2002 Champagne smagning på Kongeskibet Dannebrog

2002 er en rigtig god årgang i Champagne, så en invitation der byder på 8 forskellige Champagner i 2002 burde være nok til at trække folk til huse. Jeg var fristet og blev ikke mindre glad, da jeg hørte at det skulle afholdes på Kongeskibet Dannebrog. Lasse fra madarkitekterne var vært og vi siger tak for en stor oplevelse på Kongeskibet.

Der ligger hun i al sin pragt og venter på forventningsfulde gæster

Min generelle opfattelse af 2002 på nuværende tidspunkt har været at de stadig er lukkede og pakket sammen af store mængder frugtsyre. Dette indtryk blev til dels bekræftet i løbet af aftenen. En stor årgang i Champagne, der vil byde på store oplevelser i de næste mange år.

Vil du lære/læse mere om Champagne, så har jeg skrevet en lille gennemgang her til frilæsning.
Jeg havde valgt at medbringe en magnum flaske, som Lasse valgte af vi så skulle smage først og sidst – en glimrende idé, mere om det i noterne.

Kombinationen af et skib fra 1932 og den nyeste teknik – smukt

Vi fik serveret lidt hapsere, oliven og chips. Denne haps vil jeg absolut prøve at servere næste gang jeg skal have gæster til Champagne. En sprød bund, foie gras mousse og en tynd skive ananas, drysset med lakridspulver.

Et herligt stykke til vores Champagne

Her kommer mine noter fra en fantastisk Sankt Hans aften. Alle Champagner blev serveret blindt, vi kendte kun årgangen, ikke de flasker der ville komme i løbet af aftenen.

En flaske Champagne i den rigtige størrelse

NV Ruinart, Rosé Brut, MG, Champagne – fantastisk kobberfarvet med stor ekspressiv duft. Flasken har ligget min. 5 siden degorgering og havde allerede nu udviklet nogle fantastiske noter af lavendel, ymer og flotte røde roser. Stadig besidder denne Champagne høj frugtsyre og masser af friskhed og rene røde bær. Ingen point.

Ren stil, uden nogen svinkærinder

2002 Cattier, Brut Vintage, Premier Cru, Champagne – ren citrus og en lille melonsødme i duften. Virker som en frisk Champagne der ikke har ligget lang tid på bundfaldet. En svag anelse af hvidskimmel ost, men ellers klart drevet af en fin citruskarakter. 90/100 point.

Bio bobler der ikke faldt i min smag

2002 Fleury, Robert Fleury, Brut Millesime, Champagne –så gik der biodynamisk oxidation i glasset. Allerede farven ser mistænkelig ud med et gråt skær og duften bekræfter; nedfaldne æbler og gamle pærer fra en frugtskål der skulle have været tømt for lang tid siden… tung og kompakt Champagne med stor mængde autolytiske noter, desværre alt for meget oxidation til mig. Ingen friskhed. Nogle i selskabet havde denne som deres favorit, jeg endte på 82/100 point.

Aftenens største fest i glasset – det smager bare godt

2002 Bollinger, Grande Année, Brut, Champagne – hold da fest en fantastisk duft der kommer ind i møde her. Lyche, lime og grønne æbler bakkes smukt op af lidt fadnoter og god kompleksitet. I munden er vinen meget intens med en frisk og bred palet af appelsin og små hindbær i fin kombination. Lidt autolytisk noter med joghurt og frisk brød kom også snigende ind i billedet. Utrolig helstøbt og flot komponeret. 95 point og et ønske om et par flasker i kælderen. Gættede vinen.

Kræver tålmodighed

2002 Moet et Chandon, Grand Vintage, Brut, Champagne – ananas, fersken og abrikos i duften. En meget intens mousse til at starte med, en vrimmel af små bobler. Meget blød i sit udtryk, trods en lidt spids syre. Noter i munden der udvikler sig bredt; anis, hvid peber, sød tropisk frugt og tung småkage. Virker til at vinen har en masse kompleksitet gemt af vejen, men nok skal komme. Minder utrolig meget om en mindre udgave af Dom Perignon, hvorfor jeg også gættede den rent. Giver den 92+ og regner helt klart med at den nok skal falde i hak om et par år.

Agter

En forbipasserende, fik lige et vink og et løftet glas

skål

Her tog vi en lille pause og gik på dækket for at vinke til andre skibe der sejlede forbi. Fed følelse at stå der på dækket og nyde god Champagne og vinke. Vi fik en omfattende rundtur på skibet, så stor tak skal lyde til officeren der var med til at gøre dette muligt. Anden runde viste sig at være 4 gange Blanc de Blancs:

Så gik vi rent Chardonnay

2002 Mandois, Cuvée Victor, Vielles Vignes, Brut, Pierry, Champagne (degorgement feb 2010) – hvid kalk, mineralitet, citrus og hvide blomster. Tydeligt at vi her havde at gøre med en ren Chardonnay. Medium intensitet med balancerende frugtsyre. Meget flot og ren i sit udtryk og perfekt ganerensende effekt. Ikke den mest komplekse Champagne, men balanceret. 93/100 point.

