Et billede af 1977 Vintage Port

Én af de helt store årgange for vintage port i de seneste årtier. 1977 Vintage Port er for mange at regne blandt de store årgange i sidste halvdel af sidste århundrede. Det er en årgang der altid har været værdsat for sin elegance, mere end sine brede skuldre og det var også det billede vi så her til aften. 1977 Vintage Port står rigtig godt lige nu, og der var ikke mange vine der ikke smagte godt. Med 14 flasker, fordelt fra top til bund i hierarkiet, så fik vi et godt bredt billede af årgangen. Stor tak til Lauballemanden for at organisere og kalde til samling i det dejlige hus på landet.

Der var en helt naturlig opvarmning, først med blandede ældre Tawny som viste sig i varierende grader af gode. Med visse vine kan man undre sig over at de kan godkendes som 40 år gamle og samtidig ligne en sød rosé i glasset. Andre vine stod super flot og slog straks den gode stemning an. Inden vi skulle smage 1977 vintage Port, så var der en test af tre gamle Tawny fra Niepoort med 1900, 1908 og 1912. Den korte historie er at 1900 var klart den bedste på dagen og at 1908 ikke var en perfekt flaske, 1912 hang et sted i midten uden at gøre meget væsen af sig.

Nu til aftenens hovedtema

1977 Vintage Port

14 flasker, serveret semi blindt. Vi kendte vinene, men ikke rækkefølgen. Alle vine åbnet ca. 6 timer før og dekanteret. Noter i smagerækkefølge. Vi smagte og afsagde vores dom, hvor der blev givet point til hver smagers tre bedste vine. Dermed blev der kåret en klar vinder, som stod klart over de andre. De to vine på 2. og 3. pladsen var også klart i top hos de fleste. Efter en fremragende middag gik vi op og gensmagte. De fleste vine havde mistet pusten, men de bedste stod endnu skarpere. Det var først ved denne anden gennemsmagning at jeg gav mine point på 100 point skalaen, altså ikke blindt. Den samlede stilling følger i bunden af dette opslag.

Morgan 1977 Vintage Port

Flot ren stil med en del brune noter, figen og nødder. Ret udviklet og klar til at danse. Smagen blev mere slank, styret af en høj syre og alligevel med en fin balance. 89

Offley’s 1977 Vintage Port

Uklar i glasset. Startede hidsig i næsen med et bid, lidt lak, som gik igen i smagen. Ret frisk stil med rød frugt og herlig afrundet stil. Ender lidt enkel, men fin. 87

Dow’s 1977 Vintage Port

Starter svært ud, ret krydret og lidt for mærkelig. Kanel og figensaft. Smagen starter rodet, frugten vil i én retning og syren står langt ved siden af og råber. Ved anden smagning dømmer jeg den ude. Balancen er så skæv, så denne flaske ikke kan vurderes.

Graham’s 1977 Vintage Port

Flot balance fra start, som holder hele vejen. En del rød frugt, der stod lækkert. Stor næse. Smagen er i balance med bløde tanniner, masser af power og gode lag. Ren og med god længde. 92

Ferreira 1977 Vintage Port

En anderledes stil med noter af syltede røde kirsebær som gik igen i både duft og smag. Virker meget udviklet og en af de få jeg ikke ville gemme mere. Syrlig med en god længde. Falder lidt fra hinanden til sidst. 88

Warre’s

Jordet og uklar i hele sit billede. Ender med at fremstå med prop. Ikke vurderet

Niepoort 1977 Vintage Port

Super flot klar rød farve. Intens og stor i næsen. Kirsebær kerner, rød frugt, rødbede og arbjder sig rundt. Wow. Smagen er bred, med stor dybde og kompleksitet. Tog lidt tid før den samlede sig, men alle elementer var der fra start. Ender helt på den store klinge!. God syre, der næste får vinen til at fremstå tør. Klart den største i aften. 96

Roze’s 1977 Vintage Port

Puddersukker og rigtig rar. Det er en rigtig morfar-Portvin. Ingen fejl, men heller ikke fyrværkeri. Dejlig vin, som man bare har lyst til at drikke. Balance og god harmoni hele vejen igennem. 90+ Dagens meget positive overraskelse.

Fonseca 1977 Vintage Port

Stikker lidt af i duften. Her er meget blomster, hindbær og lakrids (især på 2. smagning) Fed i munden med stor fylde, tæt i afslutningen med tæt tannin. Lakrids styrer og vinen bliver ved med at fylde. En stor vin! 92

Burmester 1977 Vintage Port

En sjov vin, der delte vandene. Intens næse med en del citrus, høj syre. Holder sig slank i munden, uden dybde. Primært tørret frugt der holder den. Jeg kan lide elegancen i denne og citrus. 90

Taylor’s

Herlig frisk næse med pebermynte. Lidt pudsige noter af lak og mahognikommode. Meget blød struktur og god fylde. Kompleks, hvor den spiller på flere lag. Stor vin der slet ikke er færdig endnu. 93

Delaforce 1977 Vintage Port

Prop fra start

Croft’s 1977 Vintage Port

Meget åben og uden overraskelser i næsen, lidt kødfuld og visne blomster. Meget rund og nem at drikke. Tæt og sort, men helt uden nuancer. 87

Kopke 1977 Vintage Port

Pudsig vin som er styret af krydderier. Elegant og slank i sit udtryk, pudsig lidt bitter note. Enkel, uden nuancer her. En fin vin der sagtens kunne nydes på en almindelig aften. 87

And the winner is…

Niepoort med en klar magen. Fra start stod glas nummer syv ud med en større dybde og kompleksitet end de fleste andre. At Taylor’s og Fonseca fulgte lige i hælene er nok heller ikke den store overraskelse. Vi havde alle håbet at én af de mindre huse kunne have overrasket, men det skete bare ikke. De store huse leverede i flot stil! Som sagt afgav hver smager 3 point til sin favorit, 2 point til #2 og 1 point til #3. Det gav følgende stilling i den sidste ende:

1) Niepoort 26 point 2) Taylor`s 15 point 3) Fonseca 12 point
4) Graham`s 11 point 5) Burmester 10 point 6) Ferreira 8 point 7) Offley 5 point 😎 Croft 4 point 9) Rozes, Delaforce, Morgan`s 3 point 12) Warres 2 point
13) Kokpe og DOW’s 0 point

For mig var der en håndfuld vine som stod ud med kompleksitet og flere lag, derudover var der en bund, som reelt var et midterfelt, der var fine vine, bare uden samme kompleksitet. Der var tre flasker som jeg har valgt ikke at give point. Delaforce var fra start ødelagt af prop, Warre’s gav jeg rodede dårlige noter i første smagning, ved anden smagning var den klart ådelagt af prop. Dow’s var en mærkelig flaske, den havde ikke prop, var bare totalt ude af balance.

Mine overraskelser var helt klart Burmester og Rozes. To huse jeg normalt ikke rangerer særlig højt på Vintage Port, men som begge leverede fine vine.

Tak til Allan og hans hold for en praftfuld aften!

Læs mere om en stor smagning af 1994 Vintage Port her det gav en lidt mere uventet vinder 😉