Champagne, Bordeaux og andet godt i 10 års klubben

En aften i godt selskab og med dejlige vine på bordet. Som vanligt var vi i 10 års klubben mødtes på Le Sommelier  i Bredgade. Vores vanlige tjener Simon var ikke på job denne aften, men vi blev serviceret på glimrende vis af Nicolai. Sidenhen hørte vi at Simon starter på Schønnemann og kan kun ønske ham al mulig held og lykke med de nye udfordringer. Maden og hele oplevelsen af at være på Le Sommelier efter sommerens ombygning har jeg omtalt her. Vi havde som vanligt afleveret flaskerne og smagte dem dermed blindt. Her er noter, indtryk og gæt hvor jeg har noteret det.

Klassebillede

Klassebillede

Kocembas, 4, Sparkling Tea et glas til at starte med, blindt. Giveren havde sagt at det var et sjovt og anderledes glas, dermed gættede vi udenfor Champagne. Det smagte ærlig talt ikke særlig godt, syrligt, frugtet og helt uden rygrad. Der blev gættet på at det ikke var lavet på druer, måske æbler? Ubalanceret og vi var ikke i højt humør fra start.
Det er en succes som Jacob Kocemba har lavet med sin mousserende the, i flere smagsvarianter. Jeg har altid gerne ville smage den, men sprunget over når jeg har stået ved hylden. Gav vi den en hård medfart? Det var ikke bedre balanceret end en glimrende dansk mousserende æblevin. Jeg tror gerne at jeg vil give denne en chance en anden god gang, hvor den ikke serveres blindt.

Champagne Philipponnat

2004 Philipponat, Clos des Goisses, Brut, Champagne – lys i farven, men ret moden i sit udtryk. Fin og elegant uden den store kompleksitet og sluttede også hurtigt. Renheden og elegancen var styrken, men ikke en voldsomt interessant Champagne.
En anelse skuffet da den blev afsløret. En top Champagne som denne burde fremstå med større intensitet og fylde. Muligvis har vi knækket den på et ungt stadie, men alligevel havde jeg klar forventet mere.

Larmandier Bernier, Millesime, Champagne

2000 Larmandier Bernier, Millesime, Champagne – hamrende flot glas bobler med stor dybde. Gylden i glasset med noter af ristede mandler og orangeskal. Trods de udviklede noter, fremstod denne stadig flot rank i glasset med lang ren eftersmag. En pragtfuld Champagne, på højt niveau.
Ret moden og udviklet, men det kan kun forventes af den bløde årgang 2000.

Ingen hvidvin, hvilket må tilskrives at vi aldrig arrangerer noget på forhånd. Trist, måske vi skulle indføre det i fremtiden. En vinorganisator må være en ny titel til Frk. Langs visitkort.

2004 Foradori, Granato

2004 Foradori, Granato, Vigneti delle Dolomiti Rosso, IGT – åben og klar i næsen med brombær, blomme. Tæt struktur med høj tannin. Ekstraheret med meget mørke noter af lakrids og sort frugt. Mineraliteten tilfører lidt friskhed, men jeg savner lidt kød på siderne. Gæt: Chateauneuf 1998, hvilket var helt galt.

Saumur Champigny

1996 Chateau Villeneuve, Les Grand Clos, Saumur Champigny – udviklet Bordeaux med varm, lidt kogt frugt. Brombær og blomme igen i smagen. Der udviklede sig noter med salvie og vinen fremstod dejlig intens. En god balance og den modne frugt, kombineret med lidt grønne noter gjorde at jeg gættede Napa Cabernet.
En Cabernet Franc fra Loire i moden version, det er ikke der jeg har størst erfaring. Den smagte rigtig godt, men den lidt overmodne frugt fik mig tydeligvis på afveje. Har altid haft en holdning til at disse vine hovedsageligt smagte af umoden Bordeaux, men blindsmagning viste i dette tilfælde noget andet.

Altura Casa Silva

1999 Casa Silva, Altura, Colchagua Valley, Chile – Dyb mørk moden frugt i flot balance. Peber og bacon sammen med modne hindbær. Kombinationen af stram tør tannin og en herlig frisk frugtsyre sendte mit bud til Bordeaux, og jeg mener at resten af selskabet var med mig her. Højre bred 1998 gav ét point for årgang og point for druesammensætning.
En afsindig flot og velbalanceret Chile rødvin. Altura har ry for at være en af de mest europæiske rødvine fra Chile og i dag viste den netop dette. Tak for at sætte os på plads med en moden flaske herfra, det er for sjældent i at vi ser de gode oversøiske vine i klubben. Der er naturligvis andre balancerede vine fra Chile, Australien etc.

