Nytårsaften 2014 – menu og vine

Nytårsaften er altid en helt speciel aften, eller det er i hvert fald altid jagten på en speciel aften. I år var vi sammen med 2 gode vennepar og de af vores børn der stadig kan nyde de gamles selskab. Det var en dejlig aften, hvor der måske var lidt for meget mad. Heldigvis var alle retter yderst vellykkede og vinmatch fungerede glimrende hele aftenen.

IMG_4850

Menuen blev sat og udviklet over den sidste måned, vinene satte jeg til fra samlingen, på dagen.

Champagne Grand Cru2002 Charles Mignon, Comte de Marne, Grand Cru, Champagne – en klassiker fra Skjold Burnes sortiment. I denne gode årgang fremstod den med stor dybde og kompleksitet. Flere autolytiske noter end frisk frugt.

Champagne Grand CruVarnier Fanniere, Cuvée St. Denis, Brut, Grand Cru, Champagne – en Champagne jeg ikke havde prøvet før, men indkøbt fra min favorit vinhandler i Jylland, så burde den være rimelig sikker. Helt klar i glasset med stor friskhed og smagsintensitet. Hvide ferskner, blomster og grønne æbler. En anelse anis som gav en fin kant. God stil, som jeg med glæde ville drikke igen.

Roquefort nød i honning

Roquefort nød i honning

Fasanpaté trøffelsalsa

Fasanpaté trøffelsalsa

Foie gras med havtorn marmelade

Foie gras med havtorn marmelade

Til disse Champagner var der foie gras med havtornmarmelade, roquefortcreme med nød i honning, fasanpate med trøffel og sidst men ikke mindst 2 dusin østers som vi tog med syltede rødløg og citron.

Markus Molitor Mosel Spätlese2011 Markus Molitor, Riesling Spätlese, Zeltinger Sonnenuhr, Mosel – en af mine yndlingsvine i sortimentet hos Otto Suenson. Jeg havde egentlig tilpasset retten med tun til vinen, og det passede ganske glimrende, eneste anke var at det ikke var en magnum flaske. Høj frugtsyre og meget intens i smagen. Noter af tropisk frugt og høj mineralsk fornemmelse. Stadig alt for ung.

Hertil soya/limemarineret tun på chilicreme med mango. Fed kombination, som sagtens kan gøres med endnu større kant.

Berlucci Franciacorta roseBerlucci, Rosé, Franciacorta – en gave fra da jeg var med til at vinde DM iblindsmagning, ganske passende at den er med til at fejre denne aften. Fin renhed i frugten og dejlig harmonisk. Havde dybde nok til at følge retten, som håbet.

Laks og kammusling, rimmet og serveret med urtecreme og smørstegte hasselnødder.

Hummersuppe2007 Wente Vineyards, Chardonnay, Nth degree, Karl Wente, Livermore Valley – at matche til hummersuppe kræver intensitet, og gerne tyngde. Det ved jeg at denne topcuvée fra Californien kan levere. En gave fra da Karl Wente, da han besøgte os i Skjold Burne. Leverede fuld fedme, ganske som bestilt. Flot balance og en herlig vin.

Hummersuppe som smagte guddommeligt, intens og cremet.

Til hovedretten havde jeg valgt 3 rødvine.

Crozes Hermitage2009 Alain Graillot, La Guiraude, Crozes-Hermitage – værten har et stort kærlighedsforhold til Tain by og især vinene fra Crozes-Hermitage, hvad er så mere naturligt end at medbringe en af de bedste vine fra appellationen? Stor dybde, modne blommer, sort lakrids og veldefineret frugtsyre. En stor årgang, der stadig er for ung til at vise alt. Den bør nok væreminimum 10 år inden den åbnes. En fornøjelse at drikke med den fine balance mellem moden frugt og friskhed.

Chateau de Cayx2010 Château de Cayx, Cuvée Majeste, Cahors – en voldsom vin, som sælgeren havde anbefalet at åbne god tid i forvejen. Jeg åbnede midt på dagen og gav 3 timer på karaffel.
Denne vin havde jeg købt fordi jeg er inviteret til bogpræsentation af Chateau de Cayx, på Fredensborg Slot. Inden man skal mødes med vinmageren, så er det passende at få smagt seneste årgange af vinen.
Helt sort i glasset, men i rigtig flot balance. Drevet af sorte modne brombær og høje udslag af både tannin og frugtsyre. Med en del luft gik tingene i balance, men man skal absolut være tilhænger af kraftfulde vine. Helt intens i eftersmagen, der blot udviklede mere kompleksitet med tiden i glasset. En stor vin, som det bliver sjovt at følge de kommende år. Det er som nævnt flere steder sye tider på Château de Cayx – tid til stor vin!

Stockwell Road Shiraz Lehmann2004 Peter Lehmann, Shiraz, Stockwell Road, Barossa Valley – en cuvée af 2 marker med optimal beliggenhed i Barossa. Med 10 år på bagen blev denne taget på et godt tidspunkt. Blød og cremet struktur med dyb rød frugt og lidt lakridsnoter. Som ofte hos Lehmann en flot balance mellem den modne frugt og den balancerende syre, der giver en elegant vin. Klart oversøisk i sit præg, men med en friskhed så man kun kan nyde den.

Beef WellingtonDisse 3 store vine fik lov til at kæmpe med en fantastisk Beef Wellington, hertil rodfrugter og salat. Perfekt stegt kød og herlig indpakning.

Fritz Haag Auslese Mosel2011 Fritz Haag, Riesling, Auslese, Brauneberger Juffer Sonnenuhr, Mosel – den anden af mine to favoritproducenter i Mosel. At åbne en auslese så unge, bør give røvfuld. Den stod glimrende til maden og havde alle de aspekter man kan forvente af denne topvin, men selv med 10 timers luft viste den kun en brøkdel af sit potentiale!

Tarte tatin og creme brulee var det sidste til at fylde op i vommen. Tusind tak til alle de dygtige kokke!

Samlet ser en super hyggelig aften, som blev sluttet af med lidt flere bobler og en tranebær-mojito! Godnat og sov godt Kreutzer!

Rigtig godt nytår til dig og dine. Håber at 2015 vil blive ved med at bringe gode oplevelser i min retning!