Miguel Torres holder fanen højt

Miguel Torres er en legende når vi taler om vin personligheder. Miguel er fjerde generation til at drive Familia Torres vineriet videre. Oprindeligt grundlagt i 1870 og allerede nu stormer femte generation frem. Miguel Torres har været med siden 1960’erne og har igennem de seneste mange årtier været med til at forme spansk vin som vi kender det. Der er intet der tyder på at familien har tænkt sig at slappe af nu, heldigvis!

Miguel Torres var i byen og Theis Vine havde inviteret til en sceance hvor vi kunne høre om de bedste vine fra Torres, som nu distribueres gennem Theis Vine.

Fra cabernet til carinena

Kombinationen af internationale og lokale druer, har været Miguels vision fra starten i 1970’erne hvor han plantede Cabernet sauvignon og chardonnay i Penedes. Den første til Mas la Plana, der har været bannerfører for cabernet sauvignon fra Spanien lige siden. Milmanda var, og er, hans flotte udtryk for chardonnay, som ikke laves meget bedre i Spanien. Disse to vine blev fulgt op af et ønske om at beskytte originale druesorter op gennem 1980’erne og til i dag. Der skal ikke kun køres i én retning, men findes en måde så de to kan støtte hinanden. 

Styrken hos Familia Torres i dag er alsidighed, på mange forskellige planer. Penedès er stadig hjertet og her hvor hovedkvarteret ligger. Der dyrkes dog druer på flere forskellige vingårde i Spanien, samt i andre dele af verden. Alsidigheden træder også igennem på de forskellige prislejer som Torres próducere vin fra. Alt fra fornuftig hverdagsvin, til nogle af Spaniens mest ikoniske topvine. 

Bæredygtighed

Bæredygtighed er noget der ligger Miguel Torres meget på hjerte, og det desværre med god grund. Der skal ikke mange analyser til før vi ser at måden vi behandler jordkloden på i øjeblikket har nogle voldsomme indflydelser på vejret. Grundlæggende set, så skal vi heller ikke glemme at vinbønder arbejder i marken og er utrolig afhængige af vind og vejr. Når temperaturen stiger med 1 grad over en årrække, så har det indflydelse på mange aspekter af hverdagen for en vinproducent. Den udvikling har vi stadig mulighed for at bremse, men der skal reageres NU. Det budskab vil Torres meget gerne ud med og for at støtte op om det har de dannet sammenslutningen ”International Wineries For Climate Action” hvor der sættes fokus på ændring på både kort og lang bane. 

Fra første kaffemøde med Miguel Torres, til i dag

Mit første møde med Miguel Torres kender han slet ikke til, men i får alligevel historien. For små ti år siden var jeg på stor vinmesse i Düsseldorf. Det var tre travle dage, fyldt med møder og kun lidt tid til at samle sine tanker. En kort pause for mig var i en kø, for at få en kop kaffe. Jeg endte lige bagved Miguel Torres. Lidt starstruck var jeg, både mundlam og stum. Jeg hilste kort på ham, men lod også ham have sin korte pause, midt i en travl messe. Pudsigt nok kan selv de fem minutter man står i kø, kategoriseres som en pause. 

Igennem årene har jeg smagt en del vine fra Torres, både hans spanske, men også oversøiske projekter. Jeg havde sågar glæden af at besøge hans vineri i Chile for en håndfuld år siden. Et sted hvor innovation og nytænkning også blev implementeret. Tanker om hvilke druer, sorter og beplantninger der var de rigtige. Bæredygtig tankegang, som både var gældende i vinmarken, samt på selve vingården. Genbrug af vand, solceller, elektriske biler osv. Vinene i Chile klarede sig rigtig godt og står helt klart positivt i min hukommelse. 

De spanske vine jeg har smagt fra Torres gennem årene har for mig altid været som minimum vellavede. Denne frokost smagning i København bekræftede fint denne tendens. Der er mange flotte vellavede vine, og så er der de flasker som er med til at sætte standarden for hvad der kan lade sig gøre i dette hjørne af Spanien. 

Familia Torres i Danmark i dag

De bedste vine fra Torres distribueres i dag gennem Theis Vine og deres netværk.

Til dagens præsentation var det Theis Vine der havde inviteret og Miguel Torres nød at tale om sine vine, fra nogle af de bedste vingårde i det nordlige Spanien. Jeg vil virkelig ønske at jeg når jeg er 80 år gammel har den energi, passion og karisma som Miguel Torres stadig udstråler så klart. 

