Pinot Blanc eller Silvaner fra Tyskland. Mosel og Franken i topform

Tyskland er mest Riesling, det kan vi ikke komme udenom. I de senere år har Spätburgunder også spillet en større rolle, men denne fredag var det to andre gode druer der kom i glasset. Pinot Blanc og Silvaner er klassiske druer i det tyske vinlandskab. Pinot Blanc er også kendt som Weissburgunder, hvorimod Silvaner blot er den tilsvarende fra Alsace stavet Sylvaner. Man kan roligt sige at de to druer har det til fælles at de er relativt svage i deres smagsudtryk og begge omtales ofte som værende ganske neutrale. De to vine der kom forbi denne dag var dog alt andet end neutrale. Det er muligvis de mest karakterfulde vine jeg har smagt på de to druer. Begge fremragende eksemplarer på at store vinmagere, kan få stor vin ud af mere neutrale druer også.

Pinot Blanc Mosel Molitor
2011 Markus Molitor, Pinot Blanc, Wehlener Klosterberg ***, Mosel –
samlet set så var det imponerende så meget kompleksitet der kan presses ned i sådan en flaske. Super skarp næse hvor hvid blomst og kalk dominerer fra start. Der kommer hvid fersken som umiddelbar dominerende frugt, blomsterne fortsætter med liljer. En højt koncentreret duft, som bare kunne piskes rundt og i glasset og give nye nuancer. Ret sent kom en note som jeg før har oplevet i god Pinot Blanc; althea bolche. Bare et lille strejt bagerst i billedet, men tydelig som en kant man sjældent oplever. Smagen er igen med høj koncentreret frugtsyre, en stor frugtkoncentration som kører på stenfrugter som fersken og udvikler sig mere aromatisk med blomster. Kan vi tale om mineralitet, så er der en del hvid kalk her og den afsluttes med lime og citron i den ekstreme eftersmag. Det imponerende er balancen i alle elementerne og den dybde der ligger i smagen. Denne er stadig en baby og vil have godt af et par år i kælderen til at udvikle de sidste nuancer. Hold øje med siden her, så skal jeg nok komme med en moden smagenote, til den tid.
Denne flaske er smagt på kontoret hos Otto Suenson, uden omkostninger for undertegnede.

Franken Silvaner Sauer

2012 Rainer Sauer, Freiraum, Silvaner Trocken, Franken – endnu en dejlig tysker, som ikke er riesling. I Franken distriktet er Silvaner en yderst anerkendt drue, som i dette klima giver optimale vine på druen.

”So schmeckt Silvaner?”
”So schmeckt Silvaner!”
En dialog som har foregået mellem søn og far i generationer hos familien Sauer.

Igen er højt fokuseret vin, som dog ikke besidder helt samme fylde og intensitet som førnævnte Pinot Blanc. Meget ren i sin citruskarkater, som underbygges af en fin mineralitet og en anelse melonfrugt. Dejlig balance og meget ren vin, som jeg gerne havde drukket til en håndfuld fjordrejer. Elegancen i højsædet og selv på tredjedagen står den som hugget i marmor i glasset. Den har udviklet en mere moden frugttone, som bananer og ananas, det klæder den ganske godt. En flot vin og absolut en af de bedre Silvaner vine jeg har smagt længe.
En gave fra en kollega der arbejder hos Bichel Vin, som forhandler vinene fra Rainer Sauer.

To yderst interessante vine, men lad os stille gætte på at den næste tyske vin i mit glas er lavet af riesling.