Frederiksdal Kirsebær Vin, anno 2012

Frederiksdal Gods fremstiller den mest interessante vin i Danmark. At se potentialet i Stevns kirsebærret kan vi takke Morten Brink Iversen, Harald Krabbe og Jan Friis Mikkelsen for. Jeg har flere gange udtrykt min store glæde over disse vine og det vil jeg så gøre igen.

Den smukke front på godset i solskin

Gider du ikke læse flere lovprisninger, eller se flere smukke billeder fra Frederiksdal Gods, så læs ikke videre herfra.

Her er omtale af mit besøg i 2011 og et indlæg med flere smagenoter.

Harald Krabbe på traktor viser rundt på godset

Jeg var heldig at besøge godset i juni 2012 i et selskab hvor Jan Friis-Mikkelsen fra Tinggaarden havde kreeret en række retter der skulle vise potentialet i at sammensætte Frederiksdal Gods Kirsebærvin, sammen med mad. Lad os slå det fast med det samme; disse vine er fremragende, men det er relativt få retter de passer optimalt sammen med. Paté, røget kød, dyrevildt i det salte køkken. Oste i næsten alle nuancer er perfekt. Desserter med frugt er smukt. Se opskrifter her fra Jan Friis-Mikkelsen.


Vi smagte en del vine fra fad, i forskellige stadier. Interessant at høre hvordan en del eksperimenter lykkes, men andre bliver blandet i den store gryde. Både i fadkælder, og senere ved bordet, blev jeg igen imponeret over diversiteten i de enkelte aftapninger. Jeg har smagt disse vine ved flere lejligheder og har her besluttet mig til at prøve at tildele point til dem, for at sætte vinene lidt i perspektiv. Det er svært at give point til disse vine, da der ikke er noget direkte at sammenligne med. Jeg lægger alligevel hovedet på bloggen og skriver naturligvis også en smagsnote til hver. Det virker ikke til at vinene udvikler sig voldsomt hurtigt på flaske, men de har dog haft godt af at være på flaske i et par måneder. Jeg gensmagte en bred vifte af vinene senest i lørdags til smagning hos Bizon Vinklub. Da jeg kom hjem herfra, fik jeg smagt et par stykker fra eget lager. Det er disse to smagninger, som er baggrund for disse noter.

Nederst i dette indlæg følger flere billeder fra mit fantastiske besøg i juni.

The Classic – en herlig drik

2011 Frederiksdal Gods, Vintage, Kirsebær Vin, Lolland – denne årgang var ikke den varmeste sommer og derfor er denne udgave markant anderledes end 2009 årgangen der var betydeligt mere voluminøs og fed i strukturen. Denne byder på fin elegance, meget ren frugt med noter af kirsebær, hindbær og lidt flint. Vinen er en anelse frizzante, men det forsvinder efter 20 minutter.  89 point.

Enkeltmarks KirsebærVin – tænk tanken til ende.

2010 Frederiksdal Gods, Nielstrup Mark, Kirsebær Vin, Lolland – fra godsets måske bedste mark. Elegant og meget tiltalende frugtdominans. Sprød struktur, levende stil, umodne hindbær, kirsebær, stenet og meget mineralsk. Strejf af roser, viol og en bred vifte af lyse røde bær. En meget frisk version, der virker livlig. 92 point.

Helt klart en af mine favoritter

2009 / 2011 Frederiksdal Gods, Reserve, Kirsebær Vin, Lolland – sammensat af 70% 2009 lagret på fad i 30 måneder og 30% 2011 fra Nielstrupmark. En meget mørk vin, hvor lagringen spiller voldsomt ind. Her kommer en del flere sekundære noter med især mokka og chokolade. En mørkere frugtprofil, med fokus på sorte bær; brombær, blomme, sorte kirsebær. En vin som har nydt godt af modningen på fadet og er blevet vanvittig balanceret. Meget fyldig, men hele tiden fin balance mellem mørk frugt og rensende frugtsyre. 94 point.

Rancio specialiteten – ikke set nord for Frankrig før

2011 Frederiksdal Gods, Rancio, Kirsebær Vin, Lolland – 2012 aftapningen. En meget fin vin, der vokser og udvikler sig en del i glasset. Den har nogle noter der naturligvis er frembragt ved den helt specielle lagringsmetode. Rancio er en lagringsmetode der bruges i Sydfrankrig og er med til at tæske vinen grundigt igennem. Vinen tappes på store glasballoner, der anbringes udendørs og dermed udsættes for både sol, varme, sne og kulde. Det piller seriøst ved strukturen i vinen, så her er meget udviklede noter med en duft af Tawny-port, valnødder, ristede kastanjer og dybe bærnoter. Brombær, sorte kirsebær og blommer mest. I smagen dukker en herlig note op af lys chokolade og let ristede kaffebønner. Eftersmagen strammer lidt til med mere tørre tanniner. 93 point.

Sur Lie – hvor er min ris a la mande?

2011 Frederiksdal Gods, Sur Lie, Kirsebær Vin, Lolland – denne vin har lagret sammen med bundfaldet og dermed fået en mere cremet og fyldig struktur. Den sødeste i banden og klart mest oplagt til desserter i juletiden. Her er bitter chokolade, hårdt ristet kaffe, sorte kirsebær og læder. En del sødme med bløde tanniner og en høj frugtintensitet. Super lækker dessertvin. 93 point.

Solera flasken hjemme

 

Frederiksdal Gods, Solera, Kirsebær Vin, Lolland – 2010 aftapningen, der kun fandt sted i et lille antal flasker. Fremover kommer denne på markedet i større mængder. En virkelig specialitet der fremstilles ved det klassiske Solera princip fra Sherry distriktet. Den her vin er fuldstændig vild og jeg værner voldsomt om det sidste i flasken. Mere sort i glasset og mere tyk. Duften giver mindelser om Pedro Ximenes med rosiner, dadler og solbær. Der er noget granit agtig i duften og en kompleksitet der får mig til at tænke på stor Bordeaux. Ved godt den bør være helt gal, men… Smagen er cremet og det første der slår mig er Oloroso Sherry. Det er de oxidative flot styrede noter med varm cacao, brombær og rabarber i harmoni. Frugtsyren er stadig enorm høj, men balanceret af sødme og tannin. Eftersmagen er voldsomt lang, mere end ét minut. Det er svært at finde fejl og jeg er igen lykkelig. 96 point.

Point er svært, men det her er ærlige point tildelt efter bedste evne. Tak til Frederiksdal Gods for endnu en årgang med stærke vine til det danske folk og vores turister.

Der eksperimenteres med tilplantning af forskellige sorter, på nye marker

Fandt en enkelt blomst tilbage på et træ

…ellers var kirsebærene begyndt at formes

Morten med sine glasballoner til Rancio lagring. Denne type lagringsplads er ikke set så langt mod nord før

og de står med smuk udsigt over det Lollandske farvand

Forret

Hovedret og herefter 3 lækre oste

dessert

Bagsiden af godset, fra den smukke have