Klassisk Bordeaux i glasset

Bordeaux er rygraden i mere vin end vi går og tænker på til daglig. Hver gang du ser en flaske med Cabernet Sauvignon eller Merlot på etiketten, så har producenten tænkt på Bordeaux da han fremstillede den. Når en producent tænker på at blende to eller flere druer, så har han tænkt på Bordeaux. Når der tales klassifikationer, investeringsvin, gemmevin eller helt store vinoplevelser, så bør der i alle tilfælde tales Bordeaux. Når os gamle r***** taler om ”dengang vi startede i vinbranchen” så tænker vi på Bordeaux. Det er et område der har så mange facetter at man bør tænke meget mere på det i dag, men prisudviklingen har spændt lidt ben for det. Der er længere imellem de store flasker Bordeaux kommer i glasset og viser deres styrke, diversitet og stolthed.

Det er min grundlæggende mening at hvis du ønsker at lære noget om vin, så skal du starte med at lære din Bordeaux. Her kan du lære om hvorfor forskellige druer bør plantes i forskellig jordbund, hvorfor forskellige druer tilfører den endelige vin forskellige elementer. Hvorfor vin udvikler sig fra en grim ælling til en smuk svane. Her kan du lære om forskellen på kommuner, hvorfor der er forskel på entry-level vin og de helt store komplekse vine. Her er flere forskellige typer af klassifikationer og mere end 20 forskellige AOCer der fremstiller en bred vifte af vintyper. Her er Cremant, tør hvidvin, halvsød hvidvin, voldsom sød dessert hvidvin, lette rødvine og alle varianter frem til de mest komplekse rødvine.

Hvorfor snakker jeg nu Bordeaux midt i en juletid? Det gør jeg fordi vi i vores hyggelige kælder hos Otto Suenson forleden aften har haft en vinsmagning hvor vi har smagt forskellige typer af gode vine fra Bordeaux. Vinene blev serveret til en flot middag, for en af vores gode erhverskunder og hans gode kunder.

Smagenoter

2015 Y d’Yquem, Bordeaux Blanc – det står så skarpt i glasset at man næsten frygter at skære sig på den. En duft med grønt græs, umodent grønt æble, stikkelsbær og friske hvide liljer. Fylder munden fra øst til vest uden at være tung og klodset. Her er al den koncentration man kan drømme om og så smyger den sig smukt rundt i mundhulen. Simpelt, lækkert og charmerende. Frugten står hele vejen ned gennem halsen og det kan ikke spyttes. Bliver hængende på en måde som ikke er påtrængende, men bare passer smukt ind i munden. Y smagenote.

2015 Antonin Guyon, Grand Cru, Corton-Charlemagne – stor på alle måder I næsen. Her er alle aspekter af stor hvid Bourgogne. Fed og cremet, intense blomster, smør og fadnoter der ligger i baggrunden. En vin der vil alt og gør det. Det er typisk stor Corton at man her fornemmer fylde, stor frugtkoncentration og stadig køres helt på plads af frisk mineralitet.
En hvid Bourgogne hørte måske ikke helt hjemme i temaet, men det var for at presse den hvide Bordeaux en anelse. Anderledes i stilen, men ikke som sådan bedre.

2012 Domaine de Chevalier, Grand Cru Classé, Pessac-Leognan – funklende klar I glasset med koncentreret kerne. Lidt tung i næsen, som ligger dybt i glasset. Mørke blommer, lidt karamel og brombær der lige er pillet fra den efterårsvåde busk. En anelse grøn peberfrugt eller knækket gren, der giver den kant der gør vinen sjov. Pessac-Leognan vine kan godt have et lidttørt, støvet præg – det har denne også når man smager på den. Det er en del af stilen, som spiller sammen med den helt rene røde frugt, saftigheden og renheden i eftersmagen. En elegant vin der ikke er tung, men spiller på finessen.

2013 Chateau Clinet, Pomerol – har nu smagt denne et par gange og også denne gang overrasker den med at være helt tæt i farven og meget mørk frugt i næsen. 90 % Merlot der er blandet op med lidt Cabernet for rygraden. Det er tydeligt at vi får masser af brombær, blomme og chokolade. Den springer op af glasset og samme følelse får man når den rammer paletten. Masser af fedme, intensitet og kraft. Utrolig som tid og luft har åbnet op for elementernes rasen i dette glas. God finesse, men typisk merlot fedme. En vin der er ung og potent med mange år tilbage.

2011 Chateau Pontet-Canet, Grand Cru Classé, Pauillac – en ejendom der nu er drevet 100% biodynamisk med fuld respekt for naturens luner. Se evt. min rapport fra smagning af slottet for et par år siden. Bang – en stor bouquet med blyant, solbær og noter der blander sig med frisk ristet fad. Tæt og på ingen måde fastlåst i smagen. Her sker en masse i munden med sorte bær, lys tobak, lakrids og grøn peber. Ganske som vi kan forvente det af stor Pauillac. Strukturen er fast men uden at være anmassende. Frugten sejler rundt i munden med stor charme og allerede nu fornemmer den storhed denne vin har. Eftersmagen holder ved, ren og elegant. En levende vin, der bringer smilet frem. I løbet af aftenen var det absolut denne vin der vandt.

2012 Chateau Leoville-Barton, Grand Cru Classé, Saint Julien – pistol og krudt, sorte blommer og dyb rumlende våd tobak. Nærmest en samling af sommerens gode røde bær, plukket for et øjeblik siden. I munden er der bare harmoni, der er ikke noget der stikker, ikke noget der river, kun charme og balance i elementerne. Solbær, læder og friske røde ribs til at give liv i glasset. Lakrids som bagvedliggende element og så bare en eftersmag der fører dig helt hen til læderstolen. Giv mig en god bog, sæt en god plade jazz på og lade mig nyde min Leoville-Barton i fred! Ikke velegnet til gæster.

Tak til alle for en hyggelig aften i kælderen, hvor maden fik lov til at understrege de flotte vine bedst muligt.

Dette var en bonusvin der ramte glasset i løbet af eftermiddagen.

2012 Chateau d’Issan, Grand Cru Classé, Margaux – tæt I glasset med mørke overmodne jordbær. Her er mokka og mørk chokolade og den våde jordbund som man ofte finder typisk i vinene fra Margaux AOC. Vinen er blød, men med tanniner der bider lidt på gummerne. Syren er til stede, men kun til at styre den modne frugt. Saftig rød frugt og den klassiske solbær. Eftersmagen er ren med en god mundfylde og den afrunding som man forventer. En fremragende klassisk Margaux.