Laurent-Perrier Champagne smagning

Laurent-Perrier er i den grad et af de helt klassiske huse i Champagne. Min oplevelse med vinene herfra gennem årene har altid været positiv, jeg husker ikke en eneste skuffende flaske. Der har været mange gode flasker, som altid er ramt ned lige midt i en festlig lejlighed og bare hare passet godt ind. 

I dag er det Hans Just der importerer og distribuerer Laurent-Perrier i Danmark. De havde inviteret til dagens smagning i København. 

23 år efter bastillen

Ja, Laurent-Perrier er grundlagt kun 23 år efter bastilledagen i Frankrig, allerede i 1812. Det har altid været drevet med fokus på kvaliteten. Efter grundlæggerens død i 1887 overtog hans enke driften af virksomheden, og de næste generationer forblev huset drevet af kvinder. I 1939 solgte familien huset til Marie-Louise Lanson de Nonancourt der drev firmaet sundt igennem 2. verdenskrig. I 1948 var hendes søn, Bernard Nonancourt, oplært som kældermester og kunne overtage styringen. På dette tidspunkt var der 20 ansatte og der blev afsat 80.000 flasker om året. 

Bernard blev en meget vigtig mand for udviklingen af Laurent-Perrier. Hans ambitioner var at vokse og kommer ud til flere markeder. Man må sige at manden havde succes. i dag eksporterer Laurent-Perrier til 160 forskellige lande og er det femtestørste vinhus i Champagne, med adgang til nogle af de absolut bedste marker i området. Huset ejer selv 20 % af de marker de har behov for. Resten er fordelt mellem klassiske kontrakter hvor de køber færdig vin, eller kontrakter hvor Laurent-Perrier står for at dyrke druerne og høste. Den sidste måde giver mere arbejde, men større kontrol over kvaliteteten. Den samlede mængde i dag er tættere på 8 millioner flasker, så der er sket en markant ændring i tiden med Bernhard Nonancourt ved roret. 

Læs også min guide til Champagne

Nutiden og fremtiden for Laurent-Perrier

I dag er det Bernard de Nonancourts døtre der driver firmaet videre. Alexandra Pereyre de Nonancourt og Stéphanie Meneux de Nonancourt driver firmaet med et management board for at holde styr på alle detaljer. Næste generation er allerede på vej ind i firmaet med Alexandras datter Lucie Pereyre de Nonancourt, der arbejder sig rundt i forskellige funktioner i firmaet. 

Kældermesteren er nøglen til succes

Michel Fauconnet er kældermester hos Laurent-Perrier, og kun den tredje af slagsen gennem husets historie. Michel startede som kældermand i 1974 (da undertegnede var ét år gammel) og har sidenhen arbejdet sig op til at blive ansvarlig kældermester i 2004 efter at have assisteret siden 1993. Det tager tid at lære sjælen i så vigtigt et vinhus, den sjæl forstår Michel bedre end de fleste. 

Stilen hos Laurent-Perrier er styret af en stor mængde chardonnay, som tilfører både præcision, men også en blød afrundet stil. 

The art of Champagne, is the art of blending! Det er mantraet hos Laurent-Perrier. 

De fleste vine, fra Brut til Grand Siecle på toppen, er blandet af flere årgange, for at ramme den ønskede stil og kvalitet. I marken arbejdes efter bæredygtigt koncept (HVE) og ved pressen udnyttes kun 80 % af mosten, da de første og sidste 10 % skæres fra. Der bruges intet fra andet pres, kun det første.
Alle vine gæres på ståltanke og gennemgår fuld malolaktisk konvertering. Generelt lagres vinene markant ængere end minimumskrav, for at give bedre balance og komleksitet.

Vi fik serveret et godt dækkende udvalg af vinene fra Laurent-Perrier, som blev præsenteret af Lucas fra vinhuset. 

Blanc de Blancs, Brut nature, Champagne

Denne er ny i sortimentet og rammer først det danske marked til næste år. Der produceres på nuværende tidspunkt under 30.000 flasker om året. Ren chardonnay, med 6 års lagring og helt uden dosage. Denne var på base af 2016 årgangen og dermed nyligt degorgeret. 

Meget ekspressiv og lidt vild i næsen. Stramt styret med elementer af citrus og friske grønne æbler. Holder sig lidt enkel i stilen, indtil den får lidt mere varme og åbner op for harmen. Intenstieten beder om mad, for at vise alle nuancer. En dejlig ren og intens stil, som det bliver en fornøjelse at nyde til et fad med skalddyr. 90 point

La Cuvée, Brut, Champagne

Ikke en vin jeg havde helt store forventninger til. Sidst jeg smagte denne var det en træt og kedelig omgang. Der var dog tydeligt nye boller på suppen her. Siden 2017 er der skruet op for chardonnay og ned for meunier. Målet er mere renhed, mere typisk Laurent-Perrier stil. Det virker virkelig godt. Vigtigt når denne vin alene står for 80 % af produktionen. 50% chardonnay, 30 pinot noir, 20 meunier. 4 års lagring i kælderen og 8 gram dosage. 

