Mere end 30 år gammel hvidvin, kan det drikkes?

Kan man lide gammel vin, eller kan man ikke lide det? Der er hverken rigtigt eller forkert. Jeg er af den overbevisning at jo mere gammel vin vi smager / drikker, jo bedre vil vi lære at forstå det. Naturligvis smager en 50 år gammel vin ikke af de samme nuancer som en 3 år gammel flaske. Jo mere vinen ældes, jo mere forandres smagsnuancerne i den. Den korte version er at den primære frugt, som vi alle kender fra ung vin, fader ud og der opbygges nye sekundære aromaer. Det vil sige at al frisk frugt forsvinder og ind i billedet kommer noter af ristede nødder, læder, støv, jord, ymer og overmodne frugter.
Jeg har gennem årene haft det privillegie at smage en del gammel vin og især med stor fornøjelse gamle riesling-vine fra Tyskland. Det er ikke hver flaske der er en ren vinøs fornøjelse, men hvis man giver vinen lidt opmærksomhed, så fortæller langt de fleste flasker en historie.

Mosel Auslese Riesling 1981
1981 Weingut Robert Römer-Schetter, Riesling Auslese, Kröver Steffensberg, Mosel –
proppen op i et stykke, duften virker lidt oxideret fra flaskehalsen, men ellers fin. I glasset står vinen smuk blank og ren med en dyb gylden tone. Duften startede meget blandet; en jordslået note der var knap så positiv, men så alligevel noget ren frugt nedenunder i form af moden ananas og melon. Duften udviklede sig en del i glasset og selv efter 20 minutter stod den stadig flot. Den jordslåede note fes af og frugten kom mere rent til udtryk. I munden var der en fornuftig balance mellem sødmen og en stadig levende frugtsyre. Igen skulle man arbejde sig forbi den jordslåede note for at komme ind til frugten. Det mest imponerende var dog eftersmagen, som stod meget rent og med en udtrolig længde for en vin af denne kaliber.

Flasken har så vidt vides været opbevaret under fornuftige forhold de seneste mange år i vinhandlerens fjernlager. Det er hverken den mest kendte producent, eller den bedste mark. Alligevel viser denne vin det uhørt store potentiale der er i tysk riesling med sødme. Flasken blev smagt på kontoret.

Mosel Spätlese Riesling 1976
For nylig drak jeg til et privat middagsselskab en anden gammel tysker, som havde endnu mindre liv, men stadig en god historie. Læg især mærke til den flotte ravfarve den har i glasset. Ingen smagenote, kun billede her.

Vinekspert med riesling i glasset