Den aften hvor Zilliken slog Roumier

Hvis man serverer to vine ved siden af hindanden, så vil man altid kåre en vinder. Denne aften var der ikke en bedste vin, men der var en vin der passede bedst til lejligheden. Det er den altid klassiske diskussion om hvad der passer bedst til julemaden. For mig viser det bare at riesling til julemad passer super godt.

Lad os ikke slås

Vi bliver alligevel aldrig helt enige om hvad der er bedst. Nogle foretrækker Amarone, andre Chateauneuf-du-Pape og andre igen noget helt andet. Meld endelig ind med hvad din foretrukne julevin var i år. Jeg har efterhånden skudt mig ind på mine favoritter, til en klassisk dansk julemiddag. Mosel spätlese riesling med alder, Champagne med dybde og kompleksitet, samt en oversøisk pinot noir med syre og smagsintensitet. I år var der ikke udtalt succes i glasset, når jeg skulle bedømme mine egne valg.

Frederic Savart, l’Accomplie, Premier Cru, Champagne

En Champagne med masser af dybde og kompleksitet. Den havde nærmest for meget af det hele og for lidt dansende finesse som jeg også gerne ser i min Champagne. Noter af tunge nedfaldsæbler og tydelige oxidere toner gjorde at denne var for tung og klodset til julemaden. Alle der fik den i glasset sad og kæmpede med den. Den var en ikke forfriskende vin og passede ærlig talt ikke godt til vores julemiddag. Lidt ærgerligt, da mine forventninger ellers var store. En fremragende producent, som jeg tidligere har bedømt til at køre oxidering lige på en knivsæg, så friskheden beholdes. Not tonight my dear.

2009 Zilliken, ‘Rausch’ Spätlese riesling, Mosel

Bang – det var bare lækkert og passede som fod i hose. Høj smagsintensitet, dybde fra lagringen, hvor nødder og honning passede fint i det samlede billede. Frugten dansede rundt i min mund og vinen gled med glæde ned gennem svælget. Succes og glæde i glasset. Det virkede 100 % for mig.
Når vi er her ved Saar floden, så er der mere finesse end ved mitte-Mosel, men alderen og intensiteten fra årgangen var med til at skabe den vilde balance her. Endnu engang passede riesling til julemaden på bedste vis.

2015 Coquard Loison-Fleurot, Gevrey-Chambertin

Tak til min søn for at medbringe denne, hvilket førte til at jeg også fandt Bourgogne frem. 2015 village fra Coquard er bare på et fantastisk flot sted lige nu. Her er balance og saftighed i munden og en helt forrygende duft af både jordbær og skovbund. Det smelter sammen til en stor balanceret herlighed. En super flot vin, pillet på det helt rigtige tidspunkt. En glimrende ledsager til julemiddagen, men en bedre vin for sig selv.

2010 Domaine Roumier, Chambolle-Musigny

En god flaske at tage til denne aften. Den blev åbnet fem timer i forvejen og havde brug for endnu mere luft for at vise alle aspekter. Den startede med en lidt tung duft, lidt varm og for meget tørret frugt. Så samlede den sig, åbnede op for alle lagene. Der var frisk rød frugt, en hel buket af de smukkeste roser og tertiære noter der sneg sig lidt generte ind i smagsbilledet. Stor stor vin, men slet ikke velegnet til julemaden, da den krævede sin helt egen ret og fyldte for meget. Herlig vin at nyde efter maden, hvor den kunne stråle.

Hvorfor ingen Amerikansk pinot noir?

Bare fordi det endte med Bourgogne. Jeg havde ellers et par stykke klar som back-up og de havde nok med deres anderledes frugtprofil passet bedre til maden. I år kom de blot ikke på bordet. Min søns bud med en Gevrey, fik mig til at ændre mening og det var da også en fornøjelse at drikke disse flotte vine med familien.