Rejer, Champagne og Etna

En god fredag aften, hvor to flasker fik lov til at stråle i dejligt selskab. En god kollega havde sørget for et kilo helt friske fjordrejer, som jeg pillede og så var der lagt op til en fantastisk mad. Det er sjovt som sådan nogle små rejer bare er så fyldt med smag, på den mest delikate facon. For mig er serveringen perfekt med mayonnaise og et hvidt stykke ristet brød under. Vinen til var resultatet af et internt vædemål, og hvad bedre at vædde om end en flaske Champagne? Her var det Philip der havde vundet over Lucas, som havde indkøbt i Lyngby Vinkælder.

2006 Dehours & Fils, Maisoncelle, lieu-dit, Extra Brut, Mareuil-le-Port, Champagne

God dybde i glasset med næsten orange kant, viser tydeligt noget alder.

Boblerne er små og fine. Duften byder på masser af tørret abrikos, orangeskal og modne røde æbler. En del brød og gær-noter fra den 7 år lange flaskelagring gik igen i både duft og smag. En herlig struktur med god frisk syre, der bare spillede over tungen. En vin med både dybde og kompleksitet, uden at miste sit friske element. Med lidt tid i glasset samlede den sig yderligere og blev nærmest endnu mere præcis. Et smukt udtryk af pinot noir. 93 point

Vinen er fra Dehours “Collection” som er en samling af vine fra enkelte parceller, på én druesort. I dette tilfælde pinot noir fra Maisoncelle parcellen i Mareuil le Port. Alle vine i denne serie vinificeres seperat, for at udtrykke druen optimalt. Denne vin har en dosage på 5 gram, hvilket gør at den lige holder sig i extra-brut kategorien.

Efter rejerne stod den på lidt sortfods-lomo, ost fra Portugal og et enkelt glas rødvin, eller to…

2016 Tenuta delle Terre Nere, Guardiola, Etna Rosso

En herlig levende vin, der ikke bare lægger sig ned. Her er masser af røde kirsebær i både duft og smag, som det primære element. Dertil kan man lægge både andre røde bær, urter og mineralske elementer. Vinen starter lidt diskret på næsen, men udvikler sig smukt med tiden, så der bare åbnes op for posen af duftnuancer. Et strejf af modne jordbær, sorte rosiner og så pludselig helt tilbage til stramme orangenoter, røde æbler og umodne hindbær. Den vin bare ikke stå stille og lade sig fange i én kategori – det er lækkert. Med mad arbejder den sig rundt i manegen og giver både friskhed og dybde. Der er syre til at være frisk, men også tannin til at holde fast. En vin som kun kan vise hele sin palet, når man sidder med den over længere tid. Ikke en vin, der lige kan fanges på et sekund. 93 point

Til sommer skal vi til Sicilien, og skal pudsigt nok bo lige ved Etna. For mig er Terre Nere en af de vingårde som jeg har smagt gennem årene og som vokser på mig. Det er ikke vine der lige kan fanges, men som har en herlig udefinerbar natur, som kræver tid i glasset. Levende og sprælsk, men alligevel præcist udført. Et besøg til sommer kunne godt ligge lige for på ønskesedlen. Jeg er lige startet på en meget anbefalesesværdig bog; Italiens Hemmelige Vine af Steen Asmussen. En bog der starter tigtig godt med at forfatteren definerer hvad han synes er kvalitet og personlig smag.

Tak til familien for godt selskab. Store fancy smagninger kan være godt, men skal man virkelig lære en vin at kende, så er det ved bordet med mad og godt selskab. Og med tid. Du kan ikke lære en vin at kende på 10 minutter, det tager længere tid. Det er den helt store forskel. Til smagninger udstikker vi point og en præcis smagenote på 10 minutter, men vi fanger ikke essensen i vinen – det ville kræve en uge. Kan det gøres anderledes hvis vi skal vurdere en bred vifte af vine fra et givent område? Det tror jeg ikke, men jeg nyder stadig at drikke en flaske stille og roligt hjemme med god tid.