2017 Vintage Port, ikke 1945 men…

En stor årgang, som ingen umiddelbart stiller spørgsmål ved. Enighed er der over hele linjen, fra de store til de små producenter. Listen over deklarede, og godkendte, Vintage Ports fra 2017 er lang. Hvis du kan lide dem unge, eller har tålmodighed, så skal du bare fylde kælderen. Kvaliteten er over en bred kam meget høj.

En årgang hvor alle taler om det utrolige i at de store huse har deklareret back-to-back vintages, hvilket sjældent sker. Dog er det som Ardrian Bridge sagde, langt mere interessant at kvaliteten af denne årgang er så høj at vi vil tale om den i de næste mange generationer. En årgang hvor alting bare fungere.

Jeg havde fornøjelsen af at være inviteret til en helt unik smagning forleden, hvor vi skulle smage Vintage Port 2017 fra flere af de bedste producenter. Det var tre af de store firmaer, der hver især repræsenterer flere af de bedste producenter der stod bag arrangementet. Tusind tak til Symington Family Estates (Graham, Dow, Cockburn, Warre og Quinta Vesuvio), The Fladgate Partnership (Taylor, Fonseca og Croft) og AXA Millesimes (Quinta do Noval og Quinta da Romaneira) Tusind tak for at arrangere dette og komme til Danmark for at præsentere disse smukke vine.

Den korte vurdering af årgangen

En tør vækstsæson, mere end en varm sæson. Resultatet er vine med høj koncentration, masser af tannin og sort frugt. Begrænset med overmodenhed, men til gengæld en rigtig flot syre, der til sammen giver vine med stor friskhed og umiddelbar charme. Sammenligningen med 1945 er både på den meget høje kvalitet, men også den meget tørre vækstsæson og tidlige høst.

Den lidt mere dybdegående analyse af årgangen

En ekstrem tidlig høst, startende i august måned. Noget nær uhørt, mere end en måned før normalt. Dog blev der plukket druer med forbløffende god modenhed og balance på de fleste parametre. Samlet set endte sæsonen med at give 300 mm regn gennem 11 måneder, hvoraf godt 80 mm faldt den 5. juli. Lad os kigge på det i kronologisk rækkefølge. Først en tør vinter med minimalt nedbør, efterfulgt af tidlig blomstring og et forår med høj varme og lavt nedbør. Vinstokkene udviklede sig voldsomt, frem til regnen 5. juli der sænkede temperaturen i det meste af dalen og gav lidt tiltrængt kølighed. Herfra så alting godt ud, men var markant foran skemaet. Jeg husker en middag i dalen i juli, hvor vineyard manageren fra en af de store huse talte om at vinstokkene var mere end 3 uger længere fremme end normalt. Allerede her kunne de se at høst ville foregå i august. Høsten startede da også i den sidste del af august, med flot syre i druerne og perfekt sukker modenhed. Den meget tørre sæson har som altid favoriseret vinmarker med gamle stokke, hvor de dybere rødder sikrer en mere ensartet vandtilførsel til druerne.

Smagenoter

Først lidt generelle tanker, som passer på de fleste af disse vine, derefter noter på hver enkelt hvor elementerne omtales som de udmærker sig. Generelt er det vine med høj tannin og høj syre, alene fordi det er ung Vintage Port. I denne årgang ser vi en syre der er med til at give en fin friskhed i vinene, uden at stikke af på nogen måde. Tanninerne var over en bred kam ret bløde og modne, uden at rive gummerne i stykker. Frugten er mest til den sorte side, men i enkelte tilfælde med nogle røde elementer. Jeg har givet point, men tag venligst hensyn til at alle disse vine vil udvikle sig voldsomt i de kommende år. Sjovt nok kalder vi det en 100 point skala, men i dette tilfælde er der 9 point, fra 89 – 98…

