Wine of the Week – Fontodi, Sorbo 2001

Forleden mødtes vi til et dejligt #winelover arrangement. Inden vi rigtigt gik i gang havde Jesper medbragt denne vin, som han havde købt i Italien. Jeg har før nævnt min store kærlighed for Vigna del Sorbo fra Fontodi, og med tid i glasset blev jeg også ganske pjattet med denne aldrende udgave.
Der var mange andre flotte vine, som hver især kunne have fået ugens titel, men Sorbo vandt, da jeg havde nok i glasset til at lære den at kende. Både Champagne fra Fleury og Barolo fra Altare kunne have vundet, med mere tid til at lære dem at kende. Ofte ved større smagninger er problemet at man kun har lidt i glasset og kun kort tid til at lære vinen at kende. Denne flaske delte vi 5 personer over et par timer og den fik lov til at udvikle sig.

Vigna del Sorbo 2001 Fontodi

2001 Fontodi, Vigna del Sorbo, Chianti Riserva, Tuscany – starter med en helt lukket næse, mest vådt fad, ikke meget frugt. Den åbner sig stille og roligt og frugten kommer fra et sted hvor man ikke havde ventet det. Smagen starter med at skrige enten gammel Sangiovese, eller Barolo. Tanninerne blev dejligt bløde og vi valgte heldigvis at gætte på Brunello, jeg gættede 04, men Anders havde gættet 01 – hatten af for ham igen. Frugten står rigtig lækkert med god sødme og herlig modne toner. Fadet er klart til stede, men frugten vinder klart i glasset.
Vigna del Sorbo er en enkeltmarksvin fra Fontodi. Den er fremstillet af hovedsageligt Sangiovese, med mindre dele Cabernet Sauvignon. Fra 2012 årgangen er den dog ren Sangiovese. Giovanni Manetti hos Fontodi har stor fokus på økologi og biodynamik. Han har været med til at ændre hele byen hvor han bor, så i dag er Panzano mere end 90 % økologisk. Her er et interview med Giovanni, i forbindelse med en vertikalsmagning af samtlige årgange af Vigna del Sorbo.

Flaccianello 1997
Vi have fornøjelsen af at Giovanni Manetti deltog i vores 135 års jubilæum hos Otto Suenson i foråret. Her serverede han 1997 Flaccianello fra Magnum og smilede selv. Han fik også købt et flot billede malet af Clas Håkansson, som her bliver overrakt.

Fontodi Flaccianello