Njord Vingård – i mark og vineri

Jeg havde i dag fornøjelsen af at besøge Sune Albertsen, som har en af Danmarks mest hypede vingårde. Hvis du ikke vidste at vi har en hypet vingård, så er du bare ikke stødt på vinene fra Njord Vingård, så enkelt er det. Vinene med de super smukke etiketter, serveres af nørderne for at drille hindanden. Det er vine der i den ene årgang smager som stor spätburgunder, fra de bedste producenter i Tyskland, og i den næste årgang sidder en gruppe nørder og diskuterer hvilket Premier Cru mark i Vosne-Romanée de har i glasset.

Er Njord så stort? Ja, det er så stort.

Det beviser at man med hårdt arbejde kan fremstille vin på absolut højeste niveau i Danmark. Fokus, hårdt arbejde og en lille smule held, så er der god vin i flasken. Jeg har skrevet om det før, så læs endelig mere her.

Det var mit første besøg på Njord vingård, som kun ligger en times kørsel væk. PINLIGT og en anelse dumt, hvis jeg selv skal kalde den. Nu var jeg der endelig og Sune var super flink til at give en tur i markerne, samt til sidst en tur i vineriet. Stor vin kom i det smukke Zaltoglas.

I marken ved Holbæk

Markerne ligger ved Holbæk i et fantastisk smukt bakket landskab, som er resultatet af istiden der trak sig tilbage. Med lidt held er Sune landet lige der hvor endnu en lille istid har lagt lidt ler, sammen med al det dejlige grus. Sune har en god aftale med den lokale godsejer, så han har tilplantet marker på de bedste små parceller/marker der er i dette område. Det kræver optimal soleksponering, hvis man vil modne pinot noir precosé.

Fra 2020 årgangen er produktionen kommet op i en mængde hvor enkelte parceller er tappet hver for sig, det fik jeg hentet et par flasker af, og snart er der en dato for smagning af disse. Når det sker, skal der nok komme noter.

I marken kiggede vi, og smagte på, pinot noir precosé som er den dominerende druesort her. Druen er fra den specie der hedder Vitis Vinifera og er den familie som har alle de bedste druesorter. Det er de bedste sorter til at fremstille vin af, men også en familie der er udfordret på vores breddegrader. Netop pinot noir precosé er en klon af den pinot noir som du måske bedre kender. Denne klon udmærker sig ved at blomstre forholdsvis tidligt, samt at kunne opnå optimal modenhed i de bedste år hos Sune.

I vineriet på Njord Vingård

Alle vine på fad er lige nu fra 2021 årgangen, som tegner ganske lovende. Egentlig blev jeg glad for at Sune på intet tidspunkt snakker om store og små årgange, han taler mere om at hver årgang beder som sin egen tilpasning. Det er vinmagerens fornemmeste opgave, at respektere den frugt der kommer i hus, for at lave den bedst mulige vin. Det er Sune lykkedes rigtig godt med frem til nu, og det bliver han forhåbentlig ved med i mange år endnu.

Her er mine smagenoter fra hukommelsen, du må endelig ikke hænge mig op på alle detaljerne. Dumt ikke at tage blok og pen med i vineriet, det er den eneste måde man husker detaljerne. Overordnet set er dette ikke færdige vine, det er kun brudstykker af de endelige vine. Samtidig er det vine der nu har ligget ca. et år på fadene, uden at være svovlet. De fremstår generelt alle flotte, med en helt ren frugt i den helt saftige ende af spekteret. Farven var i alle tilfælde forrygende smuk, kan man bestille en t-shirt? Duften og smagen var i alle tilfælde præget af det punkt som det enkelte fad var på, netop i dag. Intet er perfekt, men noget havde nogle fantastiske elementer. Kunsten er for Sune at sammensætte disse elementer, så balancen bliver fuldendt ved aftapning. Det tror jeg nok skal lykkes!

Glasset var et Zalto

Betyder det noget, eller er det bare snobbet? Det betyder i den grad noget, da Zalto er en kompromisløst glas, som skærer vinen i småstykker og leverer hver eneste lille bid helt klart og tydeligt til dig som smager. Jeg elsker det, især når det er unge vine som her.

100 stilke i nyt fad

Her er mine noter, tag dem endelig med et stort gram salt!

Vi smagte en del forskellige fade, her kommer en hukommelsesstreng med mine minder fra smagningen. Første vin i glasset kom fra et fad med 100 % stilke, i et nyt fad. Det gav meget chokolade, dyb frugt, krydret. Til sidst endnu mere krydret og tungt urtet, nærmest estragon i stilen. Derefter et fad med nul stilke, på et “standard-fad” her på gården fra Cavin. Denne vin var en ren frugtsaft, med manglende dybde og kant – det blev for nemt. Så et fad med 30 % stilke, så vidt jeg husker. Det gav noget mere krydderi, mere urter end grøn peberfrugt eller tomatstilk, det virkede virkelig godt til at skabe den ekstra kant, men måske lidt på bekostning af frugten. Derefter smagte vi fade fra forskellige bødkere, Francois-Freres og fornævnte Cavit, for at se hvad det gav. Francois-Freres var i sig selv med til at gøre vinen meget mørk i frugten, men fadet og dets tanniner kom til at stå ved siden af selve vinen. Ikke på et optimalt tidspunkt, og heller ikke et fad der skulle tappes alene ifølge Sune. Taransaud fadet var helt roligt i næsen og nærmest for afrundet og fin i smagen, og for kort.

Sune har også lavet eksperimenter med at gære med forskellige mængder af stilke, i alt fra to til fem uger. Det giver også en forskel. Fadet med to uger havde den mest fortryllende duft, hvor jeg næsten ikke havde lyst til at drikke vinen. Det var hvad man med rette kan kalde for en meditationsvin, hvor man bare har lyst til at dufte til glasset.

Vi fik ikke smagt alle fadene, men jeg blev i den grad indført i hvor forskelligt små detaljer er for det samlede billede. Et fad er ikke bare et fad, og en stilk er ikke bare en stilk. Tid og eksperimenter er den eneste vej, til at lave Danmarks bedste rødvin!

Min hund ville se med på flaskerne ved fotosession hjemme

Tak til Sune

Ja, det var en stor oplevelse at besøge Njord Vingård, og helt på højde kvalitetsmæssigt med hvad man kan opleve i det berømte udland. Jeg var glad for at smage elementerne, men endnu gladere for at få en god snak med manden bag vinen. Det er herligt at vende tanker om solskinstimer, biodynamik, hipstere, hunde i marken, én klon eller mange kloner, samt meget mere.

Fremtiden virker lys for Njord vingård, med udsigt til flere, og måske bedre, parceller og marker. Sune virker til at have masser af gå-på-mod og opbakning fra sit bagland, hvilket er altafgørende for at sådan et projekt kan lykkes. Jeg vil i den grad glæde mig til at følge disse vine i de kommende år.
Min opfordring til andre vinbønder, og kommende vinbønder, i Danmark er helt klar. Sats på de bedste sorter fra Vitis Vinifera familien, find de rigtige marker og oplev vingesuset når tingene rammer plet.