2017 Cockburn’s Vintage Port

Varm og lidt sort i frugten. Frugten lidt overmoden, uden rigtig at skrømme. Urter og lakrids i pæne mængder. Bliver lidt med krydret og har en god sødme og intensitet. Ender bare som en god start, men uden så meget at byde på. 91 point
Mere information om Cockburn’s vintage port 2017 her

2017 Croft, Vintage Port

Urtenæse med eucalytpus og en del stenfrugt. Sorte kirsebær og rigtig god balance med modne bær, uden overmodenhed. Syren havde balancen og alkoholen var fint integreret. 91 point
Mere information om Croft her

2017 Croft, Quinta da Roeda, Serikos, Vintage Port

Ren frugt som har en pudsig karakter af sort og rød hindbær vingummi. Lidt kunstig, men egentlig på den gode måde. Ændrer sig til en mere frisk karakter med tranebær og roser. Slanker sig lidt mere og holder en klart bedre præcision end den almindelige Croft. Der kommer lidt frisk citruskarakter frem i vinen. En stil hvor frugten er flot moden, uden at være overmoden. 93 point
Serikos er en Vintage Port fra de ældste beplantninger hos Croft, plantet tilbage i 1889 og 1900. Mere information om denne unikke Portvin her

2017 Dow’s, Vintage Port

Sødladen næse med modne brombær og blommer. Lakrids og rosin kommer snigende. Smagen er også til den mere søde side med syltet frugt, rosiner, lakrids og viol. Stor dybde, hvor tanninen nærmest ligger nedenunder den fede cremede frugt. En vin der absolut ikke viser alt på nuværende tidspunkt. Den ender med tør tannin der bider lidt og står i modvægt til den meget modne frugtprofil. Jeg rater lavere end jeg havde forventet, da balancen bare ikke er der på nuværende tidspunkt. 92 point
Læs mere om Dow’s Vintage Port her

2017 Fonseca, Vintage Port

Stor sort frugt der står helt klart og præcist i glasset. Ingen slinger, bare en vin der ved hvad den vil give dig. Masser af friskkværnet sten og lakrids, sammen med de modne brombær. Stram tannin til at starte med, der holder den mørke sorte frugt i stramme tøjler. Nedefra kommer vinen voksende op med peber og masser af bredde på frugten. Helt klart en af de mest imponerende af de almindelige VT denne dag. 96 point
Læs mere om Fonseca Vintage Port 2017

2017 Graham’s, Vintage Port

Syltet rød frugt og kølig skiffer. Røde frugter i smagen med modne jordbær som primær frugt. Smuk balance med bløde tanniner der pakker frugten ind i god balance. Der kommer lidt fennikel og mynte frem til at give noget friskhed. Lang og silkeblød smag i fuldendt balance. Mangler måske lidt kant for at blive rigtig sjov. 93 point
Læs mere om Graham’s Vintage Port 2017 her

2017 Graham’s, The Stone Terraces, Vintage Port

Smæk, så sker der noget med dybden og kompleksiteten igen. Her er mørk figensaft, blommer og sorte kirsebær, der holdes stramt på plads af lakridsrod og peber. En stor vin, allerede i næsen, som bare bliver bekræftet i smagen ved hver enkel tår. Lang og præcis og yderst charmerende. 97 point
En utrolig VIntage Port der igen beviser hvad gamle vinstokke kunne ekstra i denne årgang. Læs mere her

2017 Krohn, Vintage Port

Første flaske var ikke god, så ved andensmagning bagefter fik jeg et bedre indtryk. En vin der er meget ren og elegant i sit udtryk med en del sort frugt og mineralitet. Masser af tannin, men ikke helt i balance. 91 point
Læs mere om Krohn her

2017 Quinta do Noval, Vintage Port

Præcision, finesse og en helt unik stil i denne runde. Masser af kompleksitet, men bygget op omkring røde kirsebær, urter og mineralitet. En mere slank stil end de andre vine. For mig var dette god finesse og elegance, hvor frugten holder sig på midten. Virkelig lækker stil som viser god floral afslutning og finesse. Moden frugt, uden at være tung og rosinagtig. Bare lækker. 95+ point
Læs mere om denne lækre Vintage Port her