Pontet Canet Pauillac

2001 Chateau Pontet Canet, Grand Cru Classé, Pauillac – stor klassisk Bordeaux stil. Man kan være i tvivl, lige indtil det rigtige kommer i glasset. Bordeaux er måske forudsigeligt, men det her er vældig lækkert. Solbær, læder og blyant bør pege os lige ned i Pauillac. Super balance og herlig frisk intensitet. Pisse lækkert glas vin og tak til dig for at tage den med. Gæt: venstrebred, desværre uden årgang.
En vin der holder et utrolig højt niveau og de senere år fremstår som en af de stærkeste i Bordeaux. Siden 2004 har slottet været drevet biodynamisk, som en af de første i dette traditionelle område.

VdP des Coteaux de Murvel

2001 Mas Coutelou, VdP des Coteaux de Murvel – sort oliven i stor stil, sjov vin med saftig frugt. Den sorte frugt dominerer i både duft og smag, men holdes på plads af frisk frugtsyre. Høj alkohol, sort skiffer og stor bredde sender mit bud til Priorat, andre gættede mere rigtigt Landuedoc-Roussillon.
En rigtig sjov vin som Lars har haft med før, hvor den ikke stod ligeså flot. Den gang https://www.vinkreutzer.dk/2012/04/ampuis-til-las-cases-og-retur-pa-le-sommelier/  som nu talte vi om stor flaskevariation. Denne var lækker.

Rheingau Riesling

1989 Kloster Eberbach, Riesling Spätlese, Rüdesheimer Berg Rotland, Rheingau – Ren og moden Riesling, ingen tvivl I vores gætte-sind. Fremstår en anelse tør, på trods af sødmegraden, hvilket må tilskrives alderen. Strammer flot til med bitterstof i eftersmagen. Gæt: Rheingau Spätlese 1990.
Sjovt som disse naturligt søde vine mister deres sødme-følelse med alderen. Vi havde en lille snak om dette ved bordet og alle har den opfattelse at de bliver tørre med alder. Teoretisk set så kan glukosen/sukkeret bare ikke forsvinde ud af vinen, så de bør teoretisk set beholde deres sødme.

Margaux Palmer

1999 Chateau Palmer, Grand Cru Classé, Margaux – stor næse med alle de rette Cabernet nuancer og tæthed i smagen. Bliver en anelse tør, men holder stilen super flot hele vejen. Stor stor Bordeaux i flot udviklet, men slet ikke færdigudviklet stil. Gæt: St Julien 2000.
Chateau Palmer stråler altid når den er med ved bordet, hvilket den også gjorde denne aften.

Tasca d’Almerita

1994 Tasca d’Almerita, Cabernet Saugvignon, Sicilien – er jeg ved at være træt? Noterne nævner blot at denne vin fremstår sødladen ved siden af Palmer. Tror vi kan blive enige om at alle vine vil have det svært ved siden af en flot Palmer i en nogenlunde udviklet årgang. Gæt: Chateauneuf i kedelig årgang.
Rigtig ærgerligt at denne ikke fik lov at vise sig i mere egnet selskab. Den kan være rigtig flot og absolut en af de bedste Cabernet vine jeg har smagt fra Sicilien. Håber at møde denne igen en dag.

Sclumberger, Pinot Gris, Cuvée Clarisse

2000 Domaines Sclumberger, Pinot Gris, Cuvée Clarisse, Selections de Grains Nobles, Alsace – hamrende sød men fint balanceret syre. Abrikos, ananas og fine gule blomster. Gæt: SGN 97 eller 2000.

Vintage Graham's Portwine

1983 Graham’s, Vintage Port – medbragt af mig og dekanteret på fornem vis op i anderumpen, som vi kalder den karaffel. Havde en herlig sødme og fine nøddenoter der fik mange til at gætte Colheita fremfor Vintage. Kompleks med stor frugtsyre og intensitet stedigvæk.
Medbragt af mig, så intet gæt. For mig stod den rigtig flot og havde en fornufitg udvikling for 1983 som ikke er den største årgang. Stadig syre, sødme og intensitet nok til 40 år i kælderen, hvis man havde flere flasker. En tak til dig der har fortjent det.

Tak til det lille sluttede selskab for en dejlig aften. Må endnu engang konkludere at inviterede personer, der ikke kommer, gik glip af en håndfuld rigtig gode vine.