1994 Vintage Port horisontal

19 mand og 51 flasker Portvin fra den bredt deklarede årgang 1994. En årgang der ifølge alle eksperter er på absolut højeste niveau. Samlet set, så var vi absolut ikke imponerede denne aften, mere om det senere. Der var mange vine der smagte godt, men få der smagte mere end godt. Endnu færre der var i outstanding. En utrolig stor oplevelse at smage så mange vine fra én årgang. Tak til Peter Andersen for at samle og sætte smagningen op.

Alle vine var åbnet et par timer inden smagningen startede. Dekanteret fra bundfaldet, hældt tilbage på sin egen flaske, pakket ind i en brun papirspose, rykket rundt, påført nummer af person der ikke havde pakket ind. Rækkefølgen af vinene var dermed absolut tilfældig. Vinene blev serveret i 4 sæt af 12 flasker, samt 3 løse vine til sidst. Vinene blev serveret let afkølet, men ikke så kolde så de udviklede sig voldsomt fra serveringstidspunktet. Vi havde ca. 1 time til hver sæt med 12 vine. Mellem 2. og 3. sæt blev der serveret ost, rillette og brød.

Undskyldninger kommer der altid efter sådan en smagning. Hvorfor er det en på papiret mindre vin der vinder, hvorfor er det ikke Fonseca, Taylor’s eller en af de andre store kanoner? For mig er der ingen undskyldning der gælder. Alle Portvine er 25 år gamle på smagetidspunktet og bør vise hvad de kan. Forhåbentlig er der flere der har potentiale til at blive gemt længere og stadig kan udvikle sig, men efter 25 år bør de efter min mening vise sig godt nok. Det er min vurdering at en god håndfuld fra denne aften har mulighed for at udvikle sig i yderligere 10 år.

Tydelig forskel i farven mellem to vine.

For nogle er 51 vine meget at smage på én aften, men de fleste af os 18 smagere var friske nok til at bedømme fra start til slut. Vil vine med meget sødme klare sig bedre, eller vil det være de vine der har mest tannin/syre struktur der vinder? Når jeg kigger på resultatet, så vil jeg mene at hverken sødme eller struktur har styret os. Det har mere været vinens balance der har skaffet gode point. Alle smagere har naturligvis valgt at tolke 100 point skalaen på deres vis, hvilket bør blive udjævnet når point samles.

Overordnede tanker

Jeg havde forventet en del meget mørke vine, med en tæt struktur med høj syre og tannin. Vine der gerne skulle vise potentiale til at blive gemt 20 år mere. Der var klart flest vine der viste sig fra deres modne side, med brun farve og lyse. De var samtidig drikkeklar med bløde tanniner, mild syre og noter af udvikling i form af svampe, nødder og gammel tobak. De fleste var overraskede over hvor udviklede mange af disse vine fremstod.

Jeg har lavet to pointoversigter. Dette for først at vise hvad rangering blev med point fra alle 18 smagere. Den anden for at se om det vil blive mere rigtigt hvis vi fjerner de 2 højeste og de 2 laveste karakterer. Der er visse vine der får en bedre placering, men jeg vil holde fast i at det er oversigten til venstre der er den afgørende.

Til venstre:
Placering, mine point, samlet gennemsnit fra 19 smagere, vin

Til højre:
2 laveste & 2 højeste point fjernet. Placering, gennemsnit af 15 smagere, vin

Jeg er sikker på at man kan pille disse tal voldsomt mere fra hinanden. Eneste der er sikkert er at Sagrado er samlet vinder, hvilket ikke var forventet af mange.

Håb og konklusion

Jeg håber at disse vine er i en lukket fase og at jeg vil støde på nogle af de såkaldt store Vintage 1994 Portvine om godt 10 år, der viser de rigtige takter. Mange af disse ville jeg dog blot nyde nu. Fremadrettet kan vi nok forvente yderligere prisstigninger på de bedste Portvine, så lad os nyde og købe de mindre producenter hvor der er fremragende kvalitet til pengene.

Anti-disclaimer: Jeg var inviteret til denne smagning på lige fod med de andre deltagere og har selv betalt for at deltage.