Château Montelena er kommet langt siden 1976

Château Montelena er en af de mest klassiske ejendomme i Calistoga, Napa Valley. En ejendom med lang historie, men hvor familien Barrett har arbejdet hårdt for berømmelsen i de seneste 50 år. Jeg var inviteret med til smagning med Bo Barrett på Restaurant Trio, hvor han fortalte historien. Det er en historie der starter med at husets kun 2. årgang af chardonnay vinder den berømte Judgment of Paris smagning i 1976.

Inviteret af Somm Wine, der importerer Château Montelena til Danmark

Smagningen i 1976

The Judgment of Paris, der blev afholdt i Paris i 1976, var oprindeligt udtænkt som en promovering af et udvalg af vine fra Californien. Vine som Steven Spurrier havde udvalgt på en tur til Californien i tiden lige inden. I 1970erne var der ikke et udvalg af vine fra Californien i Paris, det var så at sige umuligt at finde en flaske. Så da Steven i første omgang havde udvalgt vinene og bragt dem med hjem, så var det bare at sætte smagningen op, for de rette mennesker.

Steven Spurrier drev dels en forretning, men også et undervisningsakademi i Paris på dette tidspunkt. Med de kontakter han havde etableret gennem årene, så lykkedes det ham at få en kombination af de fremmeste paletter i Frankrig, til at komme og smage disse nye vine. Vine som franskmændene naturligvis ikke tillagde den store kvalitet. Spurrier valgte i noget nær sidste øjeblik at sætte de Californiske vine op mod vine fra ’hjemlandet’.

Det gav den første, og mest banebrydende, smagning af Den Gamle Verden Vs. Den Nye Verden.

Oprindeligt var det ikke ment som en konkurrence, blot for at vise at kvaliteten var god fra Californien og at der var et potentiale til stede. Som en af de sidste smagere fik Spurrier en journalist fra det amerikanske blad Times med. Hvis denne journalist ikke havde skrevet sin artikel i Times, så havde det amerikanske marked formentlig aldrig anvendt denne smagning som den store løftestang den blev. Man kan roligt sige at journalisten var på det rigtige sted, på det helt rigtige tidspunkt.

Den nye Vs. Den gamle verden vinsmagning

I dag afholdes denne type smagninger hele tiden og det er nemt at sætte sådan en smagning op. Gå ned til den nærmeste vinhandler og han vil kunne matche druer, lande, årgange, ja nærmest alt hvad du kunne tænke dig. Paris 1976 var bare en anden verden, det var en tid hvor Frankrig var noget nær eneherskende på scenen for top vine. Der var ikke andre bejlere. Jo, der blev da lavet vin i Italien, måske en flaske eller to i det nordlige Spanien, men konkurrence var det ikke. Californien – det lå så langt væk at det slet ikke var værd at tale om.

Californien 1976

Der var ikke tusindvis af dygtige vinmagere i Californien i midten af 1970erne. Der var nogle få, som havde evner, samt druer til at fremstille vine på højt niveau. Det var nok til at pirre interessen for Steven Spurrier, som var åben overfor nye vine, også fra nye steder.

I dag er der ingen tvivl om at Californien er et epicenter for fremragende vine. Et sted hvor mindre områder udviser deres egenart og vinene udtrykker terroir. Napa Valley er mest berømt, men andre områder får også deres del af berømmelsen. Det er på alle måder yderst fortjent, men de glemmer nok aldrig at det startede med en smagning i Paris, arrangeret af en englænder. Det er nemmere at være heldig, hvis man også er dygtig. Det viser historien herfra uden tvivl.

Château Montelena

Dagens egentlige emne er Château Montelena der er i Danmark på en del af en større tour for at fejre vinhusets 50 års jubilæum. Château Montelena ligger i Napa Valley, hvor de fremstiller flotte klassiske vine. De er yderst berømte for deres Chardonnay, der vandt smagningen i 1976, men med en beliggenhed i Napa Valley er det ikke overraskende at de laver en super premium cabernet sauvignon.

Slottet, eller det store stenhus som er Château Montelena i dag, er bygget i gotisk stil og står højt min liste over steder jeg gerne vil besøge i Napa Valley. Huset, og omkringliggende vinmarker, blev købt i 1970erne af Jim og Judy Barrett. Dengang var vinmarkerne tilplantet med rhonevarianter og zinfandel, da man mente at området omkring Calistoga var for varmt til cabernet sauvignon. Jim valgte at skifte nogle af disse druer ud med cabernet sauvignon fra 1972 og første årgang var 1973 som sønnen Bo Barrett hjalp med. Bo Barrett er i København i dag, for at præsentere sine vine. Som sidebemærkning kan jeg ikke lade være med at tænke på at han har lavet vin, siden jeg blev født i 1973.

Bo Barrett

Bo Barrett tog os igennem en god serie af vine fra vinhuset. Jeg kan især godt lide at de gerne vil gemme nogle af deres vine og frigive dem når de er mere modne. Så chardonnay gemmes og frigives i både nyeste, samt en fem år gammel udgave. For cabernet sauvignon er der ti år imellem de to årgange der frigives.

