppen er taget på det helt rigtige tidspunkt for mig.

2005 Domaine Panisse, Noble Revelation, Chateauneuf-du-Pape – en topcuvée hvor der er ekstra fad, ekstra tannin og mere tyngde, men absolut mindre frugt og finesse. En tung og voldsom sag, som jeg ikke var stor fan af som ung og som har udvilket sig i lige netop den forventede tunge retning.

2009 Kelleris Vingård, Utopia Rex, Kelleris, Sjælland – en dansk vin er der nok nogen der tænker? Ja, det er sku da en dansk traditionel julemiddag! Passer den til julemaden? Ja for pokker. De fleste løftede et øjenbryn, men smagen viste sig at passe fint med mørk sort frugt og en god mundrensende tannin. En dejlig vin som Søren har lavet rigtig flot. Glædelig jul til Søren og hans familie. Kelleris var første danske vin jeg har serveret til jul, men det bliver ikke sidste gang.

Som match til dette klassiske julebord, hvad var så det bedste match? For mig var det helt klart min Champagne, andre nød at drikke Kelleris og igen var der nogen der smilede med Chateauneuf-du-Pape i glasset. Det beviser igen at man skal drikke den vin man har lyst til!

Vi drak kaffe til ris a la mande og var alle glade for den kombination. Vi sendte Amagerkanerne hjem og kørte videre til et enkelt glas hos fætter. Vi brød godt nok ind midt i de sidste julegaver, men hvad pokker, der var Portvin på vej i glassene.

2000 Vintage Port Taylors

2000 Taylor’s Vintage Port – sort frugt, lakrids og masser af cremet struktur. På dette teenage stadie er der masser af sort frugt, afrundede bløde tanniner og god saftighed. Balancen i denne vin viser storheden. Denne smager godt nu, men bliver et stort monster om yderligere 10 år. Men pyt, vi nød hver en dråbe.

S. Leonardo, 30 Years Tawny, Port – en god stor rest hjemmefra. Helt brun i glasset med en stor duft af ristede mandler, figensaft og mælkechokolade. Her er tunge blommer og brombær som dybde.

Crozes Hermitage Graillot

2010 A. Graillot, Crozes-Hermitage – til at slutte sådan en dejlig dag. Helt friske smagsløg, nej næppe. Husker den som ganske lækker med ristet bacon, peber og dyb sort frugtkarakter. En vin der for smilet frem hos mig hver gang og en dejlig afslutning.

Tusind tak til Ann-Toni og mine to dejlige drenge. Det er bare verdens bedste jul, når jeg er sammen med Jer!