10 år gammel riesling kan stadig få mig til at smile

Nogle gange så kommer man helt tilbage til der hvor det hele startede, ved god halvmoden riesling. Ja ok, måske var det ikke lige der det startede, men et eller andet sted på vejen derfra og hertil har der satme været meget riesling. I alle aldersgrupper, på grænsen til det lovlige. Denne aften skulle vi blot have den ret som vi havde savnet, lige siden sidst vi fik den;

stegt flæskstegt flæsk. Er det ikke fancy, nej men det smager pivhamrende lækkert. Denne flaske kom frem da jeg havde sendt den yngste under trappen. Han elsker riesling spätlese med en anelse alder, hvilket alle her i hytten gør.

Riesling

2007 Max Ferdinand Richter, Riesling, Spätlese, Graacher Himmelreich, Mosel – smuk gylden i glasset med den perfekte blanke overflade. Næsen skyder med alt hvad jeg havde drømt om; blomster, moden tropisk frugt, hvid kalk og masser af citrus. Smagen:et sødt bolche er første tanke, men så begynder tingene at ske i munden. Sød ananassaft, en helt friskpresset citron og nærmest metallisk friskhed der skærer igennem den søde frugt. Syren er nærmest pakket ned i sødme og først efter tid i glasset kommer den snigende frem og så giver den netop hele den rygrad man beder pænt om. Kombinationen her mellem sødme og så den bagvedliggende syre viser bare at denne vin slet ikke er klar til at spille med hele orkesteret endnu. Noterne er vilde, her er nærmest alt hvad man kan drømme om i en halvmoden riesling. Her er hvide blomster, knivskarp tropisk frugt og så alle citrusfrugterne. Mineraliteten, hvis vi må snakke om den, springer op i skallen med præcision og friskhed.

Samlet set endnu en fremragende oplevelse med en 10 år gammel riesling. Super lækkert og jeg vil glæde mig til hver eneste flaske jeg har tålmodighed til at gemme i minimum 10 år.

Hvor længe kan man gemme tysk riesling?

Forleden så jeg et spørgsmål om hvor længe man kan gemme tysk riesling. Ærlig talt gemmer jeg mest i den let søde afdeling, da det er dem jeg bedst kan lide. Kabinett og især spätlese, her er en super balance mellem syre, sødme og frugtintensitet. Jeg elsker det. Hvor utroligt det end lyder, så kan de største og bedste eksempler holde i overraskende god tid. Blot for at understrege dette, så henviser jeg gerne til denne relativt almindelige tyske riesling fra 1937….

1937 riesling

En vin jeg smagte i starten af november, som stadig var i fuldt vigør.

1937 Langenbach & Co, Riesling, Deidesheimer Herrgotsacker, Worms am Rhein – Masser af frugt, masser af intensitet og stadig med spillevende syre. Det sjove her var at vinen startede i fin balance, men kun opbyggede mere intensitet i løbet af et par timer i glasset. Det viser at disse riesling vine har et stort potentiale, som ikke skal underkendes. Denne havde hverken sødme og alkohol nævnt, men var nok i den tørre ende oprindeligt med en alkohol over 10 %.