1998 Bonnes Mares and then some Ponsot and more…

En herlig aften hvor vi kom godt omkring de fleste af de godkendte områder. Næste gang vil jeg gerne love at jeg medbringer vin fra områder der ikke var repræsenteret i aften. Tusind tak til vært og værtinde, tak til kokken for fantastisk mad til vinene. Sidst men ikke mindst; tusind tak til alle for at medbringe så flotte flasker. Tak til Laurent Ponsot for at være med denne aften, dit selskab bringer stor viden til bordet. Alle vine blev naturligvis serveret blindt, her er linjen da vi sagde pænt tak for en god aften.

Line up

Alle vine der kunne klare at bære en hel aften i sig selv, med få undtagelser. At udnævne den bedste er ikke nemt, men det bedste sæt var for mig Bonnes-Mares 1998. Jeg tildelte vinene point på 100 point skalaen denne aften, point tildelt inden afsløring.

Muller Kabinett

1996 Egon Müller, Kabinett Riesling, Scharzhofberger, Mosel – flot moden riesling hvor syren stod lidt lavt i billedet. Herlig slank stil med fin citrus. 91 point.

Haag 1990

1990 Fritz Haag, Spätlese Riesling, Brauneberger Juffer Sonnenuhr, fad #14 – lige lidt mere sødme så den stod bedre til vores foie gras. Moden med herlig sødme, der dækker over syren der står helt klart i baggrunden. God dybde. 93 point

Kirsten Riesling

2012 Weingut Kirsten, 1904 Spätlese Riesling, Mosel – ikke en helt almindelig riesling. Her fra stokke plantet i 1904 og gæret delvist med skallerne. Meget kompleks med hvide blomster, honning og lidt oxideret i stilen med søde bolcher. Lidt støvet i eftersmagen og for mig ikke helt balanceret.

Coche Dury

2007 JF Coche-Dury, Aligoté, Bourgogne – ligetil i duften med en masse gær og røget fad. Høj syre og herlig sprødhed. Mangler stadig at smide det sidste, tror den bliver rigtig flot om et par år. 90 point.

Bourgogne blanc

2012 Comte Georges de Vogue, Bourgogne Blanc – svovl og en super koncentreret citruskarakter. Intensiteten høj, bredspektret, men styret af for meget syre. En vin med mange elementer, som ikke helt vidste hvor den ville hen. Endte ubalanceret med lidt varm alkohol. 89+ point. Gad vide hvor den vin går hen?

Brunate Ravera

Super flot sæt Barolo som var ekstremt forskellige i deres udtryk.

1999 Vietti, Brunate, Barolo – fantastisk åben og urtet næse med en masse brune nuancer. Fadet var med, sammen med læder og chokolade. Samtidig helt ren rød frugt i stilen. Høj syre og tannin, der matchede frugtintensiteten rigtig god. Fremragende Barolo, som med sin tørhed virker relativt traditionel i stilen. 94 point.

1999 Vietti, Ravera, Barolo – sødlig duft med maling og indkogte brombær. Smæk på en masse modne parametre, hvor sødmen dækkede over syre og tannin. Virkede moderne i stilen med sødmen og slet ikke ligeså klar til at drikke som Brunate. 90 point.

Bruno Giacosa Barolo

1990 Bruno Giacosa, White Label, Barolo – yes baby! Det her er syngende lækker og drikkeklar Barolo! Finesse og balance med stor smagsintensitet. Den klassiske syre/tannin var smukt modnet og herlig saftig i stilen. Syngende fin og får lige et par point for sin herlighedsværdi. 96 point.

1985 Haut Brion

1989 Château Lynch Bages, Grand Cru Classé, Pauillac – medicinsk og blommet, fejlbehæftet – ØV.

1985 Château Haut Brion, Grand Cru Classé, Pessac-Leognan – fra det øjeblik man stikke næsen i glasset breder smilet sig på ansigtet. Vi er “hjemme” i Bordeaux, venstre bred. Vi føler os trygge og vi kan faktisk godt lide det! Bred og kompleks i frugten med klassiske dyder som solbær og blyant. Cigarkassen åbner sig fint op og vi læner os tilbage i stolen. En vin der er smukt ældet, men stadig har sin fine rene frugtkarakter. 97+ point.

2003 Grand Cru

2003 Domaine des Lambrays, Grand Cru, Clos des Lambrays – første MG havde prop, men blev udskiftet med samme vin i 0,75. Bred og kompakt i stilen. Meget tæt og med frisk hindbær og sød lakrids. Havde en uheldig kombination hvor sød frugt endte med at tørre helt ud i mundhulen. 93 point.

2003 Domaine Ponsot, Cuveé Vielles, Grand Cru, Clos de la Roche MG – så balanceret og elegant i alle elementer. Charmerende stil med fine små røde bær og tanninbid i den rette mængde. Syren står lige hvor den skal til at holde frugten frisk. Her er en vin der nok har noget sødme, fra årgangen, men som bare holder sig ren og saftig i afslutningen. 96 point

Fun fact: Iflg. Laurent Ponsot er disse 2 vine høstet med ca. 30 dages mellemrum. Ponsot holdt 12,9% alk. helt naturligt, hvordan Lambrays er gået over 13 kan man kun gisne om. 

