Njord Vingård laver måske Danmarks Bedste Rødvin

Ja, det er måske ikke verdens mest fornemme titel for en flaske rødvin. Men tager vi vinbondens vilkår i betragtning, så er resultatet i flasken mere end almindeligt godkendt. Her kommer historien om første gang jeg smagte en Pinot Noir fra Danmark. Njord Vingård sætter en ny standard for rødvin i Danmark.

Gennem årene har jeg smagt en del forskellige flasker rødvin fra Danmark. Ærlig talt så har der i min optik været langt mellem oplevelser, jeg smagsmæssigt vil klassificere som “over middel”. Lad os kigge på 3 eksempler der umiddelbart dukker op i min hukommelse.

Njord Vingård

En smuk farve i denne Pinot Noir fra Sune

Første gang jeg udråbte Danmarks Bedste Rødvin, da var den lavet på Kirsebær. Jeg er stadig voldsomt overbevist om kvaliteterne i hver enkelt flaske der kommer fra Frederiksdal Gods. Jeg har ikke smagt noget Kirsebærvin derfra der ikke har været til “mere end fremragende”.

Det ledte mig til den første virkelig gode oplevelse med Søren Sørøver og hans projekt i Jylland. Det er en oplevelse som jeg har haft flere gange med Kvist & Vitus’ vine. Virkelig interessante ting, og deres rødvin er i min optik stadig noget af det absolut mest interessante vi har i Danmark.

Kelleris Vingård som ledes af Søren Jensen er noget af det mest seriøse og gennemtænkte vinbrug som jeg har besøgt i Danmark. Hans passion og dybdegående tankegang om hvordan man skal behandle Rondo druen bør være et referencepunkt for andre vinmager, og især for os som smagere. Høj kvalitet, hvor potentialet udnyttes til det yderste med denne drue.

Nu er der så en ny spiller på banen. Sune Albertsen har fremstillet en Pinot Noir som allerede nu får smagere rundt om i landet til at løfte deres øjenbryn. Sune arbejder på Njord Vingård med en afart af Pinot Noir der hedder Pinot Noir Precosé, også kendt som frühburgunder. Dette er en mutation af Pinot Noir druen, som meget fordelagtigt på vores breddegrader modner tidligere.

Jeg mødte første gang Sune for et par år siden, da jeg var dommer til Dansk Vinskue. Her omtalte han sine planer med Pinot Noir, men havde ikke noget klar til smagning. Forleden var jeg så heldgig at løbe ind i Sune i København og spørgsmålet: “Vil du gerne smage min Pinot Noir?” Blev naturligvis besvaret positivt.

Njord Vingård

2013 NJORD Vingård, Pinot Noir Precosé, (Holbæk, Sjælland), Danmark PGI – I glasset er sandheden. Flot blank og klar i glasset. Duften lover godt, her er helt rene røde frugtnoter. Vi genkender med glæde jordbær, lidt stødte hindbær og rabarber friskhed. Der er lidt dybe sekundære noter, hvor læder og lidt ristede krydrede noter spiller ind. Fin kompleksitet, som giver forhåbninger om en ren og frisk vin i smagen. Smagen lever op til forventningerne; frisk og saftig med en anelse dybde. Mest en frisk vin, hvor den rene frugt står klart i glasset og følges til dør af lidt krydderurt. Man er på ingen måde i tvivl om druens stil eller navn. Den viser sig i tydelig karakter. En let og elegant udgave af Pinot Noir. Eftersmagen står rent og uforstyrret. Stor kadeau til Sune for at lave den første Pinot Noir i Danmark (som er kommet min vej). En flot balanceret vin, hvor både syre, intensitet og frugtsødme balancerer. God renhed i afslutningen og mange gode komplekse noter i smagen.

Må sige at jeg var imponeret over dette glas vin. Ifølge Sune kan vi forvente endnu bedre kvalitet i 2014 årgangen. Det vil jeg glæde mig til at smage. Ja, samlet set er dette muligvis den flotteste rødvin jeg har smagt fra Danmark.