Barrett har mange gode holdninger til hvordan man driver vinbrug, som han sagde:

”Vi er primært vindyrkere. Vi har en stor farm, hvor vi skal have tingene til at fungere over flere generationer. Både mine børn og mine hunde skal kunne gå i vinmarken og gnaske løs, uden at jeg behøver være nervøs.”

Der sprøjtes ikke og der tænkes i store bæredygtige tanker, med solpaneler og genbrug på hele farmen.

Gennem tiderne har der været fem vinmagere på gården, hvoraf Bo Barett selv var den tredje. Målet har hele tiden været at lave en stil som er genkendelig som Montelena, mere end selve vinmageren. Det har man formået rigtig flot, baseret på både denne smagning og gamle smagenoter. Bo Barrett er gift med Heidi Barrett, som har været vinmager på Screaming Eagle i 14 år, så hvis man ønskede at lave en anden stil, så skal man ikke lede langt efter lidt hjælp. Jeg synes det er prisværdigt at man holder sig til stilen, som er mere struktureret, frisk og elegant end den typiske i Napa Valley.

Her er mine noter og point til vinene vi smagte denne dag, til en let frokost på Restaurant Trio.

2019 Château Montelena, Chardonnay, Napa Valley

Denne er fremstillet af frugt primært fra Oak Knoll distriktet i det sydligere Napa Valley. Her er lidt tåge der køler druerne om formiddagen, ellers er der ikke den store forskel mellem dag- og nattetemperaturer. Dette passer efter sigende chardonnay druen ganske glimrende. Missionen med denne vin er at udtrykke området, mere end hvad vinmageren kan. Druerne høstes tidligt om morgenen, så de kommer kolde til vineriet. Der presses mildt og gæres med naturlige gærstammer. Man blokerer den malelaktiske konvertering, for at bevare den højere naturlige syre i vinen og give den større udviklingspotentiale. Vinen lagres på fad, men primært brugte fade for kun at give den luft, men ikke smag af fadet.

Denne unge årgang gav meget fra sig og var klar med åben tropisk frugt. En del citron gav sig til kende, sammen med masser af blomster. Herlig intens smag, med masser af dybde og intensitet. Let olieret tekstur og god længde der var meget ren. 91 point

2012 Château Montelena, Chardonnay, Napa Valley

Startede meget diskret u di glasset, men åbnede op med tid og temperatur. Pudsigt nok var træet mere tydeligt her, sammen med en let ostenote. Frugten stod skarpt og utrolig frisk, især taget alderen i betragtning. Den her har potentiale til at ligge yderligere 10 år, uden problemer. 93 point

2019 Château Montelena, Riesling Potter Valley

En lang historie kort; det er ikke lige min stil. Måske jeg bare elsker tysk riesling for meget. Den her lover god modenhed/sødme i næsen, sammen med et røget element fra fadet. Smagen er cremet og bære tydeligt præg af fadet, uden at frugten bliver meget andet end tropisk. Afslutningen er knastør. Sikkert populært hos nogen, men ikke mig.

2018 Château Montelena, Zinfandel, Napa Valley

Ja, zinfandel kan faktisk gøre det rigitg godt i det varmere klima i Napa. Dette er et godt eksempel på det. En mark der er delvist genplantet for nylig, men som allerede nu leverer fin kompleksitet. Masser af blåbær, suppleret af lidt frisk peber og lakrids. Smagen er frugtstyret, igen den sorte frugt i front. Suppleret fint at tobak. Strukturen er baseret på flot moden tannin og en fin syre til at holde vinen frisk. 89 point

2016 Château Montelena, cabernet sauvignon, Estate, Napa Valley

Det her er hvad det hele drejer sig om, og vi får den i to årgange. Udvalgt af druer fra deres egne marker i Calistoga på ca. 40 hektar. Montelena ejer 40 forskellige parceller, der vinificeres separat. I den sidste ende blendes vinene alt efter årgangen. I nogle årgange bruges mere fra de kølige dele, i andre mere fra de varme. Målet er hvert år at få fremelsket den særlige Château Montelena stil, mere end en varm typisk Napa Valley Cab med stor bred frugt. Igen bruges fadet nænsomt og frugten er mere elegant end i mange andre vine fra området. I denne del af Napa nyder de meget godt af en stor forskel mellem dag og nattemperatur. Det kan spænde fra 40 til 10 grader i vækstsæsonen. Denne forskel er med til at bevare en god syre, og dermed friskhed i vinene. 94 point

2006 Château Montelena, cabernet sauvignon, Estate, Napa Valley

Så kom der lidt alder på og hvilken herlig kombination af primær, sekundær og tertiær aroma. Masser af solbær og brombær som primære noter. Fadet spiller en god tør rolle med lidt tobak og cedartræ. De nederste lag kommer med skovbund, læder og tørret frugt. Utrolig flot balance, der holdt ved i den lange eftersmag. Server denne blindt, og jeg gætter næppe på Napa Valley som det første. En fremragende vin, der passede perfekt til farseret perlehøne. 95 point

Tak til Somm Wine og Château Montelena

Tak for invitationen til den danske importør Somm Wine ved Christian Aarø og Allan Gert Nielsen, samt naturligvis Bo Barrett fra Château Montelena. Det er på alle måder vine som jeg med glæde ville sætte på mit bord når der kom gæster. En fremragende eksponent for Napa Valley, til den mere elegante side.