25 års jubilæum i vin

25 års jubilæum i den danske vinbranche, det lyder sku lidt mærkeligt at skrive det om sig selv. Jeg synes stadig at hver dag er ny, fyldt med nye vine og nye udfordringer i denne herlige branche. Konstant er her forandring og intet er i dag, som det var i går. Det er alligevel sjovt at tænke tilbage på alle de år og nogle af de oplevelser der stadig står stærkt i hukommelsen. Det vigtigste er helt klart de mennesker jeg har mødt gennem årene, de mennesker har været med til at gøre det hele så sjovt og fantastisk. Tak til alle jer, både kollegaer, chefer, kunder, venner, producenter og mange andre.

Jeg startede i dag for 25 år siden som mesterlære i Vinstokken i Hørsholm Midtpunkt, hvor Karl O. Jørgensen var min læremester. Jeg kan huske følgende dialog, næsten på dag 1:

”Hvad tror du at du ved om vin?” og jeg sagde noget i retning af: ”Jeg kan godt lide den Rioja du sælger med guldnettet” Svaret var helt enkelt: ”Glem hvad du tror du ved og lad os bygge tingene op fra bunden.” Det var virkelig en god måde at gøre det på dengang og det tror jeg stadig meget på i dag. I dag har jeg sat viden omkring vin i system og nyder at undervise, næsten efter hans gamle tanker. WSET bruger deres meget systematiske tilgang til vinviden og det er jeg stor fan af. Ikke helt det samme, men grundtanken er ikke langt væk. Min egen viden er i dag lagt på hylder efter dette dejlige systematiske system, som jeg prøver på at videreformidle ved enhver given lejlighed. Jeg havde 4 gode år hos Karl, inden turen gik ud i verden. Denne periode var styret rigtig meget af Bordeaux, som heldigvis blev nøglestenen i min læring omkring vin. Her startede mit venskab med Alex, som har varet ved gennem mange sjove og pudsige oplevelser, fra tomme papkasser og fodbold til mange store flasker nydt sammen.

Eiswein Molitor mosel

Et år hos en smuk vinforretning i midten af København, med nogle fantastiske vine og yderst karismatiske mennesker. Det var mit første møde med Otto Suenson. Herefter afprøvede jeg 3 af Danmarks store vinfirmaer; H.J. Hansen Vin, Philipson Wine samt Kjær & Sommerfeldt. H.J. Hansen var dengang, som nu, et firma med et spændende udvalg af vin. Generelt vine der passede godt til mad, tænk bare på en producent som Leon Beyer fra Alsace. Ikke vine man nyder i solen, men vine der kan løfte et måltid. Desværre var jeg her ansat som sælger til erhverv, det var en dårlig kombination.

Måske aftenens bedste vin…

Hos Philipson Wine var der travlt og jeg lærte en masse om at disponere min tid. Christian Philipson var den vildeste chef, sikker på at han stadig ser sine mails 24 timer i døgnet og kender hver en detalje i sin virksomhed. En spændende tid, hvor jeg lærte mange store vine at kende. At afholde vertikalsmagninger af 1.Grand Cru Classé fra Bordeaux var tider, som nok ikke kommer flyvende tilbage. Dette var også mit første møde med hvad virkelig gammel Portvin kan. Jeg glemmer aldrig Burmester 1890 og andre flotte flasker. Helt klart et firma der lærte mig meget, både om vin, men også om mig selv.

1996 M. Chapoutier, L’Ermite, ’Ermitage, Rhone
Bedste ‘Ermitage i meget lang tid, måske nogensinde

Kjær & Sommerfeldt blev en tid hvor jeg mødte Malene Smidt Hertz første gang. Hun var direktør og firmaet gennemgik en rodet tid. Jeg startede i butikken med et løfte om mere, der aldrig blev opfyldt. Ikke Malenes skyld på nogen måde. En spændende tid, hvor jeg havde fornøjelsen af at arbejde i en af Københavns smukkeste forretningslokaler. En masse vin fra Italien prægede denne tid. I dag har jeg glæden af at være forenet med Malene igen, når vi driver Vinuddannelse sammen. Jeg husker hvordan vi smagte på nogle virkelig gamle flasker fra den dybe kælder, bl.a. en Saint Emilion 1927 som var tappet af Kjær & Sommerfeldt. Endnu engang voksede min store kærlighed også til vinene fra Chapoutier, som jeg huskede fra tiden i Vinstokken.

