Henriot 2008 Champagne og to glas

Den samme vin i to forskellige glas kan betyde så meget og det gør det. Hvilket glas foretrækker du selv at bruge til Champagne?

Forleden nød jeg et godt glas Henriot Champagne, med et par kollegaer efter arbejde. Det var en tung og skyet vinterdag i Aalborg, men med god vin i glasset blev alting lidt sjovere. Ved et tilfælde kom vi til at teste én Champagne, i to forskellige glas og det gav som altid et andet resultat end ventet.

Som ofte før, så havde vi taget nogle store glas til vores Champagne. Det var et Riedel glas som jeg næsten er sikker på er Riedel Old World Syrah, et glas der normalt passer rigtig godt til mange vine. Det andet glas vi havde fundet frem var ment til vores røde Bourgogne vi skulle nyde bagefter. Riedel Old World Pinot Noir. Efter lidt skepsis overfor om den samme vin kan smage forskelligt i to glas, så var vi klar til at konstatere den markante forskel på disse to glas.

2008 Henriot, Brut Millésime, Champagne

I syrahglasset var der masser af mousse og en klar duft af citrus, lidt lime og tydelige grønne sprøde æbler. En anelse autolytiske noter, men ikke meget, lidt mere kalket og frisk mineralsk. Smagen var helt klart til den friske side, med høj syre og en slank profil i munden. De samme noter, men med lidt mere kompleksitet fra det autolytiske element. Skarp og præcis på en rigtig god måde.

I bourgogneglasset var det en langt mere moden Champagne der viste sig frem. Duftnoterne gik i retning af tropiske frugter, lidt papaya og ananas. Der var stadig citron, men nu i en meget moden version. Æblerne knap så grønne, igen mere modenhed. Smagen kom også markant ændret frem. Først og fremmest var syren langt mere afdæmpet og boblerne lå blødere på tungen. En bedre harmoni mellem de mere modne frugtnoter og klar mere brødkarakter fra de autolytiske noter. En mere kompleks vin, men også langt mere harmonisk.

Vores mening var at det store glas gav den mest harmoniske vin, men det slankere glas klart gav mere friskhed. Mit råd til dig er at tænke over hvilket glas du vælger, når du serverer mousserende vin. Personligt er jeg glad for et bourgogngeglas, da jeg altid med et glimt i øjet har sagt at Champagne grundlæggende set bare er Bourgogne med bobler 😉

Uanset hvilket glas du vælger, så god fornøjelse med din Champagne.

Denne vin vandt, ugen efter vi havde smagt den, den store test af nytårschampagne hos Rasmus Palsgård på Feinsmeckeren