Quinta do Noval vertikal smagning

Man kan diskutere hvilken producent der er den bedste i forskellige kategorier, men når vi taler om Vintage Port fra den absolut øverste hylde, så bør Quinta do Noval altid omtales i det bedste selskab. Så da jeg fik en plads ved bordet til at smage seks forskellige årgange herfra, så betalte jeg straks og sagde pænt ja tak. Vinene var indsamlet af Portvinsklubben af 1981.

En af de unikke ting ved Quinta do Noval er at det er en sammenhængende vingård, uden andre vinmarker der indgår i produktionen. Det gør at vi reelt kan tale om en singlevineyard, eller en enkelt gård om du vil. Det er lidt specielt, når vi taler de bedste Vintage Portvine. Normalt er de bedste Vintage Port sammensat af druer fra de bedste vinmarker og gårde, som en producent ejer, sjældent kommer de “kun” fra en mark. 

Vintage Port og Nacional

Hos Quinta do Noval fremstilles to slags Vintage Port. Den almindelige fra gården, som på ingen måde er almindelig, samt den unikke “Nacional”. Nacional kommer fra en vinmark med vinstokke der ikke har været angrebet af phylloxera (vinlusen) så vinstokkene står på originale rodstokke og giver dermed måske et indblik i hvordan druerne oprindeligt var til Portvin. Parcellen med disse stokke er ca. 2 hektar og produktionen holder sig under 250 kasser i et deklareret år. Det svarer til ca. 10 % af Vintage Port fra Quinta do Noval i deklareret årgang. Gennem årene er parcellen holdt i live med stiklinger fra de originale vinstokke og i dag er gennemsnitsalderen på stokkene omkring 45 år.

Fra selva Quinta do Noval kommer der kun to andre portvine. En naturlig forlængelse af Vintage Port er Late Bottled Vintage Port (LBV), men der produceres også mindre mængder Colheita fra gårdens druer. I en moderne verden ville det jo være synd og skam, hvos man ikke benyttede den styrke oms brandet Noval har, så i dag produceres en lang række Portvine fra druer der ikke kun kommer fra Quinta do Noval. De hedder “Noval” på etiketten og markerer dermed ikke kun at være fra vingårdens egne marker. 

Historisk set

Quinta do Noval er omtalt helt tilbage til 1715 og er en af de ældste gårde i Dourodalen. Siden 1993 har gården været ejet af det franske firma AXA Millésimes der har investeret voldsomt i nyt udstyr til produktionen, samt renoveret vinmarker i stor stil. Christain Seely er i dag direktør og en fremragende eksponent for vinene fra gården. 

I 1997 stod nye produktionsfaciliteter klar og fra 2004 har der også været en serie af bordvine fra Quinta do Noval. I denne serie eksperimenterer Christian Seely med alt fra lokale til internationale druer. 

Quinta do Noval, og alle vine fra gården, er i dag i den absolut bedste ende af spekteret.

Selve smagningen

Vinene var dekanteret inden vi ankom og belv serveret en anelse for varme i forhold til min smag. Alle havde medbragt egne glas, jeg brugte et Riedel smageglas, som var ganske glimrende til formålet. Vinene blev serveret semi-blind. Dvs. vi kendte de seks årgange, men ikke rækkefølgen. Nemt at bedømme det, tænkte jeg. Jeg tog dem på farven først og bekræftede mig selv ud fra smagen. Det viste sig at jeg havde de tre unge rigtigt, men havde byttet helt rundt på de tre ældre vine. Her er vinene nævnt i den rækkefølge de blev serveret. Point er givet på 20-point-skalaen. Først mine og bagefter det samlede gennemsnit fra 25 smagere. 

1994 Quinta do Noval, Vintage Port, Douro

Første årgang efter AXA havde overtaget, men inden Christian Seely havde rigtig fat i produktionen. Kun 800 kasser produceret. 

Rød farve, medium intensitet. Duften bød på en del tertiære noter, samt sorte frugt. Fadet var tydeligt og det mest overraskende var den manglende tæthed og intensitet. Smagen kørte lidt i samme rille, hvor vinen var relativt slank, uden den store fylde eller dybde. Pænt sagt var den slank og i en lidt mere elegant stil, hvilket jeg ikke ville forvente fra så stor en årgang. Den sorte frugt blev suppleret af lidt umodne grønne noter. 12 point fra mig, 16,4 point i gennemsnit. Det gav samlet en 2. plads, hvilket jeg fandt overraskende. 

2007 Quinta do Noval, Vintage Port, Douro

Der blev ikke tappet Nacional i denne årgang, hvilket vil sige at alle de bedste druer er gået til denne Portvin. 

Dyb farve, med stor tæthed. Eneste vin som KUN viste primære frugtnoter. Meget frisk i både duft og smag, hvor både sort og rød frugt stod flot sammen. Der var lidt orangeskal og lakrids til at fuldende billedet. For mig en vin med fantastisk friskhed og ingen tegn på overmodne (rosiner) druer. Virkelig flot struktur, selv på dette unge stadie, hvor der både var fylde og friskhed. 14 fra mig, 16 samlet. 

1966 Quinta do Noval, Vintage Port, Douro

Var der noget galt med vores flaske, eller hvad? Den startede ud med en del våd papkasse, i en lidt rustik stil. For mig var det ikke prop, men helt på toppen var den ikke. Jeg duftede kun den 2. flaske, så min bedømmelse er alene på baggrund af den flaske vi fik skænket. Vinen samlede sig fin og gav mere svampe, læder og klassiske tertiære nøddenoter. Fin balance i smagen, hvor der virkede til at være bedre balance. God høj syre og helt klart en vin jeg med glæde havde serveret for mine gæster. 12 point fra mig, 16,2 samlet og en 3. plads på aftenen. 

2003 Quinta do Noval, Vintage Port, Douro

Ja, fra start var jeg ikke rigtig i tvivl om årgangen her, på farve og duft. Tæt sort, med en lidt begyndende aldring med teglfarvet kant. Næsen bød på de første tertiære noter, sammen med rosinerne. Smagen var dyb og til den ekstreme side. Der skulle ske meget, men der manglede friskhed og saftighed for min smag. Masser af længde og tekniske set en flot vin. Jeg gav den lidt høje point, baseret på den tekniske kvalitet af vinen. På en sur dag, så havde jeg nok givet en del lavere, baseret på de overmodne elementer i vinen. 15 point fra mig, samlet 16 point. 

1978 Quinta do Noval, Vintage Port, Douro

Det startede ikke godt, men blev kun værre. Mine første duftnoter siger; alder og tang, kanel og sæbe. Vinen fremstod pænt sagt blød til at starte med, men så faldt den fra hinanden. Syren stod til den ene side, og den spinkle frugt prøvede at balance i midten, men faldt. Absolut ikke en vin jeg ville have serveret, hvis jeg havde gæster. Jeg gav aftenens absolut laveste score med 7, samlet fik vinen helt uforståeligt 15,7 point. Måske jeg slet ikke kunne forstår klubbens egen udviklede 20-point-skala?! For mig var den absolut under middel. 

1970 Quinta do Noval, Vintage Port, Douro

Hold da op, en vin der fra start var oppe og flirte med perfektion. En utrolig flaske, som fortjener al den ros som vi ikke regnede med at tildele 1970 Noval. Næsen var så VILD! Høj intensitet og alligevel luftig. Alting svævede op af glasset. Meget præcis i frugten, stadig med en del friskhed og også underliggende tørret frugt. Smagen bekræftede og lagde trumfen på bordet! Pivlækker vin, i noget nær fuldendt balance. Stor fylde, men alligevel let og luftig i stilen. Frugten stor, men uden at blive klodset. Jeg har noteret mig komplet, mere end kompleks og så bare en dansende smuk eftersmag. Havde den været serveret kold, i større glas, så havde jeg måske ramt toppen af skalaen. Denne aften holdt jeg mig på 19 point, selskabet kvitterede med 18,1 point i snit og havde denne som den klare vinder. 

Quinta do Noval er stadig konge

Quinta do Noval står stadig for mig som en af de mest stabile producenter af højkvalitets Vintage Port. Denne smagning viste nuancer af et skiftende ejerskab og hvad der kan give af udsving i kvaliteten, især symboliseret ved 1994 der mere viste bagsiden af det tidligere ejerskab, end kvaliteten af det nye. 2003 og 2007 stod stærkt og bliver referencepunkter langt ud i fremtiden, for to meget forskellige årgange. 

1970 Quinta do Noval står nu højt på min uskrevne liste, over de bedste Vintage Port jeg har smagt. En stor oplevelse, som jeg var glad for at få med mig på denne dag. Tak til Portvinsklubben af 1981 for at have en gæsteplads ledig denne dag.