Fritz Paustian og Dirk Niepoort En glad importør og en glad producent

Herfra gik turen til Taster Wine, hvor jeg havde 10 af mine bedste arbejdsår. En fornøjelse at arbejde for og med brødrene Ole og Fritz Paustian. Fantastisk dygtige købmænd, som lærte mig mange ting gennem årene. Startede som Horeca sælger, fik koblet Vinekspert-stillingen på mig og endte som kædechef for Danmarks største kæde af vinforretninger; Skjold Burne. En tid hvor jeg nød mange gode kollegaer, som sent vil blive glemt. Der var ærlig talt vine i alle niveauer, men én ting lærte jeg. Hvis du ikke har kvalitet i flasken, uanset pris, så kommer kunden ikke tilbage. Det er en vigtig læresætning. Et hus kom virkelig ind under huden på mig her; Niepoort fra Portugal. Flasken jeg vælger at nyde på denne dag stammer fra mit første besøg hos Dirk Niepoort. I 2007 havde jeg fornøjelsen af at besøge ham og blive vist rundt i manegen et par dage. Da jeg rejste hjem, gav han mig denne flaske 2005 Charme. Obrigado Dirk!! Min kærlighed til Portvin er kun vokset herfra.

En dag er jeg inde hos Otto Suenson for at handle noget god Bourgogne og naturligvis et par flasker Molitor. Så spørger Henrik Olsen; ”Hvorfor kommer du egentlig ikke hjem igen?” og det gjorde jeg så. I dag sidder jeg med største fornøjelse, og stolthed, som Brand Manager hos Otto Suenson. Et fantastisk firma, hvor jeg nyder at arbejde med nogle af de bedste vine i verden. Tak til mine chefer her; Christian, Henrik, Anders og Jens – det er sørme sjovt og godt at arbejde for jer. Min kærlighed til Portvin udvikler sig videre med den vidunderlige Carvalho familie på Quinta Santa Eufemia og resten af verden banker på med så meget god vin. Bourgogne er stort her hos os, men min kærlighed til Molitor kan ikke skjules.

Vinuddannelse.dk WSET

Hvad er der så sket på siden, jo denne her blog er én af mange projekter. Derudover kom jeg i 2007 ind i hele WSET systemet og har sidenhen stiftede jeg Vinuddannelse sammen med Malene Smidt Hertz. Det er med stor fornøjelse at jeg underviser her i dag. Jeg elsker at videreformidle min viden, på en god og systematisk måde. Det virker også til at eleverne er glade ?

Derudover har mine aktiviteter ført mig rundt i verden. Som dommer til vinkonkurrencer i Frankrig, Tyskland, Sydafrika og Danmark m.m. Indkøbsture, producentbesøg og store smagninger, fra Portugal til Chile og Australien. Jeg er lykkelig i mit liv og nyder hver en oplevelse jeg får undervejs. Lad mig slutte af med at sige at det er de mennesker jeg har mødt der har betydet mest, det at DU gider at læse denne blog. Det at vi kan mødes over et glas vin og tale om livet.

Frederik Kreutzer, Lucas Kreutzer, Ann-Toni Kreutzer, Philip Kreutzer
Familien Kreutzer – et gammelt billede 🙂

Der er mange mennesker jeg kunne takke med navn, men I ved hvem I er. Én overstråler dog alle, tak Ann-Toni – du har gjort hver dag til en fornøjelse. Tak for at du kan holde mig ud, med denne ”elskerinde” som vinen er for mig.