Vin til mad – regler og undtagelser

Vin til mad eller mad til vin. Det er så nemt og så gøres det så svært. Vin og madsammensætninger kan give større oplevelser end bare at stille et kande vand på bordet. Jeg vil her prøve at skære ind til benet og give lidt retningslinjer, som du kun skal følge hvis du har lyst.

Vin til mad

Hvilken vin ville du vælge til en sort hummer?

Regel nummer 1: Der er ingen regler!

Drik for pokker det vin du har lyst til, når du har lyst. Skal du have grillstegt hummer og har lyst til en gammel rød Bordeaux, så gør det. Du må gerne lige ringe først, da jeg gerne spiser hummer og drikker gammel Bordeaux.

Regel nummer 2: Gør som du vil – altid! 

Dette gælder både når du skal kombinere mad og vin, men også hvem du vil drikke din bedste flaske sammen med. At drikke Chambertin på en tirsdag er kun sund fornuft, igen er det ok at ringe en invitation ind til mig.

Hvis det skal være så:

Der er i min optik 2 måder hvorved du kan sammensætte mad og vin, hvis du vil prøve at løfte smagsoplevelsen. Formålet med det hele er at få en større oplevelse ud af både mad og vin, hvis muligt.

Mulighed 1: Gå med strømmen. 

Prøv at match elementerne i mad og vin med hinanden. Lad tingene følges ad på fineste vis og få en harmonisk smagsoplevelse. Det er min oplevelse at dette sjældent vil give smagsoplevser du husker. Hvis du vil rystes lidt i din grundvold, så skal du tage chancer. Så skal du vælge…

Mulighed 2: Gå imod smagen.

Her kan du få de vilde oplevelser, her kan det blive mindeværdigt. Men, her kan det satme også gå galt. Tænk på at skære igennem rettens komponenter, find hullet og lad vinen lukke det op. Det her kan ende som de øjeblikke der gør at du altid vil jagte den perfekte mad og vin sammensætning.

Eksempel til ovenstående: Chili con carne.
Hvis du går med den kraftfulde smag, så vil du jagte harmoni med en krydret og voldsom vin. En Malbec fra Argentina, en Shiraz fra Australien eller lignende.

Hvis du vil skære igennem så tænk på en vin der har smagsintensitet og frugt. Hvis du vælger en Riesling fra Tyskland, så skærer du gennem krydderiet og smagsintensiteten. Du får en vin der åbner din palet op og renser inden næste bid. Du får en større smagsoplevelse. Det er mit valg.

mad og vin

Regler?

Når du skal sætte vin og mad sammen, så er der nogle tommelfingerregler du kan bruge. Dette er eksempler på hvordan elementer på tallerkenen, påvirker vinen som du smager derefter. Som mennesker har vi forskellig terskel for hvor meget vi oplever de enekelte ting. Din grænse for hvornår der er citron nok på fisken, behøver ikke være det samme som min. Når det er sagt, så vil alle disse påvirkninger gælde i større eller mindre grad for os alle.

– Salt i maden gør vinen blødere og mere afrundet ved at matche især høje tanniner. Dæmper bitterhed og syre i smagsbilledet.

– Syre i maden får vinen til at fremstå mere frugtig, sød og fyldig.

– Høj intens mad kræver vine med høj smagsintensitet, for at skabe en balance.

– Chili eller andre stærke krydderier for fremhævet alkoholen i vinen og dæmper sødme og frugt i vinen.

– Sød mad kræver en vin med mere sødme, ellers vil vinen fremstå bitter og syrlig.

En regel overtrumfer dog alle andre når du skal sætte vin til mad: Der er ingen regler, drik hvad du har lyst til når du har lyst til det. Personlig smag er unik og vil altid være vigtigere end alle regler. Prøv dig frem, det er en leg, nyd det, fortæl om det.

Der er så meget god vin, så vælg det du har lyst til

Der er så meget god vin, så vælg det du har lyst til