Zind – Ponsot – Raveneau – Leroy – GDP en aften med gammel vin på Le Sommelier

#laterblogging er det et officielt udtryk for en vinekspert eller vinblogger? Jeg er i slutningen af august faldet over noter fra denne smagning som blev afholdt i slutningen af maj måned, en måned der ellers bød på mange gode oplevelser. Denne aften var vi samlet i 10 års klubben, hvor alle medbringer en flaske, eller to. Vinen serveres 100 % blindt af Simon på Le Sommelier, i sæt af 1, 2 eller flere vine. Eneste regel er at rødvin skal være minimum 10 år gammelt, hvidt kan der dispenseres for. Det er altid sjovt at smage gammel vin, når vi så ofte smager de unge vine.

Le Sommelier restaurant København
Vi var denne gang fyldt op med 10 personer om bordet, et stærkt og især meget hyggeligt hold af gode mennesker. Alle noter er som noteret på aftenen, nogle korte, andre med lidt mere kød. Kan nu konstatere at det er nemmere at skrive noter rent dagen efter.

Pfalz Rebholz

2006 Weingut Rebholz, Kastanienbusch, Riesling, GG, Pfalz – gammel fersken saft, riesling petroleum og gulde blomster i næsen. God frisk frugtsyre, en anelse sødme og meget mineralsk sprød i sit udtryk. Starter en-dimensionelt, men lukker virkelig flot op med stor kompleksitet og fylde. Jeg endte med at gætte Alsace Pinot Gris ’04.

1979 Schloss Groenestein

1979 Schloss Groenesteyn, Riesling Spätlese, Rüdesheimer Berg Roseneck, Rheingau – gammel gul frugt, banan og fersken i frugtskålen. Grå dut og støvet, gammel. Kort i smagen og ikke synderlig kompleks. Gæt: Mosel midtfirserne.

Zind Humbrecht Clos Saint Urban

1997 Zind Humbrecht, Riesling, Clos Saint Urban, Rangen de Thann, Alsace – Tæt og meget intens. Højt niveau af frugtsyre, som blev balanceret af modenhed i frugten. En vin på højt højt niveau, med yderst interessant eftersmag med lime og moden ananas. Intet noteret gæt.

Riesling kabinett

1969 Scholl & Hillebrand, Riesling Cabinet (stavet sådan på bagetiket), Rüdesheimer Berg Lay, Rheingau – gammel og sløv istilen, men med umiskendelig Riesling karakter. Ikke død, hvis man er lidt vin-nekrofil. Gæt: Mosel 1962.

Valmur Chablis Grand Cru Raveneau

2004 Raveneau, Valmur, Grand Cru Chablis – lys i glasset med åben duft af hvide blomster, anis og kalk. I munden høj smagsintensitet, citrus, citrusskal, røg fra hårdt ristede fade. Virkelig lækker stil hvor røget matcher den intense Chardonnay frugt. Medium + på frugtsyren. Mit endte i Puligny 2008 1’er cru, eller Chablis Grand Cru 09.

2003 Ponsot, Morey Saint Denis

2003 Dom Ponsot, Clos des Monts Luisants, Vieilles Vignes, 1’er Cru Morey Saint Denis – fremstillet af 80 % Aligote og 20 % Chardonnay på daværende tidspunkt, serveret fra Magnum. Startede meget pudsigt ud med en lidt mærkelig gæret note, der trak sig igen. En stor kompleksitet i både duft og smag; røg, moden frugt, fin balancerende frugtsyre der ikke viste træthedstegn. Voksede sig kun større i glasset og endte for mig som en af aftenens flotteste vine. Imponerende vin, medbragt af mig og Michelle.

—————————————————————————–

Herefter et sæt med 3 vanskelige vine, skulle det vise sig. Der var ingen der umiddelbart konstaterede at dette var 3 store Bourgogne vine. Normalt serverer Simon i fornuftige sæt, men her var det svært at finde den røde tråd.