En overraskende skuffelse

2002 Delamotte, Blanc de Blancs, Brut, Champagne – meget diskret i duften, måtte varme glasset for at hive noget nævneværdigt ud af den. Endte med at notere nødder, kalk og græs. Meget mere tryk på smagen, men stadig tilbageholdende. Citrus, æble, kanel og hvid peber. Åbner klart op efter en time åben, men skuffer mig meget i forhold til min hukommelse om denne. 81/100

Top interessant glas, giv mig en flaske og en aften i ro og mag

2002 Guy Charlemagne, Mesnillesime, Grand Cru, Brut, Mesnil-sur-Oger, Champagne – et helt andet og meget mere komplekst udtryk I næsen. Ristet korn, vanille, kanel, figner, sultana rosiner. Flot gylden farve, der ser lidt rigeligt udviklet ud, men virker frisk i både næse og gane. Medium + frugtsyre med balanceret intensitet. Fersken, citronskal og bekræftelse af duften. En kompleks eftersmag med god mineralsk afslutning. 93/100 point. En meget interessant Champagne der udviklede nye nuancer hver gang man vendte tilbage til glasset. Meget levende, kunne være interessant at følge sådan en flaske over en hel aften.

En tung sag

2002 J. de Telmont, Blanc de Blancs, Brut, Damery, Champagne – en klodset fætter i et meget elegant sæt af vine. Gær-noter, anis, kardemomme, ferksen og moden melon. Meget kompleks smag, men mangler finesse og elegance. En anelse oxidativ, men ikke voldsomt. Ikke lige min kop the. 86/100 point.

NV Ruinart, Rosé Brut, MG, Champagne – fantastisk som denne har udviklet sig over aftenen. Er vokset og duften er nu stor og bred med røde bær, autolytiske noter i stram snor og en kraftfuld smag. Wow – det er bare lækker Champagne. Meget anderledes end hvad vi ellers nød denne aften, men en god afslutning på en exceptionel oplevelse.

Lasse Jensen & Frederik Kreutzer
Vi nyder et glas på dækket af Dannebrog

Tusind tak til Lasse og resten af selskabet for en hyggelig aften!

Jeg tog jollen i land igen, satte musikken i ørerne og nød turen langs kapellet op til toget. En stor oplevelse rigere. Endnu engang kan jeg kun glæde mig over hvad mit liv byder på af gode oplevelser. Vinbranchen, både professionelt, og privat med min blog, giver mig stor glæde i livet. Tror jeg vil blive hængende i denne branche et par årtier mere.

Tak for lån af Jeres smukke skib. Stor respekt herfra

Godnat Dannebrog

 

 

 

7 comments

 1. Simon siger:

  Hej Frederik
  Spændende læsning! Jeg har også smagt virkelig lækre sager fra 2002. Og jeg har lige erhvervet mig en god sjat 2002 Bollinger, Grande Année, så det er skønt at læse din positive anmeldelse af netop den 🙂

  Hyg dig
  /Simon

 2. BobT siger:

  Tak for spædende læsning. Jeg har også lige købt 12 flasker 2002 Bollinger La Grande Annèe. Hvornår vil du vurdere den er drikkemoden udfra hvad du har smagt? Hvor mange års udvikling skal man forvente der er i den? 10-20 år eller mere? Dom Pèrignon 2002 Vintage siges at have et potentiale til at udvikle sig i rigtig mange år.

  • vinkreutzer siger:

   Hej Bob
   En herlig vin, som jeg gerne ville følge over de næste 10-15 år. 20 år bliver nok lige i overkanten. Dom Perignon 2002 skal nok blive en fantastisk Champagne, som lige nu er ubalanceret, men nok skal falde på plads. Smagte den for nylig og den efter min vurdering bliver det en rigtig stor Champagne.

   Hyg dig

   Frederik

   • BobT siger:

    Tak for svaret 🙂

    Har nu læst lidt omkring opbevaring, flaskerne stående med halsen op kontra liggende. Hvad vil du anbefale for Vintage Champagne der skal ligge i flere år?

    De bedste hilsner
    BobT

    • vinkreutzer siger:

     Min holdning er at lægge flaskerne ned. Jeg kender godt til teorien om at stille dem op, men jeg har aldrig testet det. Liggende Champagneflasker har gennem årtier vist sig at være en succes.

     God fornøjelse med det

 3. solveig siger:

  Hej Frederik,
  Jeg kom lige tilfældigvis forbi, og her kort før middagstid kan sådan en beskrivelse godt lokke lidt mundvand frem. Det er næsten for banalt at skrive, at det lyder som en dejlig aften.

  Vi har selv gode minder om årgang 2002 i Blanc de Blancs-udgaven, og har da heldigvis enkelte flasker tilbage så at vi selv har mulighed for at følge dens udvikling i endnu nogle år.

  Meget interessant kombination mellem foie gras, ananas og lakridspulver. Jeg tror nok, at den kan få en og anden franskmænd til at udstøde et gisp eller to. Her i huset har alle, undertegnede undtaget, i hvert fald et noget anstrengt forhold til mit lakridspulver.

  Venlige hilsener
  Solveig

  • vinkreutzer siger:

   Tak for det Solveig.

   Haha, lakrids er nok mest for danskere, der er mange andre der stejler. Når jeg har besøg fra udlandet, serverer jeg altid Piratos. Det giver de fleste et mindre chok.

   Jeg vil også glæde mig til at støde på disse fantastiske ’02 Champagner i de næste mange år.

   Hyg dig
   Frederik

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.