Besøg hos Pingus og Peter Sisseck i 2012

At besøge Pingus og få indblik i hvordan man laver en af verdens mest eftertragtede vine, er ikke hverdagskost. Det var ikke mindre hvad der skete for undertegnede for nylig. Jeg var inviteret til Ribera del Duero af konsortiet i området, for at deltage i klassificeringen af 2011 årgangen. Som ekstra topping på kagen, valgte vi at besøge Pingus om eftermiddagen.

Pingus 2009 på lageret

Dominio de Pingus vineriet er beliggende i en lille undseelig by, i et diskret hus, hvor vinen produceres i baggården. Det er ikke fancy forhold, men resultatet er fantastisk. Det første der møder os, da vi træder indenfor er et yderst veludstyret laboratorium. Hvis man vil fremstille vinen så naturligt som muligt, med så lidt indblanding som muligt, så er det vigtigt at vide hvad der sker undervejs. Peter analyserer alle alt undervejs, så han ikke bliver overrasket når vinen laves.

Pingus lab

Når målet er at fremstille en vin i verdenstoppen, så skal der tænkes over alle processer i vinifikationen. Peter Sisseck vælger at køre efter biodynamiske principper, hvilket kun stiller endnu større krav til vinmageren.

5 Pingus parceller og Flor parceller

Det starter på marken og allerede her har Peter absolut klarhed over hvad han gør. Pingus sammensættes af druer fra 5 parceller, med ekstremt gamle vinstokke. Hver enkelt parcel gæres for sig i et åbent træfad. Inden druerne kommer så langt er de dog piller fra stilkene i hånden. Denne sorteringsproces er også med til atkun de bedste druer kommer med i den endelige Pingus.
Alt hvad der ikke er godt nok, smides væk.
Efter endt gæring overføres vinen til delvist nye træfade, og her får den lov til at udvikle sig i ca. 2 år inden endelig aftapning. Lyder simpelt, men det kræver de bedste råvarer. Flor de Pingus laves under samme tag, men af druer fra 16 andre parceller. Mosten til Flor vinificeres i ståltanke, hvor det er nemmere at styre temperaturen under gæringen.

Pingus fade

Lagring på fade i den samme kælder, i lidt kortere tid. Flor er ikke en 2. vin i traditionel forstand, det er blot en vin fremstillet efter næsten samme principper, men i lidt større skala. De tidlige årgange var kun på nye fade, de senere årgange bruges flere brugte fade, for at frugten kommer bedre til udtryk.

5 gæringskar til Pingus og til Flor i baggrunden

Hvad sker der så når Pingus kommer i glasset? Jo, så ophæves tid og sted. Så forstår man hvorfor nogle vine bare er større end andre. Man bliver revet rundt i sine gamle noter inde i hovedet, hvad er det for nogle vine der har disse evner? Det er kun de største vines navne der dukker op… Den har den ekstra dimension, den ekstra kombination af nuancer, samt den friskhed og luftighed man kun sjældent oplever. Sådan fornemmer man en af verdens største vinoplevelser. At en vin kan indeholde alle tænkelige komponenter og samtidig være let og luftig er helt utroligt. Måden hvormed vinen opleves i hele mundhulen, spreder sig ud gennem kroppen og bliver en helhedsoplevelse. Samtidig er vinen finesserig, som kun stor Bordeaux eller Bourgogne kan være det. Denne vin kan ikke sammenlignes ”kun” med spansk vin, den skal sammenlignes med de andre store vine fra resten af verden. Der er så mange forskellige nuancer at mine noter kun yder sparsom retfærdighed til vinen i glasset. En stor oplevelse, der kun forstærkes af at stå her med manden og myten.

Peter Sisseck og undertegnede

Du kan læse mere om Pingus og Peter Sisseck her.

Noter og point på 100 point skalaen, på de 4 vine vi smagte:

2010 Dominio de Pingus, Flor og Pingus

2010 Flor de Pingus, Dominio de Pingus, Ribera del Duero – fadprøve, forventes aftappet juni 2012. Ekspressiv næse med mokka, chokolade, brombær og rabarber. Virker rimelig balanceret, med medium intensitet. I munden er vinen flot balanceret med medium modne tanniner, søde kirsebær, tranebær og fadtoasting. Hvid peber og lavendel kommer efter lidt tid i glasset. Flot kompleks vin med balance mellem frugt og fadnoter, virker en anelse ”brun” på nuværende tidspunkt. 92 point.