2017 Quinta do Noval, Nacional, Vintage Port

Flydende glæde I glasset, hvor alle elementer følges ad på den bedste facon. Smæk på syren, som matcher den høje tannin optimalt. Koncentreret og intens, men stadig yderst saftig i hele sit udtryk. Frugten er sort og moden, helt uden at gå i den kogte genre. Bliver ved og holder sig intens hele vejen i eftersmagen med lakrids som kanten til at give liv. Alt smager godt og man tænker lidt på om man kommer til at smage denne igen. Gudedrik! 98+ point og klart bedste vin på dagen for mig.
Nacional er toppen af poppen og noget af det mest eftertragtede. Læs mere om Noval Nacional her

2017 Quinta da Romaneira, Vintage Port

Sødlig stil som er domineret af lidt for overmoden frugt. Her hvor kogte blommer kommer lidt for meget i forgrunden og syren hænger bagved og kæmper. Mængder af sort moden frugt og et herligt animalsk element der adskiller den fra resten af flokken. Den havde det svært lige efter de fænomonale vine fra Noval. 89 point og dagens laveste point, men på ingen måde en dårlig vin. Den bliver virkelig interessant at smage med noget alder på.
Læs mere om Romaneira Vintage Port her

2017 Taylor’s, Vintage Port

Knust skiffer og sort peber hænger næsten over frugten. Masser af intensitet på en knivskarp line, som så lukker op for posen med sort frugt og herlig saftig stil. Rank med bløde tanniner og en virkelig flot balance. Masser af nuancer som står i kø for at komme frem i bussen. Byder op til dans på den smukkeste vis. 96 point
Læs mere om Taylor’s Vintage port her

2017 Taylor’s, Vargellas Vinha Velha, Vintage Port

Frugtbombe i næsen, som på taler mere om stor rødvin, end Portvin. Starter med at virke nærmest enkel, men så smækker den dørene op til salonen med masser af liv og intensitet nedenunder. Sort frugt, skiffer og intens struktur. En vin der står helt oppe på tæerne for at vise alle sider af sig.. Levende, uden at miste fokus. Moden, igen uden overmoden frugt. 97 point.
Vinha Velha betyder gamle vinstokke og her drejer det sig om mere end 100 år gamle vinstokke. Læs mere om Vinha Velha Taylor’s her

2017 Quinta do Vesuvio, Vintage Port

Super flot og åben næse der byder sig til fra start. Sorte frugt med blomme og brombær, der suplleres af lidt lakrids. Åbner op med florale noter og en god renhed i afslutningen. Tanninen kommer og bider lidt til sidst. 92 point
Læs mere om Vintage port her

2017 Quinta do Vesuvio, Capela, Vintage Port

Diversiteten slår igen igennem. Her er urter og grannåle, frisk rød frugt og høj koncentration oppe i de høje luftlag. Nedenunder kommer dybden med masser af gulvbas og tyngde. Frugten er lækker moden og intens og vinder over den meget intense syre/tannin struktur. Stikker af fra feltet med sin rene røde frugt og gode rene afslutning som bare hænger ved. 96+ point
Ekstremt lavtydende vinstokke der kune yder 860 gram per vinstok i 2017 årgangen. Læs mere om Capela her

2017 Warre’s, Vintage Port

Hov, det er så første gang at jeg noterer mig at den lugter af Portvin! Her er chokolade, tobak og tung mørk frugt der bare venter på at man angriber glasset. Imponerende balance hvor den fede cremede frugt fylder og alligevel holdes godt på plads af den rene frugtkarakter. Der kommer oxidative noter frem med nødder og en mere udviklet karakter end i mange af de andre. Virker til at den kan drikkes fra i dag og 50 år frem ? 95 point
Læs mere om Warre Vintage Port her

Samlet set må dette være en magtdemonstration fra de største spillere på markedet. Alle vine var på tårnhøjt niveau og vil bringe glæde for alle der køber dem, de næste mange årtier.