Åbner flot op med moden stenfrugt, især fersken. Lidt overmoden frugt, men så kommer der god kalket mineralitet, lidt frisk toastbrød og fin renhed. Smagen holder sig godt på sporet, med klar chardonnay karakter. Rank i stilen, men alligevel med en blødhed og enkel charme der byder sig til. Strammer lidt bittert til i afslutningen. 88 point. 

2012 Millésimé, Brut, Champagne

Denne Millésimé er kombineret af lige dele chardonnay (fra Côte de Blanc) og pinot noir (fra Montagne de Reims), ca. 10 år i kælderen, denne nok degorgeret i slutningen af sidste år. 8 gram dosage. Som ofte hos de større huse viser denne Millésimé udgave at den måske er #2 i rækkefølgen, men leverer utrolig god kvalitet til prisen. 

En stor og kompleks duft, hvor en del autolytiske noter blander sig fint med frugten. Intens og lidt mere bred i sit udtryk. Noter af stenfrugt, samt en anelse rød frugt. Starter ret rank og ligetil, men arbejder sig dybere med tid i glasset. En stor vin, som har et godt potentiale. 93 point

Grand Siècle, No 25, Grande Cuvée,Brut, Champagne

Toppen af kransekagen fra Laurent-Perrier og viste også denne dag sine store kvaliteter. Dette er de n25. udgave, siden første udgave i 1959. En prestige cuvée der kan lege med de absolut bedste i klassen. Som traditionen byder så er denne sammensat af tre årgange, denne med 65 % 2008, 25 % 2007 & 10 % 2006. En kombination der lover godt, og indfrier det. 

Grand Siècle betyder det store århundrede og i Frankrig er det naturligvis det 17. århundrede der hentydes til. Det århundrede som var, lige inden Laurent-Perrier blev grundlagt. I dette skete mange af de ting som har defineret Frankrig, fra opførslen af Versailles til de store kokkes indmarch på scenen hvor de begyndte at servere tre retter, med vine tilpasset. Her begynder Champagne så at blive en væsentlig faktor ved bordet. 

Lysere end jeg havde regnet med, men duften har masser af bredde og kompleksitet. Gule frugter, samt lidt tropisk med en grillet ananas og en del tertiære noter. Hø, honning og ristet brød i store mængder. God fylde i munden, hvor frugten bæres flot af en meget elegant mousse. Danser omkring tungen med fin tropisk frugt, moden citron, karamel og til sidst strammer den fint til med mineralitet. Vinen starter fyldigt, men ranker sig flot, til al tid vil det dog være en bredskuldret stil, som er udført smukt. Flot flot vin! 96 point

Cuvée Rosé, Brut, Champagne

En klassiker, fordi den adskiller sig fra så mange andre. Altid med god fylde og masser af frugt til at arbejde med. Et super køb, som igen viste sig flot. Igen kunne vi diskutere om den SKAL drikkes ung, eller om den kan udvikle sig smukt med alder. Vinen er fremstillet ved maceration af drueskallerne i forbindelse med langsomt pres over 24 – 36 timer, hvilket også er med til at give den store dybde i farven. Ren pinot noir og 5 år i kælderen inden degorgering med 8 gram. 

Meget rød i farven, hvilket blev båret over til den frugtfyldte næse. Hindbær, skovjordbær og alt i den modne udgave. Smagen er næsten sødmefuld med stor fylde og masser af saft i afslutningen. Flot vin. 92 point

Harmony, Demi-Sec, Champagne

Så er vi i den sødlige afdeling med hele 40 gram sukker. 45 % chardonnay, 40 % pinot noir 15 % meunier. 3 år i kælderen inden degorgering. 

Ja, den er sød, men i forhold til mange andre i denne kategori så er sødmen fint integreret med frugten. Noter af ananas og overmoden pære bakkes op af honning og gule blomster. Balancen er fin og vinen ender med en ren frugtdrevet karakter. Server den kold, så kommer smilet frem. 88 point

Laurent-Perrier set med mine øjne

Ja, Laurent-Perrier gør det rigtig pænt over hele linjen. Det er flotte vine, som alle er styret af chardonnay. Det giver både præcision, men også en afrundethed der skaber den mere populistiske stil. Jeg er glad for stilen og siger pænt tak til Hans Just for invitationen.