1993 Corton Grand Cru

1993 M. Doudet-Naudin, Les Maréchaudes, Grand Cru, Corton –  åben duft med brombær, læder og henkogte sorte bær. Der kommer et strejf af bly og æter i afslutningen. Fin elegance i smagen hvor frugtsyren og tanninen holdt fint i hånd. Så struktureret og mørk at den var svær at genkende som Bourgogne.

Gevrey Chambertin Goulots

2000 Dom Fourrier, Les Goulots, Vieilles Vignes, 1’er Cru, Gevrey-Chambertin – dyb og koncentreret i duften med noter af hindbær og blomme. Sødlige og modne varme toner. Cremet i strukturen, igen med varm moden blomme. Fast tanningreb og fin frugtsyre. En lækker vin med flot intensitet i eftersmagen. Gæt: Saint Emlion GGC 1985. Efter afsløring må jeg sige at denne vin virkelig overraskede mig, den smagte bare for overmoden og tanninrig til at kunne være god Bourgogne.

Dom Leroy, Gevrey 2004

2004 Leroy, Gevrey-Chambertin – stor og imponerende på alle plan. Viste fra start tydelig stor Bourgogne karakter med charme, jordbærmost og en enestående balance. Aftenens bedste røde Bourgogne, tak for den. Gæt: stor Chambolle.

—————————————————————————-

Det næste sæt rev os igen rundt i manegen og igen havde vi svært ved at finde tråden. Mener ikke at nogen opdagede at vin 1&2 var samme vin med 2 års mellemrum?

Margaux

1984 Chateau Malescot St Exupery, Grand Cru Classé, Margaux – tør og støvet i stilen, men stadig med fin frugt i behold. Rimelig balance, men på et spinkelt grundlag. Var muligvis ikke en stor vin, men absolut en fin vin med livet i behold.

1982 Chateau Malescot St Exupery, Grand Cru Classé, Margaux – diskret og balanceret i duften. Tydelig Bordeaux præg med solbær og blyant. Tør fin stil som balancerede med en lidt tør frugt. Gæt: Pauillac 1975.

Chianti Classico Rufino

1990 Ruffino, Riserva Ducale, Magnum, Chianti Classico – fyldig og kompleks frugtkarakter. Meget høj frugtsyre og tannin. Gæt: Barbaresco.

—————————————————————————-

Rioja 1991 Tondonia

1991 Lopez de Heredia, Vina Tondonia, Rioja – tung, kraftfuld, brombær, blomme og lakrids. Ikke en note der peger på fadlagring. Kølig i smagen med rød intens frugt og stram syre. Flot vin, desværre uden gæt.

Chateauneuf du Pape Caillou

2000 Le Clos du Caillou, Reserve, Chateauneuf-du-Pape – bred i betrækket med stor personlighed. Sort moden frugt, skiffer til at give lidt friskhed. Høj smagskompleksitet, men begyndende tørhed i eftersmagen.

OOO

1999 Vieux Telegraphe, Chateauneuf-du-Pape – intet billede, hvilket sjældent sker. Oversøisk blommesødme. Føj en varm stil med tung kogt blomme og ingen kølighed. Tørrer endnu mere ud.

2000 GDP

2000 Grange des Peres, Vin de Pays de l’Herault – varm i stilen med tæt rød frugt og en anelse animalsk præg. Flot struktur, men bar også præg af varme. En næsten ulæselig note med “flot stol” aner jeg ærlig tal ikke hvordan jeg skal tolke. Gæt: Chateauneuf.

—————————————————————————-

Nu var aftenen ved at være lang for den gode Hr. Kreutzer, så de sidste vine er der ikke taget noter til …

IMG_1277

2005 Joh. Jos. Christoffel Erben, Riesling Auslese ***, Ürziger Würzgarten, Mosel

IMG_1280

2002 St. Urbans-Hof, Riesling Auslese, Ockfener Bockstein, Mosel

IMG_1287

1999 Chateau de Fesles, Bonnezeaux

Tak til alle for at medbringe super flotte flasker og tak til Simon og resten af holdet på Le Sommelier. Jeg glæder mig allerede til vi kommer tilbage og ser den nye indretning i næste måned!!