2010 Pingus, Dominio de Pingus, Ribera del Duero – fadprøve, forventes tappet november 2012. Sort i glasset med lukket næse, hvor der skulle kæmpes for at få en bred vifte af sorte bær op. Fadet ligger i baggrunden, men pakker frugten hårdt ned. Smagen er mere åben og her kommer sorte kirsebær, blåbær, peber, blomme, alt sammen i en meget cremet blød struktur. Masser af fadtanniner, men ok når de balanceres af så meget frugtkoncentration. Intensiteten og livet i denne vin er højt. Den besidder det magiske luftige element, der gør at hverken tanniner eller den høje frugtsyre og intensitet er et problem. Man har bare lyst til at vende tilbage til glasset. Fantastisk balance. 96+ point, med potentiale til så meget mere når frugten kommer helt op i næsen og fadet lægger sig lidt i smagen.

2011 Flor og Pingus

2011 Flor de Pingus, Dominio de Pingus, Ribera del Duero – fadprøve. Tæt i næsen med peber og sorte skov-hindbær, brombær og rigtig meget sort mineralitet. Virkelig en lækker cool vin i munden med masser af mineralitet og kun en anelse fad bagved den brede frugtkompleksitet. Skiffer og friske blommer i fin balance. Endnu ikke de helt store mængder fadtannin der spiller ind. Kunne være en interessant tanke at tappe en del af denne vin, uden så meget fad. Så kunne frugten få lov til at stå helt alene og intens. 95 point.

2011 Pingus, Dominio de Pingus, Ribera del Duero – fadprøve. In your face frugt! Så stor voldsomhed og så alligevel så fin og elegant som strygersektionen i et symfoniorkester. For at forstå denne vin, så skal man sammenligne med kunst i andre afskygninger; et helt symfoniorkester, hvor trommerne lægger bunden, blæserne fylder midten og strygerne binder det hele sammen på toppen. Her er bare mere af det hele, men med en helt anden åbenhed end i 2010 udgaven. Den har det hele, uden at det bliver anmassende. 98+ point og så er vi slet ikke færdige. Dette er vinen, som sætter standarder for mig. Vinen der kun kan sammenlignes med alle de andre af verdens virkelig store vine, som jeg har smagt. Giver den samme følelse som jeg stadig kan få, når jeg tænker tilbage på Château Latour ’61 & ’82 sammen? Noget i den stil.

Er Pingus prisen værd? Er nogen vin mere end 5000,- kr. værd? Det tror jeg ikke, men vil man opleve denne følelse, så koster det lidt mere end 500,- kr. Udbud og efterspørgsel er med til at sætte prisen på denne slags vin, det bliver nok ikke anderledes. Ønsker man ikke at prioritere så man kan smage Pingus, så kan man blive ganske lykkelig af at smage Flor de Pingus. God fornøjelse og lad mig høre hvad du synes om disse vine.

 

Vineri i baggården

Hvad Pingus smages op imod?

Etiket maskine

18 comments

 1. Simon siger:

  Hej Frederik

  Jeg har set frem til at læse om dit besøg. Tak for spændende læsning og billeder! Det ser ud til, at 2011 bliver en stor årgang i Spanien 🙂

  Jeg har købt en kasse Flor ’10, som jeg vist nok får til november, så det er da spændende allerede at kunne få en lille snigpremiere her.

  Hygge til
  Simon

  • vinkreutzer siger:

   Hej Simon

   Tak for det, det var en fornøjelse at skyde disse billeder. Tror sagtens at du kan glæde dig stort til din kasse Flor 2010 – den skal nok blive fremragende.
   2011 smagte jeg en del af i Ribera del Duero og var med til den officielle klassificering af årgangen og jeg kan kun sige at vi valgte at klassificere den som “Exellente”, hvilket er i top. Eneste bekymring er nogle ekstremt høje alkoholniveauer i en del af vinene. Vi snakker på den anden side af 15%. Men, når man laver vin på den måde Peter Sisseck gør, så skal vi som vinnydere ikke bekymre os.

   Hyg dig

 2. Anders Damm siger:

  Tak for at løfte humøret på en standard mandag!

  Dejligt at få sat nogle prof.noter på et par af de oplevelser man trods alt har haft med Pingus.

  • vinkreutzer siger:

   Tak for det Anders. Det var så professionelle noter som man nu kan lave når man bliver revet med af stemningen. Det er vine som jeg meget gerne ville smage igen, hjemme stille og roligt. Er sikker på at hver flaske Pingus kan levere stof nok til en roman. Mit største problem med dette indlæg var ikke at skrive for meget.