Et udvalg af de smagte vine:

2018 Torres, Milmanda, Conca de Barberà DO

Den klassiske chardonnay fra Torres, som er så flot fremstillet. Der sorteres i druer og mosten gæres i 300 liters fade (80% nye franske) efterfulgt af en lagring i fade med bundfald. Kun 20 % af mosten gennemgår malolaktisk konvertering, så der bibeholdes en del naturlig syre i vinen. Ca. 25.000 flasker produceres. 

Super flot stil, hvor fadet spiller fint sammen med moden frugt. Her er alt det du vil forvente dig af cremet struktur, moden stenfrugt og så alligevel med en herlig friskhed. 

2019 Torres Purgatori, Costers del Segre DO

Så rykker vi i den mørke krydrede stil med lokale druer. En kombination af carinena, garnacha og syrah. Håndplukkede druer fra udvalgte parceller. Mosten kommer hurtigt gennen gæringen, på under 10 dage. Herefter lagring i op til 18 måneder på en kombination af nye og brugte franske fade. 

Herlig levende frugtdreven stil. Primært båret af moden rød frugt, som blev suppleres af sort peber, brombær og lidt medicinsk note til sidst. Super lækker struktur, hvor der er helt styr på flotte modne bløde tanniner der bare smyger sig om tungen. En vin der fremstår meget moderne, men alligevel byder ind med et klassisk spansk urtet præg. 

2012 & 2016 Torres, Mas la Plana, Penedès DO

Klassikeren på ren cabernet sauvignon, hvor forskellen på årgangene var ganske tydelig. Vinen er fremstillet på ren cabernet sauvignon som sorteres både ved høsten og ved ankomst til kælderen. Vinen lagres i 18 måneder på franske fade, heraf 65% nye. Ca. 100.000 flasker produceres om året. Den store forskel på de to årgange, ifølge Miguel Torres, var at 2016 havde fået en kortere maceration og dermed fremstod mere ren i frugten. Det havde han for sin vis ret i, når man smagte på de to glas. 

2012 viste allerede nu lidt aldringstegn med læder og skovbund. Masser af sort frugt og et krydret element fra fadet. Klart domineret af den flotte rene sorte frugt, lidt tørret og så fadet, der var pænt integreret. En stor fornøjelse at smage. Har du denne på lager, så gem blot et par flasker et årti mere. 

2016 sprang op af glasset på en anden måde. Saftighed og indsmigrende stil var vejen frem her. Sødme fra fadet mere end krydderi. Stor intens sort frugt med herligt bid fra tanninen. Vinen står utrolig flot i glasset og byder sig til med det samme. Den kan sikkert udvikle sig i en årrække, men smager hamrende godt nu. Stor klassisk cabernet sauvignon. 

2016 Torres Grans Muralles, Conca de Barbera DO

Det er absolut min favorit fra Torres, hvilket jeg har konstateret ved tidligere smagninger også. Kombineret af garnacha, , monastrell, carinena og flere gamle druesorter som querol og garro som Torres har reddet her i området. Ønsket er her at fremstille en vin i mindre mængde, under 10.000 flasker om året, der har en stærk karakter af de spanske druer. Det er frugten fra de stenede jordbunde der styrer denne vin, mere end det er de 18 måneder på franske fade der får lov til at bestemme. 

Fra det øjeblik den kommer i glasset giver den mig glæde. Her er stor kompleksitet, hvor rød og sort frugt arbejder sammen og danner bunden for florale noter der danser henover. Vinen arbejder i mange lag, men uden at miste fokus. Herlig renhed og længde i eftersmagen! En stor vin, med masser af kant og personlighed! 

Miguel Torres med rank ryg

Tiden står ikke stille omkring Miguel Torres og hans vine bliver ved med at udvikle sig. De bedste vine vil stå flot på ethvert vinkort, der mener at de rammer bredt. Tillykke til Theis med dette nye agentur. Vi kan som forbrugere kun håbe på at den indstilling som Miguel Torres har til bæredygtighed bliver endnu mere udbredt. Det er sikkert og vist at vi skal gøre noget nu, hvis vi skal blive ved med at nyde de gode vine der produceres i de klassiske distrikter i Europa.