Inglenook 1983, a piece of Napa Valley history

Visse vine har været med til at skabe den vinverden som vi kender i dag. Når vi møder disse flasker på vores vej, så bør vi vise lidt respekt. Forleden var jeg så heldig at møde en af de vine der har været med til at skabe vinindustrien i Californien. Inglenook er en klassiker fra Napa Valley.

Går vi tilbage i tiden, så var der ikke meget mere end en håndfuld ejendomme der producerede virkelig store vine i Californien. Inglenook i Napa Valley var én af disse. Hvorfor at 1983 var en historisk årgang vender vi tilbage til, først kigger vi på hvordan vi kom hertil.

1871 Ejendommen G. Koni opkøbes af skotten William C. Watson, beliggende vest for Rutherford i Napa Valley. Han ændrer navnet til Inglenook, som er en skotsk fortokning af ”det hyggelige hjørne”. Han planter i disse år de første vinstokke på ejendommen.

1879 Ejendommen Inglenook købes af finnen Gustave Niebaum. Gustave har en ambition om at være vinbonde og høster første gang i 1882. Niebaum bygger slottet på ejendommen, samt bygger en kælder til lagring ind i bjergsiden, for at have stabil temperatur. I denne periode har man også i Californien problemer med vinlusen, som Niebaum arbejder på at stoppe.

1891 Inglenook serveres til den siddende amerikanske præsident Benjamin Harrison.

1900 Inglenook har slået sit navn fast som en af de førende vinproducenter. Gustave Niebaum er blevet rig på sit handelsfirma, hvor han handler med Alaska. Han lever 8 år mere og er glad for at have opnået hvad han ville.

1915 Et godt år for Inglenook. Vinene vinder 19 medaljer ved stor vinkonkurrence i forbindelse med åbning af Panamakanalen.

1919 Forbudstiden begynder i USA og det er hermed slut med at producere vin på Inglenook i en længere periode. Fadene tømmes og druerne sælges til private.

1933 Forbudstiden slutter den 5. december og straks genoptages vinproduktionen på Inglenook. John Daniel Jr. Er ejer og driver ejendommen de næste 25 år med stor succes.

1941 Inglenook Cabernet Sauvignon Napa Valley får æren af at blive kaldt en af de bedste cabernet vine nogensinde. 100 point hos Wine Spectator.

1964 En trist tid. Vineriet trænger til at blive restaureret, kvalitetskontrollen som blev startet af Niebaum hænger i en tynd tråd. 85 år gammelt sælges ejendom, brand og en del af vinmarkerne. Dekommende år ejes det og drives af et større konsortie, der driver rovdrift på navn og vinmarker. Kvalitet er en by i Sahara, som man siger.

1975 Francis Ford Coppola kommer til Napa Valley på jagt efter jord og opkøber ejendommen, samt en del af markerne, med indtjeningen fra Godfather filmen. Efter fransk forbillede sætter de deres navn på den tidligere ejers navn, så ejendommen nu hedder Niebaum-Coppola. Første høst her bliver 1978. Målet er enkelt: fremstille en af de største Cabernetvine i verden, med et øje på historien.

1983 Den flaske jeg smagte forleden. Ejendommens vinmarker er nu delt i tre ejerskaber og ærlig talt er det kun Coppola der forsøger at lave topvin, fra et fantastisk terroir. Det lykkedes alligevel at sætte sig sammen og lave vin fra alle tre parceller. Efter tilløb med 81 og 82, hvor man manglede den sidste parcel, så fik man i 83 alle tre parceller med i samme vin, for første gang siden salget i 1964. Reunion kaldte man naturligvis vinen. Denne vin var endnu engang med til at statuere at disse vinmarker burde høre sammen, ganske som Coppola drømte om.

Bagetiket på 1983

1995 Endelig får Coppola købt de sidste marker og slottet på ejendommen. Restaurering påbegyndes og i 2002 påbegyndes vinfremstilling på slottet igen. Store træfade til gæring og respekt for historien er et gennemgående tema.

Etiket på CASK og Rubicon, de to topvine fra Inglenook, nu med den klassiske etiket

2011 Brandet Inglenook købes af Coppola og den gamle etiket indføres igen, for at vise respekten for historien. Nu er målet ved at være nået for Coppola. Under vinmager Scott McLeod har Niebaum-Coppola sendt mange flotte vine på markedet, men når man skal gå fra niveauet ”rigtig god vin” til ”fremragende vin” så kræver det lige lidt ekstra. Det ekstra viste sig at være den mangeårige vinmager Philippe Bascaules fra Chateau Margaux, 1er cru Margaux.

For et par år siden havde jeg fornøjelsen af Philippe Bascaules selskab i København, med nogle virkelig interessante smagninger. Der er ingen tvivl om at han vil tage vinene det ekstra skridt. Inspiration fra Margaux, men med fornøjelsen af flotte modne druer i Napa.

Resten bliver historie, som vi har mulighed for at følge med i. I dag fremstår Inglenook Rubicon cabernet sauvignon som en af de førende vine fra Napa Valley.

1983 Inglenook, Reunion, cabernet sauvignon, Napa Valley

Hvordan smager en 37 år gammel cabernet så? Ærlig talt; ikke så godt at man ikke kan overleve uden. Når det så er sagt, så var det en stor oplevelse at smage denne vin og tænke lidt over ovenstående historie. Proppen var næsten pæn, men knækkede alligevel for mig da jeg åbnede den.

Til at starte med var denne rigtig gammel i duft og smag, desværre valgte jeg at servere den med det samme for de andre smagere. Den gav indtryk af kogte blommer, gammel lædersofa og ultra-tørre tanniner. Så skete der det som der kan ske med ældre vine, den kom sig med lidt tid i glasset. Så røg tanninerne hen hvor de skulle være; markerende med bløde og bare understregende. Frugten samlede sig og blev mere modne sorte kirsebær, lidt gamle syltede solbær og de tertiære noter samlede sig mere i retning af tobak og chokolade. Det blev aldrig rigtig stort, objektivt set. En stor oplevelse, som jeg er glad for at jeg fik mulighed for.

Flasken var en af mange som blev serveret til en herlig sommerhustur med gode kollegaer.

Inglenook sælges i dag på det åbne marked i Bordeaux, så det er negocianterne der fordeler den til deres kunder.