Dansk Vincenter – Dining Week 2012

Copenhagen Dining Week fortsætter tirsdag og jeg er sat i stævne på Dansk Vincenter i Avedøre. Et klassisk sted for dansk vin, da det var her man først fik tiltrukket sig noget opmærksomhed med rødvinen Nordlund. Tidligere vinmager Michael Gundersen fik oveni købet en flot pris med hjem fra Piemonte for vinens kvaliteter. Dansk vin er der skrevet meget om i den seneste tid, så at blive inviteret til en middag hvor dansk vin og mad skulle sættes sammen er jo herligt. Mine forventninger inden aftenens tour de force var beherskede, men med et nysgerrigt touch. Jeg nød aftenen sammen med sælgeren fra vores Piemontesiske vinhus: Paola Bassi.

Man kan roligt sige at den gode danske hygge-stemning var i højsædet denne aften. Vi sad omkring runde 8 mandsborde, hvor selskaber var blandet. En meget god måde at gøre det på, så man fik talt med mange nye mennesker. Hver ret og vin, blev behørigt introduceret, så man vidste hvad man skulle til at gå i krig med. En god toastmaster i Torben, der styrede slagets gang. Kim Mühlhahn fra The Food Agency styrede køkkenet og præsenterede retterne på charmerende vis. Rigtig god mad, tilberedt af fortrinsvis økologiske danske råvarer.

Vi startede i drivhuset med et glas bobler.

2010 Nyholmgaard Vin, Festivo, Brut, Marslev, Fyn – herlig frisk stil med citrus og lidt nedfaldne æbler i smagen. God længde og herlig ren i sin karakter. Fremstillet af druer, der alligevel ikke kan blive helt modne og derfor med deres naturlige frugtsyre niveau er optimale til at fremstille mousserende vin på. Resultatet i glasset var ganske overbevisende.

Den officielle menu var:

  • Dagens danske fisk bagt med havtorn, kørvel, rugbrødskrymmel og hasselnødder
  • To x økogris: lavtemperaturstegt skinke og langtidsbraiseret nakkke
    Beder med peberrod, lynstegt savoykål og mos
  • Blød honning parfait-is af vincentrets egen honning med pærer i rødvins/kirsebær sirup

Flabet anretning

Fisken blev anrettet på en stav fra et gammelt rødvinsfad. Meget kunstfærdigt, men heldigvis uden at tage smag fra rødvinen. Anretter på 2 helt friske skiver agurk, høstet i morges hos genboen, der præsenterede dem med stolthed. Fisken var perfekt bagt og krymlen på toppen gav god kant i smagen.

2 svin

Grisen blev serveret i 2 varianter. Skinken stegt ved meget lav temperatur, kerne på 64 grader, anrettet ovenpå savoykålen. Fin og saftig. Nakkefiletten var det vi andre ville kalde Pulled Pork og dermed også langtidsstegt. Rigtig god smag og en glimrende idé at servere den ovenpå kartoffelmos. Jeg lavede selv pulled pork i lørdags og største forskel var at Kim i køkkenet her havde brugt mindre hvidløg og så spidskommen i sin marinering. Det vil jeg tænke over næste gang jeg skal marinere.

Isen (desværre intet billede) var fremstillet af honning fra vingården hvor vi var. Meget velsmagende og pudsigt nok ikke for sødt. Pærer syltet i kirsebær og rødvin som modsvar med lidt syltede kirsebær på siden. Fantastisk dessert, der stod så flot til vinen.

Vinemenuen var sat til 200,- hvilket gav meget god mening. At få lov til at smage udvalgte danske vine til maden, var det jeg så mest frem til.

2010 Degnemosegaard

2010 Degnemosegaard, Vinbondens Hvide Cuvée, Skibby, Ferslev, Sjælland – serveret lige lovlig kold – i Champagneglas? Det gjorde at vinen ikke fik rigtig lov til at åbne op for alle sine fine nuancer. Ellers som altid en fin vin med god balance mellem syre og en anelse sødme. Til maden lukkede den flot op og gav noget mere smag fra sig. En god oplevelse. Smagt tidligere med stor succes!

2008 Lillelund

2008 Lillelund, Dansk Vincenter, Avedøre, Sjælland – serveret alene, uden mad. En flot farve og en åben duft af røde ribs og hindbær. En smag af saftevand, som der så pænt blev udtrykt ved bordet. Utrolig kort, men uden de store fejl. Fornuftigt at vi ikke prøvede med mad, så var den nok faldet mere fra hinanden.

2009 Vester Ulslev

2009 Vester Ulslev Vingaard, Green Label, Sjælland, Lolland – en vin fremstillet efter noget der minder om appasimento metoden, som også bruges til Amarone. Her lader man Leon Millot druerne tørre i 3 – 4 uger for at samle mere koncentration og sødme. Resultatet er en anelse sødt med en lidt rustik duft, hvor sekundære aromaer kommer ind med læder og våd kælder. Jeg blev ikke overbevist af smagen, men en sjov oplevelse. Resten af selskabet rundt om bordet kunne rigtig godt lide denne vin. Mit forsigtige gæt er at denne proces kræver et par års eksperimenteren, men absolut lyder som en god idé til at koncentrere smagen mere i dansk rødvin. Jeg vil derfor glæde mig til at smage kommende årgange.

2006 denne flaske kun 6 ltr. Vi fik skænket fra 12 ltr, som jeg ikke fik filmet.

2006 Nordlund, Dansk Vincenter, Avedøre, Sjælland – aftenens hovednummer. Serveret fra en 12 liters flaske, der blev dekanteret flot i karafler. Fed stil og en flot gestus af vingaarden at bruge denne flaske på os. Tak for det. En hel anden kompleksitet stiger her op fra glasset og mindelser om seriøs rødvin træder nu frem på radaren. Noter af toast, lidt vanille og sørme også gode røde frugter. Hindbær og skovjordbær mest. Smagen er dejlig balanceret med god tæthed i frugten og et lidt voldsomt fadpræg. Gad vide om den vil tørre ud og fadet overtage, eller om fadet vil lægge sig for den ganske lækre frugt i vinen? Lad os håbe på det sidste. En god vin og herlig ledsager til grisen på tallerkenen. Føles godt med dansk vin og dansk mad.

2009 Frederiksdal Gods

2009 Frederiksdal Gods, Dansk Kirsebærvin, Lolland – at få serveret denne geniale kirsebærvin til denne dessert der ikke var for sød, var bare en helt perfekt afslutning på en god aften. Jeg har vist skrevet  rigeligt om hvor godt jeg synes Frederiksdal laver dette produkt, men lad os bare sige at denne aften kun understregede min pointe med at dette er Danmarks Bedste Rødvin – bare ikke på vindruer.

Tusind tak til Dansk Vincenter og The Food Agency for en meget vellykket aften i Danmarks tegn!

Jeg var inviteret gennem mit angagement i Mad+Medier og fik dermed maden betalt af The Food Agency, tak for det.

Se også min dejlige aften mandag på Aarhusgade No.1