Zito – hvid Bourgogne der bringer smilet frem

Forleden var jeg til en fest hos gode venner, hvor jeg ikke havde leveret al vinen. Det gav mig mulighed for at smage denne herlige hvide Bourgogne. Nogle gange kan hvid Bourgogne blive kørt op til et niveau hvor det hele handler om nørderi; hvilken parcel kommer denne vin fra, hvor tæt er stokkene plantet og er den presset med hænderne eller med fødderne. Slap nu lidt af ind imellem. Nogle gange skal fokus først være på hvad der er i glasset.

2016 Hautes Côtes de Nuits Les Dames Huguettes

Denne vin leverede midt i en super hyggelig fødselsdag masser af glæde, lige ud af de fine glas. En dejlig åben bouquet der ikke gemte noget af vejen, men leverede herlig fuldmoden frugt, ingen skæve grønne elementer, lidt mineralitet og et touch af fad. Smagen var frisk og ligetil, nem at drikke på den gode måde. Vinen blev båret oppe af en herlig saftighed, leveret af mineralitet og en levende syre. Frugten svigtede aldrig, med var til stede med god mundfylde, uden at blive tung. En herlig levende vin, hvor standen i flasken hurtigt viste selskabets glæde ved indholdet.

Lidt research efterfølgende viser at vinen forhandles hos en fælles ven; Jens & Cedric hos Catching Wines. Endnu engang den gode historie om en vinmager der har arbejdet for en af de store navne, men nu er begyndt at lege lidt i eget navn. Helt klar vine som jeg gerne vil smage mere af.

Pointe: Det er ikke al hvid Bourgogne der er grand cru til over 1000,- men der er god Bourgogne derude til fornuftige priser, som leverer virkelig stor smagsglæde. Priserne i Bourgogne skal nok fortsætte deres himmelflugt i de kommende år, især for de mest eftertragtede vine. Nedenunder det høje luftlag kan man finde en vin som denne, der leverer god smag, fra en mindre attraktiv appellation. Det er fremtiden for os der elsker god Bourgogne, men ikke kan hive tusindlapper op af baglommen hver gang.