Historien om en halv flaske Krug

En flaske Krug kom på bordet i år til nytårsaften. En flaske med en historie. For mig er Krug nok det bedste Champagne der er. Store ord, men vinen har det med at leve op til det, hver gang. Jeg husker første gang jeg drak Krug, da var det også en halv flaske, sammen med min daværende kæreste og hendes mor, til en nytårsaften. Det har været lige omkring midten af 1990erne og jeg husker stadig hvordan jeg blev blæst omkuld af denne smagsoplevelse. Første gang hvor jeg oplevede hvor vildt Champagne kan være, hvor komplekst og stadig frisk og levende. Det var en af de her a-ha oplevelser man har, der gør at man vil jagte den næste flaske Krug – hele tiden. Sidenhen har jeg smagt Krug, i forskellige varianter, flere gange. Hver eneste gang har været en fornøjelse.

En Champagne der på mest dekadente vis kan løfte et helt almindeligt måltid til et festmåltid. Det gjorde den da vi spiste pizza og drak Krug rosé, en kombination og en aften med gode venner som aldrig bliver glemt. Tænk at man kan huske et måltid 10 år senere, alene fordi man satte den rigtige Champagne på bordet. Hvad der var på pizzaen kan ingen huske ?

Mit største Krug-moment, var naturligvis da jeg havde fornøjelsen af at møde Olivier Krug. Jeg var inviteret til en eftermiddag med Krug, hvor vi matchede Champagnen med mad, på aller højeste niveau. Det vil jeg aldrig glemme. Et badekar med is og Clos du Mesnil – det bliver ikke meget mere dekadent. Det kan du læse meget mere om på mit indlæg hos Gastromand. Efter den smagning fik jeg en halv flaske Krug, Grande Cuvée som jeg har gemt siden, det var den der ramte bordet i går aftes. Så tak til Olivier Krug for den oplevelse.

MV Krug, Grande Cuvée, Brut Champagne

En ting jeg er glad for ved Krug er deres Krug-ID. En kode på bagsiden, der kan give dig adgang til oplysning om hvad der mere præcist er i flasken. Min flaske har ID 212026 og når man taster det ind på Krugs hjemmeside, så får man bl.a. følgende oplysninger:
Degorgeret i 2012, blandet af 183 vine i tidsperioden fra 1990 – 2007. Vinen har ligget 6 år i kælderen hos Krug, inden degorgering. Dette er blend nummer 163 som er bygget op omkring den vanskelige 2007 årgang, men er sammensat af 12 forskellige år, for at opnå den korrekte balance. Vinen er sammensat af 37% Pinot Noir, 32% Chardonnay og 31% Meunier. Al denne information er interessant, hvis man gerne vil vide mere og det synes jeg er sjovt.

Hvornår skal man så drikke en flaske Krug, når nu man har alle disse informationer? Det bliver helt klart et spørgsmål om personlig smag. Nogle kan lide den lige når den kommer på markedet, hvor den også smager godt, jeg kan bedst lide når den får lov til at ligge et par år og samle yderligere kompleksitet. Med tiden mister man lidt af den helt friske citrusfrugt, de sprøde grønne æbler og den helt lette dansende friskhed. Til gengæld får man mere dybde og kompleksitet. Kunsten synes jeg er at fange vinen hvor den stadig har friskhed, men har lagt tilpas med ekstra lag på. Her godt 8 år efter degorgering fik jeg det helt store smil på. Vinen startede i glasset med masser af blomster og frisk frugt, så kom næste bølge med mere moden tropisk frugt, hvor ananas og moden citron står klart. Samtidig serveres den klare friske kalkede mineralitet, sprød og lækker. Levende syre, små fine bobler og så eftersmagen som virkelig definerer denne vin for mig. Lang som bare pokker, hvor frugten ruller ind over mundhulen som bølger langs kysten. Ren og præcis, med lyst til at lege og skyde i alle mulige retninger! Denne flaske levede i den grad op til alle mine forventninger.

Og ja, jeg ved godt at der også findes årgangsudgaver og meget mere fra Krug. Alt sammen vine der fortjener deres helt egen fokus. Jeg har med stor fornøjelse smagt både Vintage 2003 & 2002 i sidste del af 2018, og hvilke to forskellige udtryk det gav. For mig er Grande Cuvée bare det optimale udtryk, hvor finesse, kompleksitet og koncentration hænger perfekt i luften.