Las Cases blandt venner

Las Cases blandt venner, men det fulde navn er Grand Vin de Leoville de Marquis de Las Cases. Vi havde fornøjelsen af at blive vist rundt af Antoine Gimbert, export manager. Slottets historie går flere hundrede år tilbage og hele fortællingen om hvordan Chateau Leoville blev delt op kan du finde mere om her.

I dag er Las Cases ejet af Delon familien, som også ejer flere andre slotte i Bordeaux. Hele vejen rundt er der fokus på klassiske dyder og høj kvalitet. Las Cases er i sig selv ret unikt her på Medoc halvøen. Vinmarken ligger som en samlet klump, på området fra selve slottet og op til grænsen til Pauillac. Nærmeste nabo er Chateau Latour i den retning. Jordbunden er delt op i flere forskellige typer og man har naturligvis valgt at plante sine druer i forhold til jordbund og hældning på marken, for at opnå optimal modenhed i alle druer. Cabernet sauvignon er hoveddruen, men en del merlot og cabernet franc er også til stede. Marken behandles efter noget nær økologiske og biodynamiske principper, selv om man heller ikke her søger en certificering. Holdningen er at man ikke søger at lave en økologisk vin, man søger at lave den bedste mulige vin på dette stykke land som er så privilegerede at råde over her i et af verdens bedste vindistrikter. Las Cases på etiketten er mere væsentligt end et grønt blad. Denne beslutning ser man efterhånden hos flere og flere kvalitetsbevidste producenter. Der høstes generelt i god tid, så der er god naturlig syre i druerne på høsttidspunktet.

Kælderen er opbygget som altid, med gamle åbne træfade som gæringstanke til vinen. Derudover moderne ståltanke til andenvin Le Petit Lion og til Clos du Marquis (som kommer fra sine egne marker, længere væk fra floden). Al gæring foregår naturligt og efterfølgende lagres vinen i op til 2 år på fade inden aftapning. Man tror på så lidt indflydelse i kælderen som muligt, for at opnå vine med god balance og friskhed.

Vi havde fornøjelsen af at smage 3 flotte vine fra Delon familien.

2008 Chateau Potensac, Medoc – en ejendom der ligger nord for Saint Estephe i Medoc. En årgang der nu begynder at lukke flot op for nuancerne og stadig har en god tæthed. Lidt firkantet og rustik, med typisk cabernet-solbær og et strejf fra fadlagringen.

2015 Le Petit Lion de Marquis de Las Cases, Saint-Julien – andenvinen fra den store. De fade der ikke kom med, samt yngre vinstokke fra den gode mark. Man bruger ikke druerne til Grand Vin før de er ”gamle nok”. Denne havde virkelig en flot profil og stod i super balance. Denne årgang byder på bløde modne tanniner og et lidt højere indhold i denne vin af merlot. Af samme grund står denne flot og fyldig med god lang ren smag. En flaske der kan nydes nu og de næste mange år.

2003 Grand Vin de Leoville de Marquis de Las Cases – wow en flot gestus at åbne en flaske med god alder, det giver et andet indblik i hvad man kan præstere her. 2003 var en meget varm årgang, men begynder nu at samle sig lidt mere i flaskerne. Det er stadig en vin der er en anelse varm og moden i udtrykket. Tanninen er pakket ind i fed cremet frugt, men bagved titter frugtsyren frem og giver noget kant til vinen. Samlet set en virkelig flot vin, som dog mangler noget friskhed. Duften byder på det hele og det bakkes op af smagen som har brombær, solbær og den blødhed som kendetegner Saint-Julien. En flot vin, som det kunne være sjovt at gensmage om 10 år. Jeg formoder at tyngden vil lægge sig og at frugten bliver mere ren og præcis.

Tusind tak for at tage imod mig og familien, vi nød at se slottet og de smukke omgivelser.