2013 – en god årgang for dansk vin!

Vinstok RondoDanske vine er et kuriosum og vil nok aldrig rigtig blive andet. Det er produkter der hører hjemme på en lille nichehylde og jeg elsker dem for det. Lad os endelig sammenligne dem med dem selv og ikke masseproduceret cola-vin fra Chile. Lad os smage på boblerne og sammenligne med intet andet end Dansk Mousserende Vin, ikke med Cava, Cremant eller andet Sparkling fra verden. Det er unikke vine, fremstillet under noget nær umulige betingelser. Lad os elske charmen i det og ikke lede efter fejlene.

Jeg var indbudt til at være dommer for første runde af Dansk Vinshow, i kategorierne hvidvin, rosévin og bobler. Vi smagte 4 mousserende, 15 hvidvine og 6 rosévine. Jeg må indrømme, at da deltagerne blev afsløret bagefter var der flere af mine normale hvidvinsfavoritter der manglede fra feltet. Til gengæld var der nogle meget positive overraskelser. Jeg vil bevidst ikke nævne navne her, før resultatet er offentliggjort.

Hvidvin Dansk Vinshow 2014

Et udvalg af de smagte hvidvine

Det var årgang 2013 der var til eksamen og hvilken årgang var så det. Det var samlet set en fantastisk årgang, set med druedyrkerens øjne. Sommeren var varm og tør og sluttede med en lang varm periode. Der blev målt nogle høje tal på sukkerniveauet i druerne, der indikerede en høj modenhedsgrad. Min frygt gik lidt på om dyrkerne kunne blive fristet til at søge endnu højere sukker og derved glemme at holde øje med syreniveauet, som falder i den sidste del af modningsperioden. Af de her smagte vine, havde de fleste en fornuftig balance mellem syre og modenhed i frugten.

Vinmark Dansk Vincenter Rondo

Vinmark på Dansk Vincenter juni 2014


Samlet set
må jeg erklære mig yderst positiv. Bundniveauet var utrolig højt, sammenlignet med tidligere årgange! Jeg vil klart anbefale dig at opsøge disse flasker i sommerlandet, prøv de danske hvidvine, rosévine og mousserende, gerne fra 2013 årgangen hvor de kan findes.

Dette indlæg er skrevet med en positiv ånd og holdning til især hvidvin, rosévin og mousserende vine fra Danmark. Rødvin i Danmark er et langt sværere kapitel og jeg er meget spændt på at se hvordan producenterne har udnyttet sommeren 2013s klimatiske betingelser.
Jeg mener stadig at vores største problem med at få god vin i Danmark er de druer der arbejdes med. Hvis man køber en dårlig pladespiller og tilslutter den en super forstærker og nogle gode højttalere, så får man dårlig lyd ud. Bedste eksempel på dette var nedenstående Rosévin på Pinot Noir – hold da helt op den hævede sig over alle de andre vine, efter min mening. En virkelig god drue, som i 2013 ramte bulls eye!

Dansk Vin rosevin

 

6 Danske rosevine skænket smukt op i glassene til os.

Rosevin fra Danmark

og de samme 6 vine på flaskerne…