Riesling og Bordeaux til jul 2021

Det er altid svært at vælge vin til jul, for man vil jo gerne have noget godt i glasset denne aften, men fokus ligger så mange andre steder end lige på vinglasset. Det vigtigste for mig denne aften er selskabet. Det må være det julen drejer sig om, opmærksomhed og kærlighed til vores nærmeste. Derefter er fokus meget på maden, det er trods alt et måltid det har taget flere dage at få drejet sammen, med mig ind og ud af køkkenet. Så kommer vinen, som naturligvis skal passe til selskabet og maden.

Selskabet skaber den perfekte aften

I år bliver selskabet den absolut nærmeste familie, min mor kommer og vores to drenge kommer hjem. Ingen andre kommer forbi, så det bliver os fem rundt om bordet og det glæder jeg mig rigtig meget til. Jeg tror nærmest ikke jeg kunne tænke mig et bedre selskab, alligevel går mine tanker til rigtig mange andre af min nære familie og venner.

Dem der måske sidder alene, selvvalgt eller af andre årsager. Dem vi har fejret med så mange gange, Benjamin og Kenan og deres familier. Jeg tænker også dem fra min familie der bare er for langt væk, men som helt sikkert får en god aften i deres selskab. Både brormand på Tåsinge og familie i Jylland. Min fætter Søren og hans familie, jeg håber at de får en pragtfuld aften med god stemning. Sikker på at en flaske Portvin kommer på bordet der, sidst på aftenen. Jeg må også sige at dette er en tid hvor jeg sender tanker til venner, i både tæt og fjern forbindelse. Jeg håber at I alle får en dejlig aften, i lige netop det selskab i ønsker.
De sidste tanker er måske de sværeste, det er tankerne til dem vi har mistet. Dem der ikke længere er med os, men som stadig fylder i vores hjerter. Der er desværre mange der fylder op på tavlen, men de får alle en kærlig tanke i denne tid.

Maden er fyldt med traditioner

Maden i år står jeg selv for, så i den sidste ende må jeg enten klappe mig selv på skulderen, eller brokke mig til mig selv. Menuen er fritgående økologisk landand, samt lækker ribbensteg fra fritgående Mangalitza svin. Birthesminde har stået for leveringen! Hertil hvide og brune kartofler, samt rødkålssalat. Saucen er startet op for en uge siden, fond kogt på kyllingeskrog, samt et par ekstra andelår fra Rema1000 den har bredt god stemning i huset i dagevis.

Vinen kan man sige meget om

Vinen har jeg som altid masser af tanker omkring, og ikke altid ender vi med den teknisk set optimale vin. Som sagt er selskabet vigtigt for mig, så vinen skal også passe til at alle har lyst til at drikke den og nyde vinen. Jeg har en helt klart holdning til hvilken vin der er optimal til jul, rent teknisk. Ud fra en klassisk tallerken, med delikat kød, heftig sauce, fedt med masser af salt og en tilbehør der både er sødt og syrligt, så skal vinen matche dette. Det gøres bedst med vine med lav, eller ingen, tannin, høj syre og elegant frugtdreven stil. Sødme gør absolut ikke noget. For mig ender pilen på enten Mosel Riesling med sødme, eller Champagne med intensitet og dybde som de optimale vine til julemaden.

2017 Markus Molitor, Riesling, Spätlese, Ürziger Würztgarten, Mosel

Vi elsker Champagne her i huset, men i år bliver det riesling igen, da vi mener det passer bedst og vi alle rigtig godt kan lide det. Markus Molitor Ürziger Würztgarten Spätlese 2017 fra magnum blev valget. Den måtte gerne være ti år ældre, så det må vi prøve med næste flaske om ti år. Her får vi en vin hvor sødme og syre passer perfekt til vores måltid og balancen kommer til at sidde lige i skabet. For at vinen skal lukke helt op og vise alle facetter, så vælger jeg at dekantere den aftenen i forvejen. Jeg lader den nok stå på stor karaffel nogle timer, hælder tilbage på flasken og så dekantere jeg igen på dagen.

2010 Château la Cardonne, Cuvée Kreutzer, Cru Bourgeois Superieur, Medoc

Vinen der bringer selskab og vin sammen – forklaring følger:
Nej, det er vist ikke sket før at vi har serveret Bordeaux juleaften. Der er ellers mange der mener at tanninerne er gode til at rense gummerne, inden den fede mad. Jeg er ikke stor fan af den kombination, men lad os se om ikke det går. Hvorfor jeg serverer denne?

Det gør jeg fordi jeg fik den i gave på Château la Cardonne i oktober måned. Jeg havde et fantastisk besøg med slotsejer Andrew McInnes. Som afslutning på besøget smagte vi et udvalg fra slottet blindt og heldigvis valgte jeg 2010 som min favorit. Den var så tappet klar til mig i en magnum, med “Cuvée Kreutzer” pænt trykt på etiketten. Det må være den perfekte måde at bruge denne flaske, i selskab med Kreutzer familien. Så er der sammenhæng mellem selskabet og vinen.

2014 Hubert Lignier, Clos Baulet 1er cru, Morey-Saint-Denis

Ja Bourgogne skal der til. Det er måske voldtægt til julemaden, men det smager jo bare så godt. Ofte har vi nydt oversøisk pinot noir, hvilket passer ganske glimrende til julemaden med sin lidt sødere profil. I år skal vi primært have denne for at nyde et stort glas Bourgogne. For mig er Hubert Lignier, nu med Laurent Lignier ved roret, en af mine klare favoritter. Det er vine med stor personlighed og elegance. Det er sjældent et spørgsmål om brede skuldre men mere balance. 2014 har været lidt udskældt, men i min bog er det en fin slank årgang som jeg egentlig har været positiv om fra start. Det her er en flaske jeg glæder mig meget til. Det er Philip der er kommet med den, fra sin samling så det er flot.

Bulas, 20 Years Tawny

Ja en Portvin skal også på bordet og i år bliver det fra Bulas med deres 20 års Tawny. Der skal ikke herske nogen tvivl om at dette er vores yndlingskategori her i huset, når der skal nydes Portvin. For mig står balancen optimalt med både frisk frugt og de ekstra tertiære noter fra fadlagringen. Hos Bulas gøres dette på flotteste vis med stor kompleksitet, men stadig med friskheden i behold. Denne bliver ikke serveret til ris a la mande, da vi ikke spiser det. Den kommer nok på bordet til sidst, sammen med min mors hjemmebagte småkager og lidt chokolade.

Din juleaften?

Din juleaften kender jeg ikke, men sørg for at være god ved dig selv og alle dem omkring dig. Det er en pragtfuld tid, uanset hvilket perspektiv man ser den i. Hvis du har lyst til at dele, så lad mig endelig høre hvad du skal have at drikke juleaften. Der er ingen forkerte valg, når man vælger sin vin til jul.

Til at få varmen efter en tur i Øresund den 23. december fik vi denne 1990 Weinhefe-Brand fra Markus Molitor