Angerville Volnay

1999 Marquis d’Angerville, Clos des Ducs, Volnay – dårlig.

Bonnes Mares Vogue

Og så kom aftenens flotteste sæt vine på bordet. Begge glas var imponerende fra start.

1998 Georges de Vogue, Grand Cru, Bonnes Mares – urtet, med lidt varm frugt og meget elegant i stilen. Levende som en jazz saxofon, med så mange fine nuancer. Balance med en varmt element der for mig tyder på sunde modne druer. Virkelig en lækker flaske, der kunne have været stjernen enhver anden aften. 96 point.

1998 Roumier

1998 Domaine G. Roumier, Grand Cru, Bonnes Mares – bredere og mere kompleks. Frugten smyger sig over alle smagsløgene. Flot og udviklet stil, med virkelig lækker cremet struktur. Dyb og moden, med balancerende frugtsyre og lidt tannin i baggrunden. For mig var dette bare en vanvittig flot og komplet vin, hvor det var svært at finde fejl. 97+ point. En vin jeg sent vil glemme, tak for den Lars.

1953 Jean Clerget

1953 Jean Clerget, Rugiens, Pommard – er den frisk og levende? Nej, men ej heller død og begravet. Lille fin frugt med orangeskal og røde bær. Lidt balsamiconoter og tørt læder. Med så gammel vin skal man ikke altid forvente at blive blæst omkuld af friskhed, her var en lille sød historie i glasset, hvis man ville lytte.

Cote Rotie Hermitage

1998 Guigal, Château d’Ampuis, Cote Rotie – meget ren i sit udtryk fra start, fokuseret og klart den slanke i glasset af de to. Ribs og røde blommer. Både syre og tannin var over middel, men til gengæld i fremragende balance med frugtintensiteten. 93 point.

1998 Delas, Les Bessards, Hermitage – moden og dyb i stilen med god bredde i frugten. Et lille sødt element, der var med til at underbygge fylden i vinen uden at den kammede over. Herlig kompleksitet med både frugt og stenet mineralitet. lige et nummer mindre interessant end Cote Rotieen. 92 point.

1999 Cote Rotie

1999 Jean Michel Gerin, Les Grandes Places, Cote Rotie – en herlig vin, som var niveauet over de 2 vi lige havde haft i glasset. Iflg. aftenens Rhone-über-nørd, så var vi nærmest priviligerede at denne flaske var i så godt humør. Vinen bragte smilet frem hos mange og de fleste glemte nærmest at tage noter til denne. Jeg skrev blot: Stor og lækker. 94 point

Clos de la Roche 1996

1996 Hubert Lignier, Grand Cru, Clos de la Roche – intens, ung og med høj syre, nærmest citrus i stilen. Røde bær, starter som ribs og så kommer der mørke rodfrugter og stor dybde. En vin der nok blev smagt lidt for hurtigt, da den virkelig udviklede sig flot i glasset. Hård syre og lidt spids, men frugten var fantastisk lækker. 95 point.

Beaumont Rouget

2002 Emmanuel Rouget, Les Beaumonts 1’er Cru, Vosne Romanée – stor og åben spiller med utrolig finesse. Virkelig flot sat sammen og med en renhed i eftersmagen. Fantastisk flyvende og luftig på paletten. En kombination af rød frugt og sort mineralitet. Smækker lækker! 96 point.

Lafon CHarmes

1995 Comtes Lafon, Charmes 1’er Cru, Meursault – oxideret og færdig. Men en meget flot gylden dyb farve i glasset.

Leflaive Puligny

2002 Domaine Leflaive, Les Pucelles 1’er Cru, Puligny Montrachet – popcorn og røg, hø og citrusfrugt. Finesserig med flot saftighed og balance. Meget komplet, ikke de store kanter med utrolig velsmagende. 94 point.

Meursault Ente

2004 Arnaud Ente, La Seve du Clos, Meursault – frisk smør og klare gule blomster (gad vide hvad jeg mente da jeg skrev det? Hvad er en uklar gul blomst?) Spillevende syre der lå som en fin streg gennem den fede cremede frugtstruktur. Balanceret på en måde så man bare ville drikke lidt mere. 93 point.

Clos du Chateau

2003 Domaine du Comte Liger Belair, Clos du Chateau, Vosne Romanée – vild og tæt i glasset, næste så sort så man et kort øjeblik betvivlede at det var Bourgogne i glasset. Sort peber og brombær som strammer til. Saftig og utrolig lækker, især i denne årgang. 91 point.

Layon

1967 Domaine Touchais, Coteaux du Layon – flot og saftig i stilen med fin lille sødme og orangeskal. Blød og fin i stilen, ikke så kompleks. En herlig ledsager til byens bedste æbletærte.

hvidvin rødvin

Endnu engang stor tak til kokkene, det skyldes min ringe observationssans at samtlige retter ikke er udførligt beskrevet her. Kvalitetsniveauet var højt og meget velsmagende.