Rhône viser igen gode takter

Er Côtes du Rhône-Villages det bedste og mest sikre valg man kan foretage med rødvin? Det er måske ikke et rungende ja, men det er godt nok tæt på.

Denne aften var jeg inviteret til en smagning af et par håndfulde glimrende flasker af både rød, hvid og rosé vin fra Côtes du Rhône Villages appellationerne. Af alle de flasker vi fik smagt var der ikke nogen der var dårlige, eller sagt på en anden måde; hver eneste af disse flasker, havde jeg med fornøjelse drukket sammen med dig, hvis du havde serveret dem for mig. Her var hvidvin med kompleksitet, liv og forunderlige hjørner. En enkelt rosé, som jeg nok ikke bliver fan af. Rødvine var der fra forskellige kommuner, indenfor Côtes du Rhône Villages appellationen, disse var alle ganske glimrende. Nogle var naturligvis bedre end andre, dem vil jeg omtale separat længere nede.

Fakta om Côtes du Rhône Villages

Rhône er som vinområde det næststørste i Frankrig, med næsten 70.000 hektar, som nærmer sig 10 % af Frankrigs vinmarker. Det er vine som har været yderst populære i Danmark gennem flere årtier, med rigtig god grund. Value-for-money er et begreb der ofte hæftes på disse vine, hvilket jeg i mange tilfælde kun kan være helt enig i.

Det nederste niveau i hierarkiet er Côtes du Rhône, hvor druerne kan komme fra hele området, både det nordlige og det sydlige Rhône. Den appellation står alene for 46 % af produktionen, kvaliteten under denne kan svinge fra aldeles fremragende til tynde simple vine. Når du rykker ét niveau op, så synes jeg at der bliver en helt anden fokus. I Côtes du Rhône Villages, som står for 11 % af produktionen, leveres vine med større personlighed, mere charme og bedre balance.

Vine med Côtes du Rhône Villages på etiketten kan komme fra 95 kommuner i det sydlige Rhône, hvoraf 21 af dem også har tilladelse til at skrive kommunens navn på etiketten. Det får kommunerne lov til, når kvaliteten viser en unik stilart, som adskiller dem fra de andre i appellationen.

Denne aften var jeg inviteret til smagning af Côtes du Rhône, gennem deres danske bureau Haps ved Anne Køster. Tak for invitationen. Maden vi serveret på Connection by Alan Bates var med til at understrege hvor gode disse vine er sammen med mad.

Som sagt var der mange gode vine denne aften, her er et udvalg af mine favoritter, som jeg alle tildelte 90 point eller mere på aftenen. Vi fik i øvrigt en hyggelig snak om point, i den ene ende af bordet. Mine point tildeles som altid ud fra hvad jeg synes og om jeg kan lide vinen. Jo bedre jeg kan lide at drikke vinen, jo højere point har jeg det med at tildele. Hvilket også tydeligt ses i min smagning af Domaine Pegau for år tilbage, hvor min favorit var 2002 årgangen.

2021 Terres Profondes, Chateau MontPlaisir, Côtes du Rhône Villages

En super flot start i den hvide afdeling. Jeg fandt denne flot balanceret med fin syre og en kompleks smag med både stenfrugt og tropiske noter. Eftersmagen havde det live der gjorde den sjov og interessant for mig. Vist nok ikke alles favorit af de hvide, men den gjorde mig godt.

2021 A Fleur de Pampre, Domaine la Florane, Côtes du Rhône Villages Visan

En frisk og livlig vin i glasset, uden meget farve. Stod dejlig rank og virkede til at starte med lidt simpel, men klarede virkelig opgaven med mad fantastisk og viste der sit ekstra bundtræk og dybde! En frisk vin, som man gerne vil nyde i solen.

2019 Cigala, Domaine Saint-Etienne (M. Chapoutier), Côtes du Rhône Villages

En poleret vin, eller kontrolleret kan vi også kalde den. Jeg hørte endda én sige manipuleret. For mig var det balance, i en klassisk stil som man kan opleve fra de store negocianter. Chapoutier gør det fantastisk mange steder i Rhône, også her på Saint-Etienne. Masser af mørk sort frugt, en anelse urter, samt lidt fad. Flot sat sammen, til en vin i smuk balance, som man bare har lyst til at nyde til et godt stykke lam.

2020 Le Chasse-Coeur, Domaine Pique-Basse, Côtes du Rhône Villages

En vin der virkelig voksede hos mig med tid i glasset. Startede lidt stram, men åbnede så op for en flot intens frugt, herlige tørrede krydderurter, lidt lakrids og fin balance i afslutningen. Frugten her var nøglen til successen, som bare blev ved med at give.

2021 Domaine la Florane, je ne soufre plus, Côtes du Rhône Villages

En herlig saftig vin, som ikke var tilsat sulfitter. Frugten var flot hævet over strukturen og de røde bær fra skoven dannede et smukt billede. Blev ved med at arbejde og havde måske dagens reneste og længste eftersmag. Flot glas vin.

Côtes du Rhône Villages på dit bord

Udvalget hos både vinhandlere og supermarkeder i Danmark er stort, også fra denne appellation. Det er min helt klare opfattelse, på baggrund af de her smagte vine, at du trygt kan købe disse vine. Det vil være vine som har god mundfylde, relativ høj alkohol og masser af dybde. Gode eksponenter for et område vi har elsket i Danmark gennem mange årtier.

Tak til Vins-Rhone.com for invitationen.