Fra Cristal 08 til Grange 92

Jeg er startet i mit nye job hos RareWine, der har kontor i Aalborg. Det betyder at jeg skal til at arbejde en del hjemmefra, men også at jeg får fornøjelsen af at være i Aalborg et par dage hver anden uge. På dette første besøg havde vi en super hyggelig aften på vores tagterrasse med udsigt over Aalborg og Limfjorden. Smukt med solnedgang og en dejlig aften hvor jeg fik lært mine kollegaer fra marketingsafdelingen lidt bedre at kende. Direktør og ejer Rasmus Nielsen var aftenens vært og serverede vine blindt i en lind strøm hele aftenen. Herligt med lidt træning i blindsmagning, inden DM senere på måneden.

Jeg tog ingen noter på aftenen, men her kommer mine indtryk fra dagen derpå.

2008 Louis Roederer, Cristal, Champagne

En legende som allerede nu får vanvittig stor hype. Mine forventninger til denne var høje og den blev ikke serveret blindt. Jeg nød den af et Bourgogneglas, hvilket var med til at åbne bedre op for nuancerne. Jeg var på ingen måde skuffet, kun blæst lidt omkuld.
En kombination af frisk præcis frugt, serveret på en let ristet briochebolle. Kompleks, men stadig for ung til at vise alle lag. Det der viser niveauet nu er præcisionen og intensiteten i frugten. Balancerende på en knivsæg stod denne virkelig flot.

2008 Pommery, Grand Cru Royal, Champagne

Heller ikke blindt. En helt anden boldgade og ja, den havde det lidt svært ovenpå den flotte Cristal. Langt mere tung og med større fokus på de autolytiske noter, samt kandiseret appelsinskal. Kompleks og lang, men uden den samme præcision. Jeg er ret sikker på at denne ville have strålet hvis den havde stået alene.

Så kom der mad på bordet, dejlig take away fra Restaurant Nam, som klart kan anbefales.

2009 Vincent Dauvissat, Les Clos, Grand Cru, Chablis

Herfra var alle andre vine serveret blindt på karaffel. Denne var relativ lys, men alligevel med nok dybde til at man kunne se at den havde noget alder. Smæk på næsen, med popcorn, lidt smokyness og kalket mineralitet. Frugten var en anelse varm, men ellers i den klassiske skole. Mit første bud gik på Puligny 12, men da jeg fik af hvide at jeg skulle nordpå kunne jeg godt fornemme Chablis’ens ophav med mineraliteten og intensiteten. En virkelig flot vin, som åbnede sig som den stod i glasset.

2018 Bruno Colin, En Remilly, 1er cru, Chassagne-Montrachet

Lys og ung I hele sin fremtoning. Super velbalanceret i munden, på sådan en lidt tilbagelænet måde. Herlig Cote d’Or karakter med blødheden og renheden som man finder i Chassagne. Imponerende præcision i frugten og god tæthed, uden at miste balancen. Ung og alligevel viser den fint sit smukke terroir frem.
Prøv engang at se hvor denne mark egentlig ligger. Den ligger i direkte forlængelse af Chevalier-Montrachet, som er grand cru, på grænsen til Saint-Aubin, men alligevel i Chassagne. En lille perle, som jeg ikke har smagt før. Den kunne jeg godt tænke mig at smage igen, når den har fået et par år på bagen. Kan ærlig talt ikke huske mit bud, men tror jeg startede i Chassagne, producenten havde jeg ikke, året gættede jeg til 17.

1991 Robert Ampeau, Perrieres, 1er cru, Meursault

Så var der gylden farve i glasset og ristede nødder i duften. Smørfedme og klassisk Meursault dyder. En vin der er flot, men som nok kræver lidt mere opmærksomhed og koncentration for at vise sig perfekt.
Det er sjovt med vinene fra Ampeau, for han frigiver først vinene når han mener de er klar. Denne er hjemkommet direkte fra domainet for nylig.

2016 Domaine d’Eugenie, Grand cru, Clos de Vougeot

Saftig rød frugt og en herlig start på aftenens røde vine. Intens rød jordbær, lidt stenet karakter og utrolig ren. Den var yderst charmerende med medium tannin, der lider bed fat. En rigtig god længde, der talte om højt niveau. En vin der er taget på et meget ungt tidspunkt og slet ikke fik tid til at åbne sig op, desværre.
Jeg var aldrig ude af Bourgogne, men startede så vidt jeg husker med at gætte i Chambolle.

2005 Alpha Estate, Alpha 1, Amyndeon, Grækenland

En tæthed og intensitet som straks hev mig til et Bordeaux blend af høj kvalitet. En lidt frisk syre og godt bid der hev mig til Italien, så jeg mener at mit gæt landede i Bolgheri.
En vin der har god modenhed i frugten, uden at det kammer over. Solbær, brombær noter og lidt tertiære besøg fra tobak samt chokolade. Fadet var klart at finde i både duft og smag, men uden at overdøve frugten. En rigtig flot vin, der ganske som Rasmus håbede drillede voldsomt.
Fremstillet på montepulciano druen i under 5000 flasker. Kan stærkt anbefales, hvis man ser den.

2016 Gaja, Barbaresco

Uforlignelig Piemonte i en herlig elegant stil. Her var rosenblade, kirsebær og ristede noter fra fadet. Synger sig frem af glasset i en herlig tilbagelænet stil, hvor det ikke handler om power, men finesse. Der var på intet tidspunkt tvivl om Piemonte som ophav på denne. Det var mit første bekendskab med barbaresco på dette niveau i 16 og jeg må nok sige at jeg er begejstret. Der er både dybde, modent tanninbid og helt præcis ren frugt. Kunne være sjovt at smage denne om 10 år og 20 år og …

2009 Vega Sicilia, Unico, Ribera del Duero

Så var jeg forvirret smagsmæssigt og jeg gik da også helt galt på denne. Her var struktur som i en god Bordeaux, men manglede måske lidt for at komme helt op på tannin. Så det kunne ikke rigtig passe. En virkelig lækker balance og en flot balanceret længde i frugten. Der var en lille sødme som drillede mig lidt og som jeg ikke var helt glad for. Balancen var nok der hvor vinen virkelig scorede point for mig. Stilen virkede på denne flaske overraskende poleret, med det lidt søde element. Mit bedste bud bagefter, var at denne var taget alt for tidligt.

1992 Penfolds, Grange, Australia

Uha, så blev der strammet lidt op i gelederne. En helt anden stil end hidtil, med sort frugt, peber og en klar animalsk tone nedenunder. Rigtig god udviklet syrah karakter, måske med lidt grenache (hvilket der jo så ikke var) Den virkede på ingen måde varm, blot super flot balanceret og med det helt rigtige modne tanninbid. Syren stod flot og holdt denne levende og lækker. En del modne toner dansede under den flotte frugt og understregede det samlede billede med skovbund og læder. Mit bud på en flot moden Cote Rotie skammer jeg mig ikke over. Det var første gang jeg smagte moden Grange, men hold da op hvor var det godt.

1985 Dominus Estate, Napa Valley

Moden vin der stod relativ lys i glasset. Duften var fortryllende, men smagen hang lidt i med de sidste negle. Helt klart en Bordeauxstil, men uden den store dybde i denne flaske. Elegance, men ikke meget mere som jeg husker det ?

Tusind tak til mine nye kollegaer hos Rare Wine for en fantastisk velkomst, dejligt selskab og gode vine!

Jeg fandt denne flaske på lageret tidligere på dagen, den fik vi dog ikke smagt denne aften 😉