   Hyg dig

 3. Bo siger:

  Synes du er lidt fedtet med pointgivning af Pingus 2010. For mig sprænger den nærmest skalaen. Smagte den i fredags på Pingus. Synes der er masser af frugt(mørke bær primært) og ja der var meget fad, men men men det er så smukt integreret. Det er en vin der ophæver tid og sted. Er den 5000 værd? Tjaae det er mange penge, men oplevelsen vil få mig stå meget klart i mange år frem.

  • vinkreutzer siger:

   Lidt fedtet er jeg kun fordi fadet for mig overskygger lidt den tætte frugtkoncentration. Det skal ikke undre mig om den ryger højere op når den er faldet til ro i flasken om et par år. Glæder mig at i havde en god tur i området. Hvad med 2011, smagte i ikke dem?

   Hyg dig

   • Bo siger:

    Nej desværre fik vi ikke lov til det. Ville meget gerne. Kan kun sige at hvis 2011 bliver bedre så bliver det helt vildt. Peters ønolog mente også at 2010 var et rigtig godt år. Et år, hvor det i hvert fald hos dem, gik op i en højere enhed. Hvad mente de selv om 2011?

 4. Anders Öhman siger:

  Det låter helt fantastiskt! Gratulerar till en stor upplevelse.

  En fråga: Hur menar du att odling enligt biodynamiska principer ställer högre krav på vinmakaren?

  • vinkreutzer siger:

   De højere krav ligger måske ikke i selve vinifikationen, men mere i den viden der ligger til grund for at man kan fremstille vine med så lidt indvirkning som muligt. Det er tydeligt at fornemme, at her på Pingus kender de alle processer og ved hvilke faser vinen gennemgår. Så kan biodynamisk vinproduktion frembringe vine på dette ekstremt høje niveau. I de tilfælde hvor vinmageren er knap så dygtig, så oplever jeg vine der er oxiderede og ikke så rene i stilen, som i de bedste tilfælde.

   • Anders Öhman siger:

    Min uppfattning är att de biodynamiska principerna inte påverkar vinet alls. Däremot kan vinodlarens ambitioner göra det.

    • vinkreutzer siger:

     Jeg tror de to ting i mange tilfælde hænger sammen. Hvis vinmageren har ambitioner om at være med helt i top, så er biodynamisk landbrug én af vejene til at rykke det sidste stykke.

     Hvis vinmageren til gengæld kun har ambitioner om at dyrke biodynamisk vin og lader sig styre af principperne, fremfor ønsket om at producere fremragende vin, så er det ikke sikkert at han ender med at producere fantastisk vin.

     Så på den måde tror jeg vi er enige Anders.

 5. […] respekt også for en producent som Peter Sisseck der fremstiller Pingus. Her har man et meget moderne laboratorium, for at forstå hvad der sker i processen. Umiddelbart […]

 6. […] at smage Riesling der smager som den mark kan tilbyde! Sådan havde jeg det også da jeg besøgte Pingus for nylig, betal eller du får ikke den oplevelse. En af de bedste røde fra […]

 7. […] on a fantastic dinner at Pesquera Hotel is here, and notes from the tasting af Dominio de Pingus is here The Casttle in Penafiel Penafiel – old buildings Penafiel Protos […]

 8. Thomas Veiroe siger:

  Hej Frederik.

  Har du mulighed for at sende gps koordinater på Bodegas Pingus, da jeg prøver at sammenfatte et billede af hvor Pingus bliver lavet og deres små parceller i La Horra.
  Skal smage Pingus 2006,07,08,09, Flor 2004,2009, PSI 2008,2009, Qs 2005,2006 snart.
  Med venlig hilsen
  Thomas Veiroe

  • vinkreutzer siger:

   Hej Thomas

   Desvørre nej. Kan kun hjælpe dig med at Pingus sammensættes af 5 parceller, der ligger relativt langt væk fra vineriet. Vi så et kort over dem, men inge gps koordinater. Derudover er der en god håndfuld parceller, hvor druerne til Flor de Pingus høstes. Dette er altså ikke en andenvin i gængs forstand, men en anden vin, laver fra andre parceller. Vil se om jeg har et foto af parcellerne dernede, som jeg kan maile dig.

   Lyder som en ganske unik smagning, kan der blive plads til én mere ved bordet?

   Hyg dig

 9. Helle Woersaa siger:

  Hej Frederik,
  Jeg er da ret glad for, at du henviser til min artikel. Jeg regner med at lave en version 2.0 i år med opfølgning på de mange spændende projekter Peter har gang i…
  De bedste hilsner
  Helle Woersaa